Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ar putea fi acordate vouchere pentru locuire, în cazuri sociale, dar și pentru tineri angajați. Schemă pentru subvenţionarea chiriilor

Publicat

casa, inchiriere, chirie Ministerul Dezvoltării vrea să acorde vouchere de locuire, pentru cazurile sociale de chirii, dar și pentru tinerii angajați, atât pentru cei care lucrează la stat, cât și în domeniul privat. Ministrul Vasile Dîncu a declarat că lucrează cu specialişti din domeniul Finanţelor la realizarea unei scheme pentru subvenţionarea chiriilor prin vouchere.

În ceea ce privește ajutarea cazurilor sociale, Vasile Dîncu a precizat, potrivit Agerpres, că lucrează cu specialişti din domeniul Finanţelor la realizarea unei scheme pentru subvenţionarea chiriilor prin vouchere.

Am discutat și am primit și din partea publicului ideea de politici în domeniul subvenționării pentru cazuri sociale de chirii prin vouchere pentru locuire, chirii pentru tinerii angajati. Vom încerca să lucrăm – și am început să lucrăm cu specialiști în finanțe – asupra unei scheme de sprijin pe acest domeniu. E un lucru important pe care în multitudinea ajutoarelor sociale pe care le-am gândit noi, uneori mult prea extinse, nu l-am luat în calcul, deși e una din cele mai importante probleme ale unei familii”, a adăugat Vasile Dîncu.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice susțin că voucherele de locuire se vor putea aplica pentru a facilita o mai bună distribuție a forței de muncă în teritoriu, adică ajutor de chirie pentru tinerii care vor alege să locuiască în zona respectivă. Noile vouchere pot fi acordate însă și familiilor de pensionari care nu își mai pot plăti utilitățile, pentru că 40% din venitul lor se duce pentru achitarea cheltuielilor cu locuința.

Cele mai multe cazuri vor fi cele sociale și pentru tinerii angajați care nu au locuințe, pentru că interesul Guvernului este să aibă forță de muncă tânără, care să fie angajată legal, și care să primească anumite deduceri fiscale, au mai explicat reprezentanții Executivului. Vasile Dîncu este de părere că programul poate fi introdus și în sistemul privat, voucherele urmând a fi date ca sprijin firmelor care angajează tineri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul discuțiilor privind Strategia Națională a Locuirii, programul ministerului Dezvoltării, în cadrul căruia s-au făcut propuneri similare privind ajutorarea tinerilor angajați care nu dețin o locuință: de programul ”Prima Casă” ar urma să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuinţele ANL ar putea să nu mai fie vândute, ci doar închiriate, iar statul să subvenţioneze chiriile.

Bugetul necesar programului de vouchere nu s-a pus deocamdată în discuție, deoarece nu au fost finalizate analizele privind modul de implementare.

De asemenea, potrivit lui Vasile Dîncu, politica privind stoparea vânzării locuinţelor ANL nu va fi introdusă în Strategia Naţională a Locuirii, astfel că cei care au în plan să cumpere astfel de locuinţe o pot face în continuare.

Nu e o politică pe care o introducem de acum. Schimbând legea și strategia, e o politică pe care o vom introduce în viitorii ani, în niciun caz nu este acum. Nu e o chestiune care să îi ducă în alertă pe tinerii care au făcut economii sau care și-au planificat viața în așa fel să își continue locuirea într-o locuință ANL”, a spus vicepremierul.

Ministrul a mai transmis că locuințele ANL nu sunt adaptate pentru familii cu mulţi copii.

sursa: digi24.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax