Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rabla pentru becuri: Vouchere de 200 de lei de la stat, pentru înlocuirea becurilor convenționale cu becuri LED. CONDIȚII

Publicat

bec

Cetățenii care doresc să înlocuiască becurile convenționale din locuințe, ce au un consum mare de energie electrică, cu unele LED, ce consumă mai puțin, vor putea primi de la stat vouchere în valoare de 200 de lei.

Potrivit unui proiect de ordin publicat în dezbatere de Ministerul Mediului, pentru a beneficia de bani, persoanele trebuie să cumpere cel puțin un bec LED și să predea un număr echivalent de becuri convenționale.

Ministerul Mediului a publicat joi, 29 septembrie, în dezbatere publică, un proiect de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led.

Potrivit referatului de aprobare, Ghidul de finanţare constituie un suport informativ complex, având rolul de a furniza informaţii esenţiale privind derularea Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led.

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic. Astfel, se urmărește reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe, pentru utilizatorii casnici.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii, în baza contractelor de decontare şi documentelor justificative ale persoanelor fizice beneficiare.

Finanţarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W.

Este considerată cheltuială eligibilă achiziția becurilor cu led de maximum 15 W. Pentru a putea fi considerate eligibile, becurile cu led achiziționate trebuie să fie noi.

Condiții pentru cetățenii care vor să primească vouchere

Potrivit referatului de aprobare, va putea beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puțin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale.

Criterii de eligibilitate pentru comercianți

Potrivit documentului citat, este eligibil pentru a participa în cadrul programului comerciantul care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate, la data înscrierii cererii de validare în aplicaţia informatică:

a) este operator economic cu personalitate juridică română;

b) desfăşoară activităţi economice pe teritoriul României;

c) are ca obiect de activitate autorizat comerţ cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat și al articolelor de uz casnic, conform CAEN rev. 2, cod 4759 /comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, conform CAEN 4791;

d) are deschis la Trezoreria Statului contul 50.70.24 „Disponibil din sume alocate din Fondul pentru mediu reprezentând finanţare sau cofinanţare nerambursabilă a proiectelor pentru protecţia mediului“;

e) nu este sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, nu are suspendate/restricţionate activităţile economice sau nu se află în situaţii similare; dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere, inclusiv închidere operaţională, nu se află sub administrare specială; nu face obiectul unei proceduri legale în justiţie pentru situaţiile mai sus menţionate şi nici pentru orice altă situaţie similară;

f) se va asigura că prețul unui bec cu led nu va depăși media prețurilor de comercializare ale acestuia, în ultimele 6 luni.

Cetățenii vor putea achiziționa becuri LED cu voucherele de la stat doar de la magazinele ce se vor înscrie în program. Voucherele vor putea fi folosite în cel mult 7 zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați.

De asemenea, la momentul utilizării voucherului la un comerciant validat, solicitantul aprobat va trebui să se asigure că declaraţia pe propria răspundere semnată şi scanată şi copia CI/ BI sunt încărcate în contul de utilizator din aplicaţia informatică.

sursa: mmediu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax