Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PSD nu mai respinge votul uninominal. Liviu Dragnea vrea același sistem electoral pentru alegerile locale, parlamentare și prezidențiale

dragnea

Publicat

dragnea Partidul Social Democrat și-a schimbat, din nou, viziunea privind alegerile și vrea acum ca votul să fie uninominal. Liviu Dragnea a declarat că legea electorală în forma actuală este un accident şi că trebuie modificată din temelii. Social-democratul este ironizat acum de ceilalţi lideri politici pentru incoerența partidului pe care îl conduce.

Anul trecut, toate partidele au votat la unison revenirea la sistemul de liste pentru parlamentare. Au spus adio sistemului uninominal şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene. Acum însă, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a răzgândit.

„Eu îmi doresc ca începând de la preşedintele României şi până la un primar, să fie acelaşi sistem de vot şi pentru primar şi pentru preşedinte de Consiliu şi pentru parlamentari şi pentru preşedinte. Uninominal, cu unul sau două tururi, dar să fie de sus până jos acelaşi lucru, ca să avem totuşi o coerenţă”, a spus Liviu Dragnea.

Deşi nu spune clar dacă doreşte ca preşedintele ţării să fie ales dintr-un singur tur sau două tururi, liderul PSD precizează că sprijină acest principiu încă din 2011.

Liberalii îi reamintesc însă că PSD a votat anul trecut lege electorală care a eliminat sistemul uninominal pentru şefii de CJ şi Parlament. Mai mult, PSD nu a fost de acord în acest an cu sistemul în două tururi pentru primari.

Mai aşteptaţi să se gândească până mâine, că sigur are altă opinie şi vă răspundem atunci. A votat tot PSD-ul, împreună cu domnul Dragnea, domnul Dragnea uită că a votat această lege”, a explicat co-președintele PNL Alina Gorghiu.

Nici cei din UDMR nu sunt încântaţi de schimbare frecventă a sistemului de vot.

„Ar trebui să decidem pentru o perioadă mai lungă, nu după fiecare mandat mai schimbăm un pic. Problema este că nu suntem consecvenţi, nu putem să fim consecvenţi, nici când e vorba despre alegeri, nici când e vorba de finanţarea campaniilor electorale, dintr-o extremă cădem în extrema cealaltă”, a spus președintele UDMR Kelemen Hunor.

Dacă în trecut era un susţinător înfocat al sistemului uninominal, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a schimbat şi el opinia. Crede că uninominalul introdus în 2008 a fost o mare greşeală a mandatului său şi că românii nu sunt pregătiţi pentru acest sistem.

La viitoarele alegeri parlamentare sistemul de vot este pe listă, modificarea fiind posibilă doar pentru alegerile din 2020, după un nou vot în Parlament.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate