Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Punctul de pensie va crește cu 10% în 2018. Pensionarii vor primi mai mulți bani, din luna iulie

Publicat

Pensiile vor înregistra o ușoară creștere de la jumătatea anului viitor. Majorarea va fi cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care prevede creșterea punctul de pensie cu 10% (cu 100 de lei în plus față de cât este în prezent), din iulie 2018. Astfel, acesta va ajunge la 1.100 de lei.

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului se va putea aplica numai după ce Guvernul îl adoptă și după ce e publicat în Monitorul Oficial.

În acest an, punctul de pensie s-a majorat de două ori: prima dată la 1 ianuarie, când a ajuns la 917,5 lei (o creștere de 5,25%), iar a doua creștere a fost în luna iulie, când a ajuns la 1.000 de lei. Așadar, de la jumătatea anului viitor, el ar putea să crească cu 10% față de cât este în prezent.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice arată cum se calculează pensia în funcție de punctul de pensie, „Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie”, prevede documentul citat. Practic, creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului.

Aceeași lege definește punctajul mediu anual ca fiind „numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”.

Potrivit Legii pensiilor, pensiile trebuie să crească anual. „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, prevede documentul citat. Spre exemplu, în 2013, punctul de pensie era de 762,1 lei.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax