Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Putin a semnat decretul prin care Rusia și-a însușit centrala nucleară de la Zaporojie. De ce este importantă pentru Ucraina

Publicat

Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară de la Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri decretul. 

La puţin timp după acest anunţ, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care săptămâna aceasta are programate vizite la Kiev şi Moscova, a declarat că pleacă spre capitala ucraineană pentru a discuta despre crearea unei zone de protecţie în jurul centralei.

Aceasta se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, în timp ce armata ucraineană câştigă teren în urma unei contraofensive.

Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea.

Centrala este din luna august ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean, potrivit Agerpres.

Importanța centralei nucleare de la Zaporojie

Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume. Se află în apropierea orașului Enerhodar din Ucraina.

Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Primele cinci reactoare au fost pornite succesiv între 1985 și 1989, iar al șaselea a fost adăugat în 1995.

Centrala generează cca. jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax