Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PSD vrea ca faptele de corupție săvârșite pentru altcineva să nu mai fie incriminate. Proiect, la Senat

Publicat

Senat

Faptele de corupţie săvârşite pentru obţinerea unor foloase pentru altcineva decât pentru sine nu vor mai fi incriminate, potrivit unei iniţiative legislative depusă de PSD la Senat.

15 deputaţi ai PSD au depus, la Senat, o iniţiativă legislativă prin care vor schimbarea Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Odată cu intrarea proiectului în circuitul legislativ, acesta ar trebui discutat în Comisia Iordache, din moment ce majoritatea PSD-ALDE a hotărât că orice iniţiativă pe partea de Justiţie să ajungă în dezbatere la această comisie.

Prin proiectul iniţiat de cei 15 deputaţi se urmăreşte modificarea articolului 12 al Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, astfel încât să fie scoasă o sintagmă care se referă la beneficiarul unei acţiuni, dar şi introducerea unei sintagme care face precizare strictă la un tip concret de „foloase”, potrivit Adevarul.ro.

Noua formă a articolului 12 ar fi: „(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea unei tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

În forma actuală, la începutul articolului apare formularea: „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Practic, prin modificarea propusă este urmărită scoaterea sintagmei „sau pentru altul” în ceea ce priveşte acţiunea prevăzută de articol, dar şi precizarea expresă că foloasele trebuie să fie „materiale”. Acest proiect de lege ar trebui să ajungă pe masa Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, adică pe mâna lui Florin Iordache, din moment ce majoritatea PSD-ALDE a votat ca orice iniţiativă pe Justiţie să fie dezbătută de această structură parlamentară.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax