Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Raport al Curții de Conturi, după un control la Primăria Sebeș: ”abateri de la legalitate și erori” de peste 144 de milioane lei. Primăria își ia avocat

Publicat

primaria municipiului sebes

primaria sebes 2 În timpul unui control la Primăria Sebeș și la alte entități pe care le finanțează administraţia locală, Curtea de Conturi a constatat erori, abateri de la legalitate și regularitate în sumă de peste 144 de milioane de lei, un record absolut în județul Alba, în istoria controalelor de acest fel. O mare parte din sumă provine din faptul că administrația locală nu și-a reevaluat de aproximativ trei ani patrimoniul local. Pe de altă parte, o situație greu de rezolvat pentru administrație este cea de la Asociația de Handbal Club Alba Sebeș, unde s-a plătit un contract cu ”clauze abuzive” și s-au făcut cheltuieli ilegale cu utilitățile locuințelor închiriate pentru handbaliste. Primăria îi angajează avocat pentru a contesta raportul Curții de Conturi. 

Cheltuieli la clubul de handbal, luate la 7 metri

HC Alba sebes Curtea de Conturi acuză cheltuieli nejustificate din bani publici la Asociația Handbal Club Alba Sebeș. Este vorba despre peste 225.ooo de lei din banii proveniți din cotizația către club a Primăriei Sebeș. Cea mai mare parte din suma calculată de Curtea de Conturi, respectiv 214.000 de lei, au fost achitați jucătoarei Andreea Ivan, care a câștigat această sumă în instanță pe baza contractului ”beton” pe care l-a semnat cu clubul.  O altă parte din sumă se bazează pe achitarea cheltuielilor de întreținere la locuințele închiriate pentru jucătoare, ”cheltuială care excede cadrul legal”, spune Curtea de Conturi.

Inițial Asociația Handal Club Alba Sebeș nu a dorit să plătească suma de peste 214.000 de lei Andreei Ivan, motivând că aceasta nu a jucat toată perioada contractuală (a jucat doar până în noiembrie 2015). Handbalista s-a adresat însă instanței și a reușit, în baza contractului pe care îl semnase cu clubul să obțin întreaga sumă, chiar și pentru lunile în care nu a jucat, generând astfel o mare problemă pentru Asociație. Primăria Sebeș a plătit cotizația, și, cu acei bani, clubul a pus în aplicare sentința judecătorească definitivă.

CITEȘTE și FOTO: Pompierii de la Sebeș fac naveta cu apă la restaurantul din Alba Iulia deținut de fosta firmă a familiei Nistor. Afaceri fluide la Pavilionul de la Mamut

A reușit astfel să încheie socotelile cu sportiva, dar a deschis o nouă problemă, cea cu inspectorii Curții de Conturi. Aceștia spun că clubul de handbal ar fi putut utiliza banii Primăriei Sebeș doar pentru activitatea sportivă desfășurată în perioada competițională, în conformitate cu calendarul Federației Române de Handbal, ceea ce nu era cazul la momentul plății.

Clauze ”abuzive” și prejudicii la buget

Practic, sumele achitate Andreei Ivan și cheltuielile cu utilitățile plătite la locuințele închiriate pentru jucătoare, reprezintă prejudicii la bugetul local, potrivit raportului Curții de Conturi. ”Răspunderea se reține atât în sarcina Asociației Handbal Club Alba Sebeș care nu avea dreptul să angajeze fonduri publice pentru astfel de cheltuieli cât și în sarcina UATM Sebeș care a achitat aceste sume fără să verifice modul de utilizare” se arată în documentul citat.

De remarcat ar mai fi faptul că prin contractul jucătoarei, Asociația acceptase clauze calificate de inspectorii Curții de Conturi ca fiind ”abuzive”. De exemplu, la articolul 10 a fost prevăzută o clauză ”care excede cadrului legal și care în fapt se referă la posibilitatea plății unor servicii  chiar și în cazul neprestării lor”. Curtea de Conturi a mai reproșat Primăriei Sebeș că nu a încercat să recupereze banii de la cei care au semnat contractele cu asemenea clauze.

În acest context, problema pare a nu avea soluție. Spre deosebire de alte puncte ale raportului Curții de Conturi pe care primăria a încercat să le rezolve încă din timpul controlului, în acest caz nu a făcut nimic. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care administrația locală din Sebeș are pe ordinea de zi a ședinței de mâine achiziția serviciilor unui avocat care să o ajute să formuleze o contestație împotriva raportului.

141 de milioane de lei, ”abaterea” de la evaluarea patrimoniului local

Curtea de Conturi a mai constatat că administrația din Sebeș nu și-a mai reevaluat patrimoniul din 2013, ceea ce a dus la o ”abatere constatată de 141.354.941,63 lei, reprezentând diferența dintre valoare a bunurilor aflate în patrimoniul UATM Sebeș și valoarea rezultată în urma evaluării”. Suma foarte mare, apropiată de 30 de milioane de euro provine de fapt din aceea că, formal, inspectorii Curții de Conturi au considerat abaterea la evaluarea patrimoniului ca fiind totală, în condițiile în care nerealizându-se, nu s-au putut face alte calcule.

Pentru a rezolva această problemă Primăria Sebeș a încheiat, în data de 10.03.2017, un contract de de servicii pentru reevaluarea activelor fize corporale din domeniul public și privat al Sebeșului.

Poprire pe conturi din partea lui Nichi Ardeal Construct SRL

Raportul Curții de Conturi se mai ocupă de un episod care a stârnit scandal la data respectivă. Este vorba despre relația dintre Primărie și un afacerist local, proprietarul Nichi Ardeal Construct SRL. Între cele două entități a existat un contract de asociere în participațiune pentru construcția unei baze sportive, care însă s-a terminat în instanță. Ca urmare a procesului, instanța a dispus repunerea părților în situația anterioară, obligând Nichi Ardeal Construct SRL să elibereze terenul pe care îl luase de la Primăria Sebeș și obligând administrația locală să achite firmei peste 1,2 milioane de lei (TVA inclus), reprezentând valoarea construcțiilor deja realizate: terenuri de sport, platforme și alei din pavaj de beton, o anexă, racordurile la apă și canalizare. Pentru că primăria nu a plătit, societatea a solicitate poprirea asupra creditelor bugetare disponibile ale acesteia.

Curtea de Conturi a constatat că deși poprirea fusese instituită, primăria nu a făcut demersurile de a prelua la rândul ei în proprietatea sa construcțiile amintite, cu excepția unui teren liber de construcții. Din acest motiv, inspectorii au considerat că ”au fost diminuate în mod nejustificat disponibilitățile bănești ale UAT Sebeș cu suma de 1.266.518,77 lei, prin poprirea pe conturi, în condițiile în care această diminuare nu s-a concretizat pe preluarea construcțiilor (anexă teren de sport, terenuri de sport, platforme și alei din pavaj de beton, racord canalizare și racord alimentare cu apă) de la SC Nichi Ardeal Construct SRL, fapt stabilit prin sentință judecătorească”.

De asemenea, Curtea de Conturi a mai cerut primăriei să instituie popriri pe conturile a 1094 de agenți economici care au datorii totale de peste 8,8 milioane de lei.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Gerula

    marți, 13.06.2017 at 21:31

    E tare de tot. După ce plateste avocatul curtea de conturi ii va imputa primăriei plata cheltuielilor cu avocatul.

  2. zoro

    miercuri, 14.06.2017 at 00:05

    Sa fie trasi la raspundere primarii Magarel si Dancila ca siau dat cu randul la primarie ca sa ingroape abuzurile!!!!!!!

  3. zoro

    miercuri, 14.06.2017 at 00:07

    Magarel si Dancila plus contabila sefa Toma sa plateasca ca ei au tras sforile!!!!

  4. alta

    miercuri, 14.06.2017 at 08:47

    Nici nu este de mirare ! Cu sportivi, chelneri si navetisti nu pot rezulta decit astfel de rezutate. Cind pista de popice si papagalii sunt mai importante, la ce sa te astepti ?

  5. si inca

    miercuri, 14.06.2017 at 14:38

    Astazi 14.06, ora 13,00, pe strada Calarasi ardeau toate becurile pina la Casa de cultura, mai ceva ca in toiul noptii. Pe strada Mircea cel Mare, au inceput reasfalatarile, dupa ce nu cu putin timp in urma, au fost efectuate reparatii mai ales pe dreapta cum se intra de pe principala ! Acea strada este nenorocita de camioanele supraincarcate cu lemne furate ( fara documente) de pe Valea Sebesului. Poti reasfalata – DACA AI BANI DE ARUNCAT – cat vrei, daca acele camioane vor circula in continuare. Vor distruge atit casele oamenilor pt ca strada nu are fundament (asfalt direct peste pavajul cu pietre de rau) cit si asfaltul. ASTA ESTE LUCRUL BINE FACUT !!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax