Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Radiografia carantinării municipiului Alba Iulia: Măsurile și regulile de pe hârtie vs realitatea de pe stradă și din magazine


Publicat

Municipiul Alba Iulia se află în carantină de 22 de zile. Deși era preconizat că măsura va fi impusă doar pe o perioadă de 14 zile, pentru diminuarea numărului mare de cazuri COVID-19, aceasta fost prelungită cu încă șapte zile, chiar înainte de Ziua Națională a României, și cu alte șapte zile, în data de 7 decembrie, după o decizie luată de CJSU Alba, la recomandările INSP. 

Însă realitatea este diferită față de statisticele autorităților și măsurile impuse pe hârtie: străzi pline de oameni la orice oră, magazine aglomerate, filtrele de la intrările și ieșirile din oraș par a fi doar de formă, iar declarația pe propria răspundere pentru mulți locuitori a devenit facultativă. 

Am stat de vorbă cu mai mulți cetățeni din Alba Iulia despre cum au respectat sau respectă măsurile impuse pe perioada carantinei. 

De asemenea, reporterii alba24.ro l-au întrebat și pe prefectul județului Alba, Nicolae Albu, dacă consideră că măsurile din carantină sunt respectate sau nu de cetățeni.

Declarația pe propria răspundere – facultativă sau deloc

După momentul în care s-a anunțat carantina de 14 zile, au apărut cel puțin cinci modele de declarații pe propria răspundere sau pentru angajați. Acestea au fost actualizate ”în mers” de oficialități. Au fost completate ulterior cu motivele justificate pentru care se putea părăsi locuința în carantină în intervalele de timp stabilite, astfel încât locuitorii să nu mai fie nevoiți să caute în hotărârea de carantină când și cum pot ieși din case.

O parte a locuitorilor din Alba Iulia erau nedumeriți care este cea oficială, deoarece se temeau să nu fie amendați că nu o dețin pe cea bună când ies afară din casă.

Însă cei cu care am discutat spun că obiceiul de a întocmi o adeverință pentru a merge la cumpărături a dispărut încă din prima jumătate a carantinei. Motivul a fost unul simplu: nimeni nu i-a întrebat pe stradă dacă dețin documentul asupra lor.

Mai mult de atât, nici orele destinate exclusiv persoanelor vârstnice par a nu fi respectate; în intervalul orar 10.00 – 13.00, locuitori de diferite vârste se află pe toate străzile din oraș și prin magazine.

De asemenea, la o plimbare prin oraș ”pentru cumpărături de strictă necesitate” ai șanse mari să nu fii oprit de nici un om al legii pentru a-ți verifica declarația pe propria răspundere.

Magazine aglomerate și fără a se respecta măsurile de distanțare 

O altă mare problemă semnalată de cetățeni este aglomerația din magazine. În incinta acestora nu se respectă aproape deloc măsurile de distanțare fizică, cozile se întind în unele cazuri de la casele de marcat și până printre rafturi.

Totuși, sunt și locații în care lucrurile par mai bine organizate: la cozile de la case se impune distanțarea sau angajații magazinelor îi atenționează pe clienți să poarte corect masca de protecție.

O altă problemă semnalată este situația sălilor de sport; deși, teoretic, ele sunt deschise pentru angajați, pentru cei care vor să facă mișcare acestea nu sunt disponibile din cauza faptului că pe declarația pe propria răspundere nu este prevăzut acest lucru.

Intrarea și ieșirea din Alba Iulia cu mijloace de transport în comun 

Unii dintre cei care merg regulat cu mijloacele de transport în comun sau fac naveta între Alba Iulia și Sebeș spun că rar au fost oprite microbuzele sau autocarele care transportă pasagerii, de către autorități, pentru a fi verificate declarațiile pe propria răspundere.

A doua carantinare

Primele 14 zile de carantină trebuiau să se termine pe 30 noiembrie la ora 24.00. Chiar în ziua respectivă, primarul municipiului Alba Iulia, Gabirel Pleșa, declara că aceia care ”vor dori să vină la Alba Iulia după această mini-vacanță, vor fi primiți cu drag”, referitor la Ziua Națională a României.

Dar în jurul orei 23.30, potrivit surselor alba24.ro, în urma unui telefon primit de la București, membrii CJSU s-au întrunit de urgență și au votat pentru prelungirea perioadei de carantină cu încă șapte zile.

Pe 1 decembrie, de dimineață, s-a anunțat oficial prelungirea măsurii cu încă șapte zile. Însă se pare că asta nu i-a împiedicat pe manifestanții partidului AUR să organizeze un marș cu sute de participanți pe străzile din oraș, și chiar în mijlocul Cetății Alba Carolina să pună un țambal, la Poarta a III-a și să susțină un concert de nai.

Autoritățile l-au identificat pe organizatorul marșului, George Simion, și i-au dat două avertismente verbale.

A treia carantinare

La o zi după alegerile parlamentare, în data de 7 decembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a luat măsura carantinării orașului pentru încă șapte zile.

Duminică, 6 decembrie, DSP Alba a trimis analiza de risc la București, către INSP. O analiză de risc cu 58 de puncte, adică cu două puncte mai puțin decât limita de 60 care impunea prelungirea carantinei.

Însă de la INSP, către autoritățile din Alba, analiza de risc s-a întors cu 61 de puncte și automat cu propunerea de prelungire a carantinei pentru încă șapte zile.

Analiza DSP de 58 de puncte arăta faptul că, după cele 21 de zile de carantină, trendul în Alba Iulia era unul descendent și nu se mai impunea carantinare.

Ce spune prefectul Nicolae Albu despre respectarea măsurilor de către locuitorii municipiului Alba Iulia

Întrebat de reporterul alba24.ro, dacă consideră că locuitorii din Alba Iulia respectă regulile impuse de carantină, despre nerespectarea intervalului orar pentru vârstnici și aglomerațiile din magazine, prefectul Nicoale Albu a răspuns:

Exact cum v-am precizat, am încercat să mergem cât mai mult în spiritul legii, nu în litera legii, nu cred că rolul nostru este să dăm mii de amenzi, rolul nostru este să mergem pe prevenție și vă spun categoric că s-a văzut responsabilitatea cetățenilor, fără aportul dânșilor nu reușeam să ridicăm carantina în trei localități (Blaj, Cugir și Ciugud – n.r.) și sunt convins că, tot cu ajutorul dânșilor, o să reușim să ridicam măsura carantinării și pentru Alba Iulia”.

Deși prefectul susține că se merge mai mult în litera legii, zilnic, de la începutul carantinei, și în Alba Iulia, dar și în alte localități care s-au aflat în carantină, s-au dat amenzi.

Astăzi, 8 decembrie, reprezentanții IPJ Alba au anunțat că în ultimele 24 de ore au fost legitimate peste 4000 de persoane și sancționate 56 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 31 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. kretz

    marți, 08.12.2020 at 19:32

    in sfarsit v-ati gandit sa va faceti profesia in mod mai serios si sa spuneti lucrurilor pe nume. tot orasul vede ca absolut pe nici o autoritate publica n-o intereseaza daca locuitorii orasului respecta carantina sau nu si rezultatul se vede: incidenta infectarii este inca foarte mare chiar daca ea a mai scazut. cu consecinta directa aferenta: numarul mortilor continua sa creasca. politia mai face cate ceva dar in rest totul a ramas pe constinciozitatea si responsabilitatea unor firme private care-au luat singure masuri preventive bune. cu un prefect de caragiale si un primar baiat bun dar se pare zero competent o sa mai stam mult si bine in carantina. dar pe ei nu-i intereseaza apoi se mira de ce iau partidele extremiste voturi pana la cer

  2. ionescu

    miercuri, 09.12.2020 at 07:35

    pacat de acest oras daca reprezentatii institutilor statului isi faceau din prima clipa datoria noi in 1 decembrie nu eram in carantina ???? sa nu va suparati dar cred ca si de 24 decembrie vom fi in carantina ???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în următoarele 2 săptămâni. Cât timp va fi mai cald și când va ninge. Prognoza meteo pe regiuni, până în 31 ianuarie

Publicat

Meteorologii anunță vreme foarte rece în primele zile ale acestei săptămâni, apoi în intervalul 22-24 ianuarie se încălzește. După 25 ianuarie temperaturile scad din nou, dar nu vor fi maxime negative.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pe regiuni din țară până în 31 ianuarie.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, local geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime de -18…-14 grade.

Apoi vremea se va încălzi și, în jurul datei de 24 ianuarie, media minimelor va fi de 0-1 grad, pentru ca apoi să coboare ușor, iar până la finalul celor două săptămâni, să se situeze în general între -4 și -2 grade.

Maximele diurne vor fi de -6…-4 grade în primele zile, apoi vor crește spre 7-9 grade în intervalul 21 – 23 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă.

Ulterior, va avea loc o răcire ușoară, iar media temperaturilor maxime se va încadra între 2 și 4 grade în intervalul 25 – 31 ianuarie.

Precipitații slabe și pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 19 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 22 ianuarie.

LA MUNTE

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Media maximelor va crește de la -12…-10 grade, la 3-4 grade, iar a minimelor, de la -18…-16 grade, la -2…-1 grad.

În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată, spre medii ale maximelor de -4…-1 grad și ale minimelor, de -8…-6 grade.

În prima parte a intervalului vor mai fi ninsori slabe, pe arii restrânse, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților la începutul primei săptămâni de prognoză, când vor fi temperaturi maxime de -8…-7 grade și minime de -14…-12 grade.

Apoi va avea loc o încălzire treptată, care va determina maxime diurne de 8 grade și minime nocturne de aproximativ 2 grade, în medie regională, în jurul datei de 23 ianuarie.

Apoi vremea se va răci ușor, iar valorile termice vor fi între 2 și 4 grade, ziua și -3…-1 grad, noaptea, în medie, în intervalul 25 – 31 ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 19 ianuarie și, din nou, începând cu data de 23 ianuarie până la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

BANAT

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece, caracterizată prin valori maxime de -3…-2 grade și minime de aproximativ -9 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 21 – 23 ianuarie, când se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 11-12 grade, iar a celor minime de 4-5 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în ușoară scădere, astfel încât, în intervalul 24 – 31 ianuarie, temperaturile maxime vor fi de 6…8 grade, iar minimele nocturne vor scădea, în medie regională, spre -1….1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va deveni semnificativă după data de 23 ianuarie, astfel încât, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, acestea se vor semnala frecvent.

CRIŞANA

Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la -4 grade la început, spre 11-12 grade pe 22 – 23 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă. În cea de a doua săptămână se va resimți un proces de răcire ușoară, care va determina, în intervalul 24 – 31 ianuarie, maxime diurne de 4-6 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va concretiza prin valori medii de -11…-10 grade în primele dimineți, când vremea va fi local geroasă, pentru ca în jurul datei de 23 ianuarie să se înregistreze 4-5 grade, iar între 25 și 31 ianuarie să se înregistreze valori de -2…0 grade, în medie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 19 și 20 ianuarie, iar după data de 22 ianuarie acestea se vor semnala în fiecare zi.

MOLDOVA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Maximele termice vor crește de la medii de -8…-6 grade, la medii în jurul a 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1-2 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4-5 grade și ale minimelor, de -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

DOBROGEA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea, dar până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere semnificativă. Temperaturile diurne vor crește de la medii de -3…-2 grade, la medii în jurul a 13 grade, iar cele nocturne, de la medii de -10…-8 grade, la medii de 6-7 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere ușoară și treptată spre medii ale maximelor de 6-8 grade și ale minimelor, de 1-2 grade. La începutul intervalului, doar trecător va mai ninge slab. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

MUNTENIA

La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere importantă. Maximele termice vor crește de la medii de -2…-1 grad, la medii de 10-11 grade, iar cele minime, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 3…4 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 6-8 grade și ale minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

OLTENIA

La începutul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea. Până în jurul datei de 22 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ și astfel, maximele vor crește de la medii de -1…0 grade, la medii în jurul a 9 grade, iar minimele, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 2-3 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea ușoare variații, media maximelor va fi de 6…8 grade, iar cea a minimelor, de -2…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii relativ extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO: Căprioarele au ieșit la joacă prin zăpadă. Imagini amuzante surprinse în Parcul Național Apuseni

Publicat

Imagini inedite au fost surprinse de o cameră de monitorizare amplasată în Parcul Național Apuseni. Aparatul de filmat a surprins un grup de căprioare care se jucau prin zăpada proaspăt depusă.

Imaginile au dat sens activităților de monitorizare în prima zi a anului. Căprioarele se antrenează într-un joc de-a prinselea, nestingherite de prezența camerei de supraveghere.

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj , Bihor şi Alba, din care 50.793 de hectare sunt păduri.

F. Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe

Publicat

Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite. 

Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.

Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi. Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.

Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.

Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.

De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.

Experimentați și altfel de cumpărături

Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.

Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.

Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.

Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.

Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.

Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.

Peștele oferă nu numai proteine ​​și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.

Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.

Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă

Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.

Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.

Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.

Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi

Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.

O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.

Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.

Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.

Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.

O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.

Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.

Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.

Gătiți de la zero

Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.

Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate