Connect with us
Publicitate

AIUD

Raport desecretizat de CIA: Americanii știau ce se întâmpla în pușcăria stalinistă de la Aiud. Torturile, descrise amănunțit

Publicat

Americanii știau ce se întâmpla în închisoarea stalinistă de la Aiud, în anii 50. Un raport desecretizat de CIA descrie amănunțit torturile din pușcăriile comuniste și arată interesul pentru unii deținuți, figuri proeminente în perioada anterioară. 

Închisoarea politică de la Aiud, în perioada stalinistă, era un obiectiv urmărit de CIA. Agenții americani întocmeau rapoarte pe baza informațiilor primite din teren.

Erau interesați mai ales de persoanele deținute acolo, în special de foștii lideri politici, dar și de condițiile extreme de detenție, care duceau în final la exterminare.

Un raport secret, axat pe acest subiect și datat în 25 iunie 1951, a fost declasificat și publicat pe siteul CIA, în baza legii de acces la informații (FOIA).

Citește și: Raport al CIA despre jaful resurselor din Apuseni. Aurul, argintul și uraniul plăteau operațiunile sovietice de spionaj

Documentul ascunde unele amănunte, cum ar fi numele informatorilor sau numele agenților care au realizat raportul, dar arată interesul deosebit pentru deținuții politici din România.

”La Aiud, toți deținuții poartă uniforme în dungi. Sunt plasați în diferite aripi ale închisorii, în funcție de ”crimele” comise (…) La subsol se află 400 de celule în care sunt administrate pedepse speciale.

400 de milițieni păstrează ordinea în interiorul gardurilor, în timp ce un corp foarte puternic de armată păzește clădirile la exterior.

Suplimentar, există mitraliere amplasate de jur împrejur. Patrule formate din militari în termen supraveghează străzile din jurul pușcăriei și drumurile care dus spre orașul Aiud”, a scris agentul care a întocmit documentul, consultat de Alba24.

Interes pentru numele proeminente din epoca anterioară

De asemenea, sunt amintiți o parte dintre deținuții care erau atunci în pușcărie. Sunt câteva nume proemninte în epoca anterioară, care au ajuns la urechile CIA.

Prenumele unora sunt însă greșite: Ștefan Bentoiu (în realitate Aurelian Bentoiu), fost ministru al Justiției, Gheorghe Coposu (Corneliu), fost lider al Partidului Țărănesc, Ilie Rădulescu, jurnalist, Atta Constantinescu (fost ministru, eliberat în 1952, s-a sinucis 2 ani mai târziu, nereușind să își revină după suferințele din închisoare), Remus Georgescu, Ilie Lazăr (fosta gardă de corp a lui Iuliu Maniu) și Nichifor Robu (fost legionar).

Agenții americani știau și torturile la care erau supuși prizonierii și despre care românii urmau să afle abia după 1990.

O parte dintre torturile alicate deținuților. Facsimil raport CIA

Erau bătuți la testicule până la moarte, li se înfigeau țepușe sub unghii sau erau înfometați.

Raportul vorbește pe larg și despre deținuții de la Jilava.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ciobanul Bucur

    sâmbătă, 05.11.2022 at 21:39

    Intelesesem ca publicati intregul raport.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax