Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

S-a mărit punctul de pensie. Bugetul general al țării, deficitar cu peste 8 miliarde de lei până acum

Publicat

calculator finante economie

Luna iulie vine cu vești bune pentru pensionari, punctul de pensie s-a mărit și valorează 1.100 de lei cu 10% mai mult decât în luna iunie. Consiliul Fiscal anunță că ținta pentru deficitul bugetar este în pericol și că primele cinci luni ale lui 2018 au avut un deficit de 8,14 miliarde de lei.  Populația va plăti mai puțin la energie electrică, iar cei care călătoresc cu pachete turistice cumpărate de la agenții au mai multe drepturi și beneficii.

Luna iulie a venit cu bani mai mulţi pentru pensionari. De acum, punctul de pensie valorează 1.100 de lei, cu 10 la sută mai mult decât luna trecută. Şi pensia minimă garantată a crescut, cu 23 la sută, şi a ajuns la 640 de lei.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că ținta pentru deficitul bugetar e în pericol și că execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale lui 2018 s-a încheiat cu un deficit de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB.

„Dacă lucrurile se vor păstra aşa până la finalul anului, atunci vom depăşi semnificativ ţinta de deficit de 3%. Oricum, şi deficitul anunţat acum este foarte mare, de circa patru ori mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a lui 2017. Cât priveşte cheltuielile, cele cu personalul s-au ridicat, în primele cinci luni, la peste 22%, în condiţiile în care pentru tot anul s-a bugetat 16% pe acest segment. La fel şi în ceea ce priveşte asistenţa socială. Avem nevoie de relocări importante de bani, întrucât, la o simplă evaluare, sumele bugetate pentru cheltuielile de personal şi cele pentru asistenţă socială sunt sub-bugetate cu 5 miliarde lei”. a declarat pentru bursa.ro, Ionuț Dumitru președintele Consiliului Fiscal.

Pe de altă parte, scad unele costuri pentru populaţie. Energia electrica se ieftineşte.

Consumatorii vor plăti mai puţin cu 3,53 la sută, în medie, pentru energia electrică, până la sfârşitul lunii iunie, anul viitor.

Tot de la 1 iulie, turiştii au mai multe drepturi datorită noilor norme europene în domeniu, care devin obligatorii. Călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor avea o protecţie mai puternică şi pentru serviciile de călătorie combinate, inclusiv pachetele personalizate.

De exemplu, companiile de turism sunt obligate să se asigure că, dacă dau faliment, turiştii îşi vor recupera banii şi vor fi repatriaţi. Un pachet de vacanţă va putea fi anulat din orice motiv, contra unui comision rezonabil, şi chiar gratis – dacă destinaţia devine periculoasă ori dacă preţul este majorat cu peste 8 la sută faţă de cel iniţial.

stiri.tvr.ro, bursa.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax