Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Purtătorii de cuvânt ai IPJ, nemulțumiți de prezența presei la locul incidentelor: distrug probe și sperie martorii. Vezi poziția IPJ Alba

Publicat

Jurnaliștii prezenți la locul incidentelor distrug probe sau sperie victimele și martorii de la fața locului. Acesta este semnalul de alarmă tras de purtătorii de cuvânt ai mai multor Inspectorate Județene de Poliţie din țară, care cer Ministerului de Interne să limiteze accesul ziaristilor la SMS-urile trimise de ISU.

Potrivit informațiilor furnizate presei naționale, printre semnatarii adresei aduse la cunoștința MAI se află și reprezentanții IPJ Alba. Întrebat despre această situație, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba a precizat că, sesizați despre nemulțumirile oamenilor de comunicare ai inspectoratelor, șefii de la MAI le-au cerut recent să trimită un punct de vedere, ceea ce au și făcut. Reprezentanții IPJ Alba susțin însă că tot ce au cerut a fost ca, împreună cu purtătorii de cuvânt de la ISU Alba, să se ajungă la un comun acord privind momentul în care vor trimite SMS-urile și că nici nu se pune problema de „cenzurarea” SMS-urilor de la ISU. Mai mult, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba a ținut să puncteze faptul că, la Inspectoratul din Alba, nu există și nici nu au existat vreodată probleme de comunicare cu cei de la ISU și că informarea trimisă MAI nu a fost decât o propunere cu rol informativ de care să se țină cont la nivel național.

Totuși, la nivel național, „oamenii de cuvânt” ai poliției sunt de altă părere: „Afectează imaginea Poliţiei Române prin faptul că, imediat după anunţarea jurnaliştilor de către ISU, aceştia deja solicită informaţii suplimentare Poliţiei, care nu le deţine până la ajungerea şi cercetarea la faţa locului. Acest lucru conduce la ideea lipsei de intervenţie rapidă a poliţiei, a neprofesionalismului şi mai grav se reproșează polițiștilor lipsa de transparenţă prin faptul că ei nu anunţă despre producerea acestor evenimente aşa cum o fac cei de la ISU (…) În cazul accidentelor rutiere, reprezentanţii poliţiei sunt surprinşi de mediatizarea unor astfel de evenimente, până ca solicitarea să ajungă la poliţişti, astfel că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media şi le sunt solicitate intervenţii TV, pentru a da primele date cu privire la incident, şi puşi în situţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi, sau li se cer să confirme datele prezentate de reprezentanţii ISU.

Au fost situaţii în care ziariştii ajunşi la faţa locului au interviat persoane care au calitate procesuală în dosarul penal (victime, martori, făptuitori), iar informații importante pentru desfășurarea anchetei au fost făcute publice, încălcându-se, de asemenea, în repetate rânduri prevederile Legii 677 privind protecția datelor cu caracter personal”, este părerea purtătorilor de cuvânt ai polițiilor județene.

Reprezentanții Poliției Române fac demersuri pentru a convinge Ministerul să sisteze SMS-urile trimise de ISU reprezentanților presei, motivând că „adresează întrebări oricărui poliţist care se află în cercetare, distrăgându-le atenţia în mod constant. (…) Au fost speriaţi martorii, chiar şi victimele, care au tendinţa să părăsească faţa locului pentru a nu fi nevoiţi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. De cele mai multe ori persoanele implicate îşi doresc anonimatul, în nici un caz nu doresc să apară în jurnalele de ştiri”.

Această situație ar fi fost adusă la cunoștința MAI de către purtătorii de cuvânt ai IPJ Alba, Arad, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giugiu, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Sursa: Evz.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gainar

    duminică, 18.11.2012 at 20:33

    Normal ca politistii sunt suparati pe presa, ca daca apar ziaristii, gata cu marlaniile gaborilor, trebuie sa aplice legea, si nu mai pot da ei dreptate cui vor, sau la cine li se transmite telefonic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax