Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RABLA 2016: Ghidul de finanţare, în dezbatere publică. Programul ar putea fi deschis de la jumătatea lunii mai. Precizări de la ministrul Mediului şi noutăţi

Publicat

cristiana pasca palmer Finanţarea pentru Programul “Rabla” 2016 va fi deschisă cel mai probabil de la jumătatea lunii mai. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a anunţat miercuri, că a fost lansat în dezbatere publică Ghidul de finanțare pentru Programul „Rabla”. În cadrul Programului “Rabla Plus”, persoanele un sunt obligate să caseze o maşină veche.

“Vrem să vedem pe şoselele din România cât mai multe autovehicule nepoluante. În România, 96% din emisiile de gaze cu efect de seră, din totalul de emisii din trasport din ţară, provin din sectorul rutier”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit declaraţiilor ministrului, Programul “Rabla” se derulează de 11 ani şi pentru acest an va avea un buget de 145 milioane lei. Rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri, unul de 750 de lei pentru cei care vor să cumpere maşini noi cu emisii de CO2 sub 100 gr/km, respectiv altul de 1500 de lei pentru autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, cumpărătorii vor putea deconta în total 9000 de lei (suma va fi decontată din preţul maşinii, de la Fondul de Mediu).

În cadrul programului “Rabla Plus”, cei care doresc să cumpere maşini care nu poluează deloc, beneficiază de la Fondul de Mediu de două tipuri de tichete, a mai explicat ministrul. Un eco-tichet de 500 de lei, pentru achiziţionarea unui autoturism electric hibrid şi un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia maşinilor 100% electrice.

În programul “Rabla Plus” nu mai este obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi personal.

“În cazul în care cineva deţine o maşină veche pe care doreşte să o caseze şi doreşte să achiziţioneze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6000 de euro. Asta pentru că poate beneficia, concomitent, atât de prima de casare de 6.500 de lei, de eco-bonusuri, dar şi de eco-tichetul de 20.000 de lei”, a declarat Cristiana Paşca Palmer.

Fondurile pentru Programul “Rabla Plus” în acest an este de 75 milioane lei. Astfel, împreună cu programul clasic “Rabla”, alocările financiare totale sunt de 220 milioane lei.

“Există o componentă a programului Rabla Plus, care va finanţa instrastructura electrică – reţeaua de alimentare pentru autovehiculele electrice. Se lucrează la ghidul de finanţare”, a precizat ministrul.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a pus, de miercuri, în dezbatere publică, proiectul de OM pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național. Pot fi transmise opinii, timp de 10 zile.

Vezi AICI, integral, proiectul.

Ministrul Mediului a spus că la jumătatea lunii mai ar urma să fie deschise liniile de finanţare pentru toţi cei interesaţi. Ministerului Mediului estimează că prin Programul „Rabla” vor fi scoase din circulaţie anul acesta 20.000 de autovehicule poluante, cu vechime de minimum opt ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax