Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Activitatea Jandarmeriei Alba pe 2012. Peste 9.000 de misiuni de asigurare a ordinii publice şi cu 12% mai multe acţiuni de intervenţie „112” faţă de anul trecut


Publicat

Activitatea desfăşurată în 2012 de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba a fost evaluată, vineri, în prezenţa prefectului Flaviu Cozuc. Anul acesta, jandarmii au executat 9.041 misiuni de asigurare, menţinere şi restabilire a ordinii publice în judeţ. Au susţinut 435 acţiuni de intervenţie la solicitări 112 şi 344 intervenţii la alte solicitări telefonice, cu 12% mai multe faţă de anul trecut.

Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei, în prezenţa cadrelor inspectoratului, precum şi a invitaţilor din partea altor componente a Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică.

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba în anul 2012 a avut ca obiectiv prioritar punerea în aplicare a strategiei de realizare a ordinii şi siguranţei publice şi asigurarea protecţiei instituţionale la obiectivele din competenţă. În acest context, misiunile executate de structurile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba s-au desfăşurat sub semnul modificărilor intervenite în domeniul legislaţiei incidente, a atribuţiilor rezultate din legea de organizare şi funcţionare a  Jandarmeriei Române şi a Strategiei Ministerului Administraţiei şi Internelor de realizare a ordinii şi siguranţei publice şi au avut ca scop creşterea siguranţei cetăţenilor, prevenirea criminalităţii stradale şi combaterea infracţionalităţii.

Pe linia asigurării, menţinerii şi restabilirii ordinii publice au fost organizate şi executate 9.041 misiuni, printre care cele de asigurare a ordinii publice desfăşurate pe timpul campaniilor electorale, alegerilor locale şi parlamentare, referendumurilor, manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale, Zilelor municipiului Alba Iulia, „Târgului de Fete” de pe Muntele Găina şi din localitatea Avram Iancu, precum şi pe timpul desfăşurării unor manifestări religioase de mare amploare organizate la Catedrala Reîntregirii Neamului. O categorie aparte a constituit-o asigurarea ordinii publice pe timpul manifestărilor de protest neautorizate desfăşurate în luna ianuarie când s-a reuşit evitarea unor incidente între protestatari şi forţele de ordine.

Un alt obiectiv l-a constituit pregătirea structurilor specializate şi asigurarea operativităţii pentru restabilirea ordinii publice în zona de responsabilitate a inspectoratului. Astfel, în municipiile Alba Iulia, Aiud, Blaj şi în oraşul Câmpeni a funcţionat permanent câte o grupă de intervenţie, care a răspuns solicitărilor cetăţenilor şi a acţionat cu fermitate pentru aplanarea unor stări tensionate încă din faza incipientă a acestora. Pe acest segment, pe parcursul primelor 11 luni ale anului 2012 au fost executate un număr de 435 acţiuni de intervenţie la solicitări ,,112” şi 344 intervenţii la alte solicitări telefonice, înregistrându-se o creştere cu 12% a acţiunilor de intervenţie la ambii indicatori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Activităţile de menţinere a ordinii publice s-au desfăşurat sub autoritatea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, caracteristica principală constituind-o executarea de patrulări în zone sau pe itinerare bine delimitate, de către patrulele mixte sau independente. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a organizat şi executat independent patrule pe traseele montane cu efective din cadrul Posturilor de Jandarmi Montane Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag, prin intermediul cărora s-a realizat un climat de ordine şi siguranţă publică şi s-a participat, în situaţii deosebite, la căutarea şi salvarea unor persoane care au solicitat sprijin, (abateri de la traseele montane, accidentări etc.).

Din cele 3.826 misiuni de menţinere a ordinii publice executate în această perioadă, 816 au fost în staţiuni montane şi pe traseele turistice adiacente, 1526 misiuni de patrulare independente executate în mediu urban, 1066 misiuni de patrule mixte executate în mediu urban, 44 patrule independente executate în mediu rural, 298 misiuni intercomunale şi 76 acţiuni executate în zona instituţiilor de învăţământ.

Activitatea pe linia prevenirii şi combaterii criminalităţii a avut la bază prevederile actelor normative care reglementează acest domeniu şi s-a desfăşurat cu sprijinul direct al factorilor de decizie din unitate şi sub coordonarea procurorului desemnat, fapt ce a permis promovarea cu celeritate a dosarelor în vederea tragerii la răspundere a autorilor faptelor de natură penală constatate.

Au fost constatate 184 de infracţiuni (dintre care 133 în comun cu efective ale I.P.J. Alba) şi au fost efectuate pe numele autorilor activităţile cerute de legislaţia în vigoare. Pe linia activităţii de constatare a contravenţiilor în cursul primelor au fost aplicate un număr de 1492 sancţiuni contravenţionale, reprezentând o  scădere cu 29 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe linia executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională, în acest an, au fost organizate şi executate un număr de 119 transporturi de valori, 515 transporturi corespondenţă clasificată şi 159 transporturi de produse cu caracter special, în beneficiul instituţiilor cu care inspectoratul are încheiate contracte de prestări servicii.

“ Echipa managerială a inspectoratului a desfăşurat permanent activităţi de control, sprijin şi îndrumare, urmărindu-se formarea şi perfecţionarea pregătirii personalului din subordine, astfel încât  activitatea acestora să se desfăşoare la parametrii optimi, iar deficienţele să fie eliminate”, a declarat colonelul Ioan Onac Herţa.

La evaluarea activităţii, din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba a fost prezent şeful instituţiei, comisar şef de poliţie Crişan Laurenţiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Alba a fost reprezentat de colonel dr. Cornel Oprişa, iar de la Serviciul de Informare şi Protecţie Internă Alba a fost prezent prin comisar şef Vasile Petric. Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a participat la festivitate locotenent colonel Mihai Cristian, şeful Direcţiei Pază şi Protecţie Instituţională.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe

Publicat

Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite. 

Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.

Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi. Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.

Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.

Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.

De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.

Experimentați și altfel de cumpărături

Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.

Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.

Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.

Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.

Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.

Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.

Peștele oferă nu numai proteine ​​și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.

Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.

Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă

Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.

Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.

Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.

Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi

Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.

O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.

Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.

Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.

Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.

O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.

Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.

Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.

Gătiți de la zero

Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.

Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate