Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Rabla pentru electrocasnice: Înscrierile pentru noua sesiune în program încep de vineri. Ce trebuie să știe solicitanții

Publicat

Înscrierile în noua sesiune a Programului ”Rabla pentru electrocasnice” încep vineri, 19 noiembrie.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat calendarul sesiunii și bugetele aferente.

Cea de-a doua ediție de anul acesta a programului se va desfășura la fel ca prima, etapizat.

În intervalul 19-25 noiembrie se desfășoară perioada de creare a conturilor, iar prima etapă de rezervare a voucherelor va fi lansată în data 26 noiembrie.

Voucherele cu valori între 200 lei și 500 lei vor putea fi folosite în decembrie în magazine.

Se vor putea achiziționa de la aspiratoare, frigidere ori mașini de spălat până la tablete și laptopuri, condiția fiind predarea la schimb a aparatelor similare vechi.

Rabla pentru Electrocasnice – Calendarul lansării ediției a doua din 2021 a programului:

Vineri, 19 noiembrie, ora 10.00 – joi, 25 noiembrie 2021, ora 23.59 – pentru înregistrarea beneficiarilor

Vineri, 26 noiembrie 2021, ora 10.00 – joi, 2 decembrie 2021, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – pentru prima etapă (echipamente: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere) – buget de 14.000 mii lei

Vineri, 3 decembrie 2021, ora 10.00 – joi, 9 decembrie 2021, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – pentru a doua etapă (echipamente: televizoare, laptopuri și tablet) – buget de 14.000 mii lei

Vineri, 10 decembrie 2021, ora 10.00 – joi, 16 decembrie 2021, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – pentru a treia etapă (echipamente: aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare) – buget de 6.000 mii lei.

Cum se fac înscrierile

Potrivit AFM, toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator.

În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în prima ediție de anul acesta a programului, nu trebuie să creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de email și parola setată.

În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică.

Dacă întâmpinați erori în utilizarea aplicației web, puteți trimite mesaj la adresa de e-mail: electrocasnice@afm.ro

Noutăți pentru ediția din 2021 a programului „Rabla pentru Electrocasnice”

Cărțile/buletinele de identitate și Declarațiile pe proprie răspundere încărcate de dumneavoastră, ulterior creării conturilor de utilizatori, sunt procesate în mod automat de aplicația informatică și urmează să primiți un sms cu validarea sau invalidarea datelor, după cum urmează:

– în cazul în care documentele încărcate corespund cu datele introduse la crearea contului, atunci mesajul transmis prin SMS va confirma că documentele au fost procesate cu succes;

– în cazul în care există diferențe între datele introduse la înscriere și CI/BI și declarație, atunci mesajul transmis prin SMS va detalia problemele și veți avea posibilitatea să le remediați prin reîncărcarea documentelor respective sau corectarea informațiilor introduse în conturile de utilizator.

Statusul procesării documentelor este vizibil și în aplicație, prin utilizarea contului de utilizator.

Declarațiile pe proprie răspundere, cărțile și buletinele de identitate pot fi încărcate în aplicație până la momentul utilizării voucherelor la comercianți, respectiv după parcurgerea etapei de selecție a acestora și în maximum 15 zile de la validarea voucherelor de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Cele mai recente modificări în Programul Rabla pentru electrocasnice

Un ordin recent al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (Ordinul MMAP nr. 2.002/2021) aduce o serie de modificări ale programului Rabla pentru electrocasnice cum ar fi introducerea unor noi clase pentru televizoare şi a unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor.

Acesta prevede modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G (se vor putea cumpăra televizoare având cel puțin noua clasă energetică G).

De asemenea, ordinul prevede că “voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”.

Rabla pentru electrocasnice. Lista produselor pe care le poți cumpăra prin program

– 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C

– 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D

– 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E

– 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 de lei pentru laptopuri;

– 300 de lei pentru tablete.

Rabla pentru electrocasnice: condiții pe care trebuie să îndeplinească solicitanții

a) este persoană fizică cu domiciliul în România;

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării EEE;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

e) se obligă să predea, în momentul achiziţionării unui EEE nou, un EEE uzat echivalent, din aceeaşi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiţionat/aparate de aer condiţionat portabile, categoria maşini de spălat vase, categoria maşini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare şi categoria televizoare;

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de un voucher Rabla pentru electrocasnice

Primul pas pentru a participa la acest program este să te înscrii în aplicația informatică pusă la dispoziție pe pagina de internet a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), respectiv la adresa: https://electrocasnice.afm.ro/b/

Înscrierea solicitanților în program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid.

Pasul următor este autentificarea în aplicație, beneficiarul având apoi obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului.

Voucherele sunt generate în aplicație. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Cum se folosesc voucherele în magazine

O persoană fizică poate achiziționa mai multe electrocasnice noi, în schimbul predării unui număr echivalent de aparate uzate, beneficiind, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie, potrivit Ghidului de finanțare rabla pentru electrocasnice.

Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din preţul de comercializare cu TVA al EEEului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

Voucherul se poate folosi în magazinele propriu-zise / fizice în două moduri:

– prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul beneficiarului persoană fizică, și citirea codului de bare de către comerciant (sau a codului de voucher efectiv);
– sau prin imprimarea voucherului și prezentarea acestuia în format fizic (pe hârtie) comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher.

Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.

Voucherul se poate folosi în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax