Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RABLA 2019: Modificări la acordarea primei de casare şi ecobonusurilor. Noutăţi pregătite de Ministerul Mediului

Publicat

masini second hand

Ministerul Mediului pregăteşte modificarea condiţiilor de accesare a programului Rabla de înnoire a parcului auto naţional. Un proiect aflat în dezbatere publică prevede că maşinile aduse la casare trebuie să aibă ITP valabil, iar plafonul emisiilor de gaze la mașinile noi va scădea.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Mediului, modificările propuse sunt următoarele:

Condițiile de acordare a primei de casare:

În anul 2018 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km NEDC, iar pentru autovehiculele (M1 și N1 clasa I) fabricate începând cu 1 septembrie 2018: maximum 145 g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated);

În anul 2019 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km NEDC, iar pentru autovehiculele (M1 și N1 clasa I) fabricate începând cu 1 septembrie 2018 maximum 140 g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated).

Condițiile de acordare a ecobonusurilor:

La achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km NEDC, iar pentru autovehiculele (M1 și N1 clasa I) fabricate începând cu 1 septembrie 2018: maximum 110g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated), în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2018.

La achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km iar pentru autovehiculele (M1 și N1 clasa I) fabricate începând cu 1 septembrie 2018 maximum 105g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT – back translated). în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2019.

Modificările în măsurarea cantităţii de CO2 survin solicitărilor primite de Administraţia Fondului pentru Mediu, privind actualizarea calcului noxelor și consumului de combustibil (NEDC -WLTP), conform reglementărilor în vigoare.

Introducerea condiției de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul înscrierii la producătorul validat, pentru persoane fizice:

Condiția a fost introdusă la propunerea transmisă de către ACAROM. Având în vedere scopul și obiectivele programului s-a considerat necesară introducerea în cadrul definiției autovehiculului uzat inspecția tehnică periodică valabilă la momentul înscrierii la producătorul validat. Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidenția faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice, se arată în proiect.

Introducerea prevederilor referitoare la faptul că Programul de Stimulare a Parcului Auto Naţional nu se cumulează cu alte programe care finanțează/ încurajează achiziționarea autovehiculelor noi, mai puțin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate, cu excepția Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.

Introducerea prevederilor referitoare la responsabilităţile privind gestionarea datelor cu caracter personal. Administrația Fondului pentru Mediu pune în aplicare prevederile Regulamentului 2016/679 (GDPR) privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal ale beneficiarilor și ale terților sunt prelucrate respectând prevederile legale. Autoritatea răspunde, în condițiile legii, pentru gestionarea datelor cu caracter personal aparținând persoanelor participante în cadrul programului, pe care aceasta le prelucrează.

Certificatele de conformitate sunt documente obligatorii care se anexează la cererile de decontare.

sursa: mmediu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax