Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RAPORT IPJ Alba pe primul trimestru 2014: Peste 300 de persoane cercetate pentru infracţiuni economice, 24 de accidente grave şi mii de apeluri prin 112

Publicat

pol

Poliţiştii din Alba au înregistrat aproape 3000 de sesizări de infracţiuni, peste 300 de dosare pentru infracţiuni economice şi au evidenţiat o creştere a cazurilor de furturi, în primul trimestru al anului. În această perioadă, prin apelul de urgenţă 112 au fost sesizate 4.362 de evenimente, cu 4% mai multe faţă de perioada similară a anului 2013, iar poliţia rutieră a intervenit la 24 de accidente grave şi a reţinut aproape 900 de permise de conducere. Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pe primele trei luni ale anului 2014 a fost prezentată, marţi, în cadrul unei şedinţe la sediul instituţiei.

În această perioadă au fost înregistrate 2.920 sesizări de infracţiuni, cu 12,6% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013. A scăzut cu 8,1% infracţionalitatea în mediul urban şi cu 20,7% în mediul rural.

Poliţiştii inspectoratului au emis ordonanţă de reţinere faţă de 22 de persoane, dintre care 14 persoane au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În trimestrul I al anului 2014 au fost constatate patru infracţiuni grave comise cu violenţă, (un omor şi 3 tentative de omor), reprezentând 0,3% din infracţionalitatea judiciară şi 0,11% din totalul infracţionalităţii constatate. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (1.400) reprezintă 39,4% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (55%), în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 8 la 5 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în trimestrul I 2014 au fost înregistrate cinci dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate cinci comisii rogatorii internaţionale.

Peste 300 de persoane cercetate pentru infracţiuni economice

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico-financiare, au fost constatate 1.243 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 332 persoane.

În primele trei luni ale anului, au fost sesizate 52 de infracţiuni stradale, cu 25% mai puţine decât în trimestrul I din 2013, reprezentând 1,8% din totalul infracţiunilor sesizate.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 964 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului (40%), din care infracțiunile de furt reprezintă 27% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Dosare penale pentru ilegalităţi în prelucrarea şi comercializarea lemnului

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele trei luni 2014, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul pădurii 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 557 mc material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 124 dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

Persoane date în urmărire naţională

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 50 de persoane aflate în urmărire. La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, cinci persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută. Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 23 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 18 minori şi 5 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută. Au fost soluţionate 26 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 21 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2014 au rămas în evidenţă 33 persoane dispărute, din care 5 minori, iar despre trei se deţin date certe că s-au înecat şi cinci persoane cu identitate necunoscută precum şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Mai multe apeluri prin SNUAU 112: 4.300 de evenimente înregistrate

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 3 luni ale anului 2014, au fost înregistrate 4.362 evenimente, cu 4% mai multe faţă de perioada similară a anului 2013. Dintre acestea, 67% au fost din mediul urban, iar 33% din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 723 apeluri,  sâmbăta – 714 apeluri, vinerea – 593 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de marţi (526 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 1.592 (36,5%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 621 (14,2%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 281 (6,5%).

24 de accidente grave şi aproape 900 de permise de conducere suspendate

În primele trei luni ale anului 2014, Poliţia Rutieră a înregistrat 24 de accidente grave, soldate cu 6 morţi, 21 de răniţi grav şi 4 răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 11 răniţi grav şi doi răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 8 răniţi grav şi un rănit uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 2 de accidente, soldate cu rănirea gravă a două persoane şi rănirea uşoară a unei persoane.

Pe autostrada A1 nu s-a produs nici un accident grav de circulaţie.

Au fost constatate 210 infracţiuni, din care 113 la regimul circulaţiei şi 97 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 45 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 17 infracţiuni.

S-au aplicat 15.123 sancţiuni contravenţionale, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.154 contravenţii, din care 15 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 899 permise de conducere şi au fost retrase 428 certificate de înmatriculare.

Pregătiri pentru alegerile europarlamentare

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Ioan Nicolae Căbulea, le-a cerut poliţiştilor să intensifice activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, dar şi a celor din domeniul economico-financiar.

A atras atenţia asupra perioadei imediat următoare, în contextul campaniei electorale şi a alegerilor europarlamentare ce vor avea loc în data de 25 mai şi le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniul de referinţă.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală, care, conform Deciziei Biroului Electoral Central, nr. 44 din 15.04.2014, au atribuţii pentru paza locurilor de afişaj electoral.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax