Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Punctul-amendă, calculat diferit în cazul pensionarilor. Proiect legislativ la Senat

Publicat

politie amenzi

Parlamentarii propun ca punctul-amendă să fie calculat în funcție de punctul de pensie, în cazul pensionarilor, și nu în funcție de salariul minim cum este norma legală actuală. Aleșii susțin că veniturile pensionarilor nu se pot raporta la cele ale unui salariat.

O propunere legislativă aflată în dezbatere publică la Senat prevede modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Documentul prevede ca punctul-amendă să fie calculat în funcție de punctul de pensie, în cazul pensionarilor, și nu în funcție de salariul minim cum este norma legală actuală, deoarece veniturile pensionarilor nu se pot raporta la cele ale unui salariat.

Inițiatorii actului normativ susțin că unui pensionar îi este acum aproape imposibil să achite o eventuală amendă de circulație, chiar și la valoarea redusă de 50%, în cazurile în care se achită în termenul de 48 de ore.

Calculele și datele arătate în expunerea de motive relevă că, dacă cea mai mica amendă s-ar fi raportat în 2015 la 20-30 de procente din pensia medie, în 2018, creșterile au fost mult mai mari astfel că plata a 2-3 puncte de amendă înseamnă 40% dintr-o pensie medie.

Contravențiile la regimul circulației sunt sancționate, conform legii actuale, în funcție de clasele prevăzute în Codul rutier:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte amendă (de la 290 lei la 435 lei);
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte amendă (de la 580 lei la 725 lei);
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte amendă (de la 870 lei la 1.160 lei);
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte amendă (de la 1.305 lei la 2.900 lei).

Potrivit documentului, „un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, pentru persoanele active și 10% din punctul de pensie, stabilit prin ordonanță sau hotărâre a Guvernului, pentru pensionari”.

Inițiativa legislativă așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Legislativ pentru a intra la dezbaterile din Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax