Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport Consiliul Concurenţei: România, cea mai mare scădere din Uniunea Europeană la preţul benzinei

Publicat

benzina România a înregistrat cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la preţul benzinei la pompă, de 23,7%, de la mijlocul anului 2014 şi până în luna iulie a acestui an. Preţul motorinei s-a redus cu 23,48%, fiind a treia cea mai mare ieftinire din UE, potrivit unui raport prezentat joi de Consiliul Concurenţei.

Preţul mediu al unui litru de benzină la pompă, în România, era de 1,105 euro la începutul lunii iulie a acestui an, faţă de 1,448 euro la 30 iunie 2014.

A doua şi a treia cea mai mare reducere din UE, după România, s-au înregistrat în Polonia (de 23,15%) şi în Bulgaria (22,49%), arată raportul citat de News.ro.

La polul opus, cele mai mici reduceri au fost înregistrate în Portugalia (11,99%) şi Malta (11,11%).

Prețurile mai mici vin pe fondul scăderii cotației petrolului la nivel internațional.

Reducerea medie în UE, în perioada analizată, a preţului benzinei cu taxe a fost de 17,01%.

De asemenea, în ultimii doi ani, România a înregistrat a treia cea mai mare reducere din Uniunea Europeană a preţului motorinei comercializate în benzinării, de 23,48%, după Bulgaria (29,36%) şi Polonia (25,67%).

Preţul mediu al unui litru de motorină în benzinăriile din România era de 1,102 euro la începutul lunii iulie a acestui an, comparativ cu 1,44 euro la 30 iunie 2014.

Consiliul Concurenței mai spune că, la 4 iulie 2016, preţurile practicate în România pentru benzina şi motorina vândute în benzinării erau sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană.

„În primul semestru al anului 2016, preţurile la benzina fără taxe au scăzut semnificativ comparativ cu cele practicate în alte state membre. Totuşi, preţurile practicate la benzina cu taxe au rămas relativ constante (raportat la cele practicate în alte state membre)”, se mai arată în raportul autorităţii de concurenţă.

Aplicație pentru compararea prețurilor la carburanţi

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a propus un set de măsuri şi acţiuni pentru a stimula concurenţa pe piaţa carburanţilor, între care şi creearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi.

„Pentru crearea acestei baze de date, Guvernul ar trebui să emită un act normativ prin care să oblige toate întreprinderile care dețin benzinării active să furnizeze datele necesare, dar și să transmită on-line (printr-un sistem pe bază de parolă) toate modificările efectuate la nivelul prețurilor carburanților, care să fie înregistrate în timp real (maxim 30 de minute de la modificare). Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicații web și/sau al unei aplicații mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor”, se arată în raport, potrivit Agerpres.

Consiliul Concurenței mai recomandă Guvernului instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conțină următoarele date: numele companiei care deține benzinăria, poziția la care se află pe autostrada (ex: km 77) și prețurile practicate la carburanți.

sursa: realitatea.net.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albanezul

    vineri, 28.10.2016 at 02:43

    Super,deci avem carburantul cel mai ieftin din Europa,vai ce bucurie pe noi…bine ca veniturile sunt identice cu Africa.Lasa ca e ok,vin nemtii cu salariile lor de mii de euroi si fac plinul in romanica,ca la ei nu-si permit.:))) Mereu se arunca astfel de statistici care vor sa arate ce bine este,dar noi suntem tampiti si nu pricepem:))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax