Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport Curtea de Conturi, pe Sănătate. Ministerul nu cunoaşte situaţia din spitale

Publicat

hol spitalDezastrul din Sănătate, explicat de un raport al Curții de Conturi! Documentul vizează perioada 2011-2015 și arată deciziile proaste luate de Ministerul Sănătății în toți acești ani, decizii care au aruncat spitalele în haos. Concluziile raportului sunt năucitoare: Ministerul Sănătății nu cunoaște situația reală a dotărilor spitalelor și de multe ori nu lipsa banilor a fost problema, ci proasta gestiune a finanțelor.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că la Ministerul Sănătăţii în cinci ani s-au pierdut fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde lei, adică 500 milioane de EURO.

„Astfel, în timp ce MS nu a utilizat sumele disponibile existente în cont, pentru care a încasat o dobândă de doar 1,6 milioane lei, statul român a plătit prin Ministerul de Finanţe, pentru serviciul datoriei publice externe aferente celor două împrumuturi, dobânzi în valoare de 7,8 milioane euro (7,6 milioane euro sub formă de dobândă şi respectiv 0,2 milioane euro comisioane de angajament), respectiv 35 milioane lei în echivalent”, se arată în raport.

„MS nu a luat măsurile necesare cu privire la accesarea şi derularea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă, ceea ce a condus atât la pierderea unor finanţări din fonduri europene, în valoare de 79 milioane de lei cât şi la neaccesarea de fonduri nerambursabile în valoare de 470,250 milioane de lei, din fondul regional (POR 2007-2013). Neîntreprinderea de către MS a tuturor măsurilor necesare în vederea finalizării cartografierii şi modelării serviciilor şi infrastructurii în sănătate a condus la imposibilitatea accesării de fonduri nerambursabile în valoare de 1.467.000 mii lei, din fondul regional (POR 2014-2020)”, potrivit raportului.

În total, o pierdere de 2,016 miliarde lei.

„MS a menţinut în soldul contului de disponibil aferent veniturilor proprii în medie/an (2011-2015) suma de 180 milioane lei, sumă care ar fi putut fi alocată pentru finanţarea investiţiilor în sistemul de sănătate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006, actualizată. Disponibilul din cont al veniturilor proprii a înregistrat cel mai înalt nivel la finele anului 2015, când a ajuns la suma de 522 milioane lei.

Din această sumă neutilizată, s-a estimat că în cazul utilizării acesteia se puteau achiziţiona 72 aparate tip RMN, având în vedere un preţ mediu de achiziţie în sumă de 7,2 milioane lei/aparat RMN care a fost calculat în funcţie de plăţile efective cuprinse între 4,2 şi 10,4 milioane lei/aparat de tip RMN, efectuate pentru achiziţia unor astfel de echipamente medicale.

MS a optat să menţină disponibilul din venituri proprii în cont, încasând în perioada analizată o dobândă în sumă de numai 1,6 milioane lei (disponibilul mediu anual înregistrat a fost de 180 milioane lei)”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Nerespectarea unei legi care provoacă un prejudiciu este abuz în serviciu. Iar în acest caz, orice prag ar impune Parlamentul funcționarii ministerului și foștii miniștri nu au cum să scape.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax