Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport la Ministerul Sănătăţii: Peste 25.000 de litri de apă îmbuteliată, retrasă de la vânzare. În Alba, un sortiment de apă plată avea concentraţie depăşită de nitriţi

Publicat

Atenţie la apa pe care o cumpăraţi din magazine. Potrivit unui raport publicat pe site-ul Ministerului Sănăţii, Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au dispus scoaterea de la vânzare a unei cantităţi totale de peste 25.000 de litri de apă potabilă îmbuteliată şi minerală, depistată cu conţinut periculos de bacterii sau concentraţie depăşită de nitriţi. DSP Alba a sesizat încă de acum două luni, în urma unui control de rutină, că loturi de apă la PET de 2 litri găsite în magazine aveau concentraţii ridicate de nitraţi.

Au fost scoase din comercializare în total peste 25.000 de litri de apă potabilă îmbuteliată din 30 de judeţe şi 129 de litri de apă minerală. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 47.000 de lei.

DSP a efectuat, în perioada 4-11 iunie, 510 controale în unităţi de producţie, distribuţie şi comercializare a apei potabile îmbuteliate şi 765 privind apa minerală naturală.

În total, au fost analizate 149 de probe de apă minerală îmbuteliată, din care necorespunzătoare fizico-chimic au fost declarate patru probe la Alba (nitriţi), respectiv două la Iaşi şi Dâmboviţa (Pseundominas Aeruginosa). Din cele 104 probe de apă potabilă îmbuteliată testate, două au ieşit necorespunzătoare microbiologic (la Bacău, cu coliformi, la Vaslui cu Pseudomonas Aeruginosa) şi două la Constanţa (nitraţi), respectiv Olt (paramentru PH).

Pseudomonas Aeruginosa (bacilul pioceanic) este o bacterie rezistentă la antibiotic şi poate cauza infecţii respiratorii, urinare, cutanate, până la septicemii grave.

DSP Alba a raportat apă minerală îmbuteliată necorespunzătoare fizico-chimic (nitriţi), în 28 iunie şi a notificat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. La momentul respectiv, fusese vorba despre apă minerală plată la PET de 2 litri (Perla Harghitei, ambalaj evidenţiat cu capac roz) cu concentraţie depăşită de nitriţi. Potrivit raportului MS, la soluţionarea notificării au participat 35 de direcţii de sănătate, care au efectuat controale la operatorii economici, constatând că lotul fusese retras de la comercializare. Inspectorii sanitari au dispus blocarea şi interzicerea de la comercializare a apei distribuite din judeţul Cluj, iar alerta a fost închisă în 16 iulie.

Alte neconformităţi constatate de DSP din ţară s-au referit la ape potabile îmbuteliate fără notificare sau înregistrare (la Cluj, Giurgiu, Dolj, Iaşi, Bihor), etichetare necorespunzătoare (Iaşi) sau greu lizibile (Vâlcea).

Pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind apele potabile îmbuteliate au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în valoare totală de 23.600 lei şi 36 de avertismente. Au fost scoase de la comercializare 25.741 de litri de apă potabilă îmbuteliată.

În cazul apei minerale naturale îmbuteliate, amenzile au fost de 23.200 lei, au fost aplicate 69 de avertismente, iar cantitatea scoasă din magazine a fost de 129 de litri.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Lie Lie ciocarlie

    luni, 05.08.2013 at 17:35

    nu se stie ce apa?ce firma?

    • gyca z.

      luni, 05.08.2013 at 19:27

      Dorna!

  2. titi otravitu

    luni, 05.08.2013 at 18:23

    daca nu dati numele firmei care imbuteliaza, sau marca, ati scris articolul degeaba!

  3. elena

    luni, 05.08.2013 at 19:25

    aiurea!!!
    daca e real asumati-va stirea si scrieti despre ce firme e vorba! Nu aruncati vorba numai asa sa va faceti articole…Halal jurnalisti! asa toti putem scrie orice!

  4. mirciu57

    marți, 06.08.2013 at 08:39

    pai scrie foarte clar in articol perla harghitei cu capac roz!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax