Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Pușcărie” la domiciliu pentru condamanții de până la 18 luni de închisoare. Decizia a trecut deja de Senat

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, vor putea fi executate la domiciliu automat, perioada fiind majorată față de cea iniţială prevăzută de lege – maxim un an, a decis luni, Senatul. Totodată, detenția la domiciliu va fi aplicată și și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere.

Plenul Senatului a modificat luni Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării actului normativ impuse de Decizia CCR 453/2018, prin care legea a fost declarată parţial neconstituţională.

Potrivit noii forme a actului normativ, „în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni (faţă de 1 an forma în vigoare) executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte cu violenţă”.

Noul act normativ prevede: „Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate (…) va dispune continuarea efectuării pedepsei prin detenţie la domiciliu cu sistem electronic de supraveghere. (…) Sistemul de supraveghere electronică se va realiza într-un regim informatic securizat, fiind supus atestării, autorizării şi înregistrării de Ministerul Comunicaţiilor”.

Senatul a mai stabilit că „regimul detenţiei la domiciliu se aplică şi persoanelor condamnate la închisoarea de până la 10 ani – femeile însărcinate, persoane care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive”.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax