Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport Consiliu Fiscal: Eficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut. Este nevoie de timp pentru rezultate după reformă

Publicat

taxe-impozite

taxe-impoziteEficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut și este nevoie de timp, probabil, pentru ca procesul de reformă inițiat să aibă rezultate, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.

Eficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut. Un proces de reformă a sistemului de colectare a taxelor a fost inițiat, dar probabil este nevoie de timp pentru ca rezultatele să apară. România are cea mai mică pondere în PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale și nefiscale), acestea reprezentând în anul 2014 doar 33,4% din PIB, cu 11,8 pp sub media europeană, în timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite și contribuții sociale) a fost de 27,6%, fiind semnificativ mai mic decât în economii similare precum Ungaria (38,5%), Slovenia (36,7%), Republica Cehă (34,0%) și Polonia (32,9%), se arată în document.

Potrivit acestuia, veniturile fiscale colectate în anul 2014 au fost apropiate de cele avute în vedere în proiectul de buget, în condițiile unui avans al PIB nominal apropiat de cel anticipat.

Gradul de eficiență a taxării a scăzut semnificativ în cazul TVA, dar s-a majorat în contrapartidă în cazul contribuțiilor de asigurări sociale, impozitului pe profit și impozitului pe venit. În anul 2013 a fost inițiat un amplu proces de reformă la nivelul ANAF în colaborare cu Banca Mondială. Consiliul fiscal consideră că procesul de reformă, absolut necesar în contextul unui sistem de taxe și impozite caracterizat de o eficiență scăzută, este încă la început, și dacă procesul va avea succes, are potențialul de a genera spațiu fiscal semnificativ pe termen mediu. Totuși, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli în baza potențialelor creșteri de eficiență trebuie să aibă loc doar ex post, după ce procesul de reformă se dovedește ireversibil și capabil să genereze rezultate pe termen lung, informează Consiliul Fiscal.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax