Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de medicamente cu preț accesibil pot dispărea de pe piață. Producătorii de medicamente generice spun că nu pot susține taxa de clawback

Publicat

Sute de medicamente cu preț accesibil și utilizate de 70% dintre pacienții români pot disparărea de pe piață, atrage atenția Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Companiile producătoare de medicamente generice, în majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente taxei clawback, stabilită conform reglementărilor în vigoare, în valoare de aproximativ 75 milioane lei, însă au atras atenţia că nu vor mai putea susţine mult timp acest efort financiar.

„În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis să plătim aceste sume. Această decizie reconfirmă angajamentul companiilor membre APMGR faţă de pacienţi, de sistemul sanitar şi, nu în ultimul rând, faţă de economia României”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

APMGR atrage atenţia autorităţilor din domeniul sănătăţii că firmele membre nu vor mai fi capabile în curând să susţină un asemenea efort financiar.

O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenţia autorităţilor de a elimina medicamentele cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate, precum şi lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice şi, implicit, la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ accesibil, anunţă reprezentanţii APMGR.

„Din păcate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceste teme au fost ignorate. Mai mult decât atât, noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreună cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili”, spune Dragoş Damian.

Producătorii de medicamente cu preţuri accesibile sunt cei mai afectaţi de aplicarea taxei clawback în forma actuală, aceasta incluzând şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a preţului la medicamente în România, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare în cazul medicamentelor generice, comparativ cu cele inovatoare relevă sursa citată.

Întrucât marjele practicate în acest moment reprezintă însumat 38% din preţul de raft al medicamentelor generice, producătorii de medicamente generice plătesc în mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.

Excluderea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate este o măsură care va restricţiona accesul la tratament pentru pacienţii cronici (cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice) şi pentru cei cu venituri reduse.

Medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă aproximativ 58% din antibioticele cu prescripţie medicală; 43% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni reumatice.

Sursa: realitate.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax