Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat: Masca ar putea deveni obligatorie pe stradă și în România, dacă ritmul infectărilor se va menține crescut

Publicat

Masca ar putea deveni curând obligatorie pe stradă și în România, dacă ritmul infectărilor se va menține crescut, a declarat joi seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În prezent, purtarea măștii este obligatorie în România și în aer liber dacă este vorba despre zone aglomerate, în anumite intervale de timp. În anumite județe cu rate de infectare mari se discută deja despre obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice în special în localitățile ce ar putea fi vizate de carantină.

O astfel de măsură a fost deja luată în mai multe alte țări care se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de îmbolnăviri.

„Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a declarat Raed Arafat, joi seara, la Digi24.

El a povestit că s-a confruntat personal cu situații în care oamenii nu poartă mască atunci când ar trebui să o facă. Raed Arafat a îndemnat ca oamenii să fie reactivi în aceste situații, pentru că se expun pe ei înșiși pericolului.

Unde se ia cel mai ușor coronavirusul

Raed Arafat a explicat că boala se ia cel mai ușor în spațiile închise, mai puțin aerisite sau în spațiile aglomerate mai puțin aerisite. Chiar dacă spațiul este puțin mai mare, dacă este aglomerat și nu este aerisit, boala se răspândește destul de bine, mai ales dacă oamenii nu au mască.

„Masca este un mijloc de a-l proteja și pe cel sănătos, dar și pentru a preveni ca cel infectat, care nu știe de multe ori că este infectat (asimptomaticul), să răspândească boala la alții. Purtarea măștii previne să facem rău altora”, a arătat Raed Arafat.

Când masca o poartă și cel infectat, și cel neinfectat, riscul de îmbolnăvire este mai mic, pentru că încărcătura virală la care este expus cel sănătos este mai mică decât în cazul în care n-ar fi purtat mască. În plus, și efectul bolii poate fi mai limitat, manifestarea bolii mai ușoară, dacă această încărcătura virală la care am fost expuși este mai mică, a explicat medicul Raed Arafat.

„Este o boală pentru care măsura de prevenire este atât de simplă: mască, distanțare, respectarea unor reguli de bază de igienă. Dacă toți purtăm mască acolo unde trebuie și respectăm regulile, deja reducem semnificativ răspândirea și putem să stopăm o răspândire exponențială”, a mai precizat Raed Arafat.

„În curând este posibil să se ajungă la acest lucru (obligativitatea purtării măștii și în spații deschise – n.r.) în unele zone, dacă cifrele continuă să crească”, a avertizat în final Raed Arafat.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax