Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Radiografia carantinării municipiului Alba Iulia: Măsurile și regulile de pe hârtie vs realitatea de pe stradă și din magazine

Publicat

Municipiul Alba Iulia se află în carantină de 22 de zile. Deși era preconizat că măsura va fi impusă doar pe o perioadă de 14 zile, pentru diminuarea numărului mare de cazuri COVID-19, aceasta fost prelungită cu încă șapte zile, chiar înainte de Ziua Națională a României, și cu alte șapte zile, în data de 7 decembrie, după o decizie luată de CJSU Alba, la recomandările INSP. 

Însă realitatea este diferită față de statisticele autorităților și măsurile impuse pe hârtie: străzi pline de oameni la orice oră, magazine aglomerate, filtrele de la intrările și ieșirile din oraș par a fi doar de formă, iar declarația pe propria răspundere pentru mulți locuitori a devenit facultativă. 

Am stat de vorbă cu mai mulți cetățeni din Alba Iulia despre cum au respectat sau respectă măsurile impuse pe perioada carantinei. 

De asemenea, reporterii alba24.ro l-au întrebat și pe prefectul județului Alba, Nicolae Albu, dacă consideră că măsurile din carantină sunt respectate sau nu de cetățeni.

Declarația pe propria răspundere – facultativă sau deloc

După momentul în care s-a anunțat carantina de 14 zile, au apărut cel puțin cinci modele de declarații pe propria răspundere sau pentru angajați. Acestea au fost actualizate ”în mers” de oficialități. Au fost completate ulterior cu motivele justificate pentru care se putea părăsi locuința în carantină în intervalele de timp stabilite, astfel încât locuitorii să nu mai fie nevoiți să caute în hotărârea de carantină când și cum pot ieși din case.

O parte a locuitorilor din Alba Iulia erau nedumeriți care este cea oficială, deoarece se temeau să nu fie amendați că nu o dețin pe cea bună când ies afară din casă.

Însă cei cu care am discutat spun că obiceiul de a întocmi o adeverință pentru a merge la cumpărături a dispărut încă din prima jumătate a carantinei. Motivul a fost unul simplu: nimeni nu i-a întrebat pe stradă dacă dețin documentul asupra lor.

Mai mult de atât, nici orele destinate exclusiv persoanelor vârstnice par a nu fi respectate; în intervalul orar 10.00 – 13.00, locuitori de diferite vârste se află pe toate străzile din oraș și prin magazine.

De asemenea, la o plimbare prin oraș ”pentru cumpărături de strictă necesitate” ai șanse mari să nu fii oprit de nici un om al legii pentru a-ți verifica declarația pe propria răspundere.

Magazine aglomerate și fără a se respecta măsurile de distanțare 

O altă mare problemă semnalată de cetățeni este aglomerația din magazine. În incinta acestora nu se respectă aproape deloc măsurile de distanțare fizică, cozile se întind în unele cazuri de la casele de marcat și până printre rafturi.

Totuși, sunt și locații în care lucrurile par mai bine organizate: la cozile de la case se impune distanțarea sau angajații magazinelor îi atenționează pe clienți să poarte corect masca de protecție.

O altă problemă semnalată este situația sălilor de sport; deși, teoretic, ele sunt deschise pentru angajați, pentru cei care vor să facă mișcare acestea nu sunt disponibile din cauza faptului că pe declarația pe propria răspundere nu este prevăzut acest lucru.

Intrarea și ieșirea din Alba Iulia cu mijloace de transport în comun 

Unii dintre cei care merg regulat cu mijloacele de transport în comun sau fac naveta între Alba Iulia și Sebeș spun că rar au fost oprite microbuzele sau autocarele care transportă pasagerii, de către autorități, pentru a fi verificate declarațiile pe propria răspundere.

A doua carantinare

Primele 14 zile de carantină trebuiau să se termine pe 30 noiembrie la ora 24.00. Chiar în ziua respectivă, primarul municipiului Alba Iulia, Gabirel Pleșa, declara că aceia care ”vor dori să vină la Alba Iulia după această mini-vacanță, vor fi primiți cu drag”, referitor la Ziua Națională a României.

Dar în jurul orei 23.30, potrivit surselor alba24.ro, în urma unui telefon primit de la București, membrii CJSU s-au întrunit de urgență și au votat pentru prelungirea perioadei de carantină cu încă șapte zile.

Pe 1 decembrie, de dimineață, s-a anunțat oficial prelungirea măsurii cu încă șapte zile. Însă se pare că asta nu i-a împiedicat pe manifestanții partidului AUR să organizeze un marș cu sute de participanți pe străzile din oraș, și chiar în mijlocul Cetății Alba Carolina să pună un țambal, la Poarta a III-a și să susțină un concert de nai.

Autoritățile l-au identificat pe organizatorul marșului, George Simion, și i-au dat două avertismente verbale.

A treia carantinare

La o zi după alegerile parlamentare, în data de 7 decembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a luat măsura carantinării orașului pentru încă șapte zile.

Duminică, 6 decembrie, DSP Alba a trimis analiza de risc la București, către INSP. O analiză de risc cu 58 de puncte, adică cu două puncte mai puțin decât limita de 60 care impunea prelungirea carantinei.

Însă de la INSP, către autoritățile din Alba, analiza de risc s-a întors cu 61 de puncte și automat cu propunerea de prelungire a carantinei pentru încă șapte zile.

Analiza DSP de 58 de puncte arăta faptul că, după cele 21 de zile de carantină, trendul în Alba Iulia era unul descendent și nu se mai impunea carantinare.

Ce spune prefectul Nicolae Albu despre respectarea măsurilor de către locuitorii municipiului Alba Iulia

Întrebat de reporterul alba24.ro, dacă consideră că locuitorii din Alba Iulia respectă regulile impuse de carantină, despre nerespectarea intervalului orar pentru vârstnici și aglomerațiile din magazine, prefectul Nicoale Albu a răspuns:

Exact cum v-am precizat, am încercat să mergem cât mai mult în spiritul legii, nu în litera legii, nu cred că rolul nostru este să dăm mii de amenzi, rolul nostru este să mergem pe prevenție și vă spun categoric că s-a văzut responsabilitatea cetățenilor, fără aportul dânșilor nu reușeam să ridicăm carantina în trei localități (Blaj, Cugir și Ciugud – n.r.) și sunt convins că, tot cu ajutorul dânșilor, o să reușim să ridicam măsura carantinării și pentru Alba Iulia”.

Deși prefectul susține că se merge mai mult în litera legii, zilnic, de la începutul carantinei, și în Alba Iulia, dar și în alte localități care s-au aflat în carantină, s-au dat amenzi.

Astăzi, 8 decembrie, reprezentanții IPJ Alba au anunțat că în ultimele 24 de ore au fost legitimate peste 4000 de persoane și sancționate 56 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 31 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. kretz

    marți, 08.12.2020 at 19:32

    in sfarsit v-ati gandit sa va faceti profesia in mod mai serios si sa spuneti lucrurilor pe nume. tot orasul vede ca absolut pe nici o autoritate publica n-o intereseaza daca locuitorii orasului respecta carantina sau nu si rezultatul se vede: incidenta infectarii este inca foarte mare chiar daca ea a mai scazut. cu consecinta directa aferenta: numarul mortilor continua sa creasca. politia mai face cate ceva dar in rest totul a ramas pe constinciozitatea si responsabilitatea unor firme private care-au luat singure masuri preventive bune. cu un prefect de caragiale si un primar baiat bun dar se pare zero competent o sa mai stam mult si bine in carantina. dar pe ei nu-i intereseaza apoi se mira de ce iau partidele extremiste voturi pana la cer

  2. ionescu

    miercuri, 09.12.2020 at 07:35

    pacat de acest oras daca reprezentatii institutilor statului isi faceau din prima clipa datoria noi in 1 decembrie nu eram in carantina ???? sa nu va suparati dar cred ca si de 24 decembrie vom fi in carantina ???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax