Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport AJOFM: Rata șomajului în Alba este de 10,95%. Aproape 20.000 de persoane nu au loc de muncă

Publicat

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a făcut publică situaţia persoanelor aflate în șomaj la sfârşitul lunii ianuarie. Potrivit raportului, un număr total de 19.094 persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba. Rata șomajului la sfârșitul primei luni din an era de a fost de 10,95%.

Din cele 19.094 persoane înregistrate, 5.683 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 13.411 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti.

Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în luna ianuarie 2014 a fost de 2.173. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 378 persoane, din care 206 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 172 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. 97 de persoane s-au încadrat în muncă după prima mediere a muncii.

În luna ianuarie, un număr total de 3.285 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat încadrarea în muncă a 71 persoane.

Stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile pentru prevenirea şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 37 absolvenţi, din care 4 prin subvenţionarea locului de muncă.

Din cei 37 absolvenţi încadraţi, 3 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna ianuarie 2014 au beneficiat de aceste stimulente financiare trei persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului: au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei) în vigoare la data instalării si o persoană s-a încadrat intr-o localitate la o distantă mai mare de 50 de km faţă de domiciliul stabil (de doua ori valoarea indicatorului social de referinţă).

Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 17 şomeri, din care 9 sunt femei, respectiv 100% pentru 3 absolvenţi care s-au încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel: 3 persoane au vârsta cuprinsă între 25-35 ani; 5 persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani; 9 persoane au vârsta de peste 45 ani.

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna ianuarie 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 189 şomeri din care 42 cu subvenţionarea locului de muncă.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din această categorie se structurează astfel: 126 persoane din mediul urban, 63 persoane din mediu rural

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (42), au fost 32 şomeri neindemnizaţi şi 10 şomeri indemnizaţi.

Solicitări de angajări în Spania

Prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 179 de persoane, din care 63 femei, ţara cea mai solicitată fiind Spania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de agricultor si muncitor necalificat. În luna ianuarie 2014 nicio persoană nu a comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate.

Plăţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj

În aceeași perioadă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă:

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională: 4.550 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj: 34.889 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă: 155.904 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap: 2.025 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare: 4.500 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă: 93.319 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002: 31.752 lei;

Măsuri pasive:

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii: 2.142.790 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor: 835.643 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax