Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RAPORT IPJ Alba pe primul trimestru 2014: Peste 300 de persoane cercetate pentru infracţiuni economice, 24 de accidente grave şi mii de apeluri prin 112

Publicat

pol

Poliţiştii din Alba au înregistrat aproape 3000 de sesizări de infracţiuni, peste 300 de dosare pentru infracţiuni economice şi au evidenţiat o creştere a cazurilor de furturi, în primul trimestru al anului. În această perioadă, prin apelul de urgenţă 112 au fost sesizate 4.362 de evenimente, cu 4% mai multe faţă de perioada similară a anului 2013, iar poliţia rutieră a intervenit la 24 de accidente grave şi a reţinut aproape 900 de permise de conducere. Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pe primele trei luni ale anului 2014 a fost prezentată, marţi, în cadrul unei şedinţe la sediul instituţiei.

În această perioadă au fost înregistrate 2.920 sesizări de infracţiuni, cu 12,6% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013. A scăzut cu 8,1% infracţionalitatea în mediul urban şi cu 20,7% în mediul rural.

Poliţiştii inspectoratului au emis ordonanţă de reţinere faţă de 22 de persoane, dintre care 14 persoane au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În trimestrul I al anului 2014 au fost constatate patru infracţiuni grave comise cu violenţă, (un omor şi 3 tentative de omor), reprezentând 0,3% din infracţionalitatea judiciară şi 0,11% din totalul infracţionalităţii constatate. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (1.400) reprezintă 39,4% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (55%), în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 8 la 5 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în trimestrul I 2014 au fost înregistrate cinci dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate cinci comisii rogatorii internaţionale.

Peste 300 de persoane cercetate pentru infracţiuni economice

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico-financiare, au fost constatate 1.243 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 332 persoane.

În primele trei luni ale anului, au fost sesizate 52 de infracţiuni stradale, cu 25% mai puţine decât în trimestrul I din 2013, reprezentând 1,8% din totalul infracţiunilor sesizate.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 964 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului (40%), din care infracțiunile de furt reprezintă 27% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Dosare penale pentru ilegalităţi în prelucrarea şi comercializarea lemnului

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele trei luni 2014, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul pădurii 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 557 mc material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 124 dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

Persoane date în urmărire naţională

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 50 de persoane aflate în urmărire. La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, cinci persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută. Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 23 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 18 minori şi 5 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută. Au fost soluţionate 26 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 21 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2014 au rămas în evidenţă 33 persoane dispărute, din care 5 minori, iar despre trei se deţin date certe că s-au înecat şi cinci persoane cu identitate necunoscută precum şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Mai multe apeluri prin SNUAU 112: 4.300 de evenimente înregistrate

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 3 luni ale anului 2014, au fost înregistrate 4.362 evenimente, cu 4% mai multe faţă de perioada similară a anului 2013. Dintre acestea, 67% au fost din mediul urban, iar 33% din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 723 apeluri,  sâmbăta – 714 apeluri, vinerea – 593 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de marţi (526 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 1.592 (36,5%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 621 (14,2%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 281 (6,5%).

24 de accidente grave şi aproape 900 de permise de conducere suspendate

În primele trei luni ale anului 2014, Poliţia Rutieră a înregistrat 24 de accidente grave, soldate cu 6 morţi, 21 de răniţi grav şi 4 răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 11 răniţi grav şi doi răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 8 răniţi grav şi un rănit uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 2 de accidente, soldate cu rănirea gravă a două persoane şi rănirea uşoară a unei persoane.

Pe autostrada A1 nu s-a produs nici un accident grav de circulaţie.

Au fost constatate 210 infracţiuni, din care 113 la regimul circulaţiei şi 97 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 45 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 17 infracţiuni.

S-au aplicat 15.123 sancţiuni contravenţionale, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.154 contravenţii, din care 15 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 899 permise de conducere şi au fost retrase 428 certificate de înmatriculare.

Pregătiri pentru alegerile europarlamentare

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Ioan Nicolae Căbulea, le-a cerut poliţiştilor să intensifice activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, dar şi a celor din domeniul economico-financiar.

A atras atenţia asupra perioadei imediat următoare, în contextul campaniei electorale şi a alegerilor europarlamentare ce vor avea loc în data de 25 mai şi le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniul de referinţă.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală, care, conform Deciziei Biroului Electoral Central, nr. 44 din 15.04.2014, au atribuţii pentru paza locurilor de afişaj electoral.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia lansează joi o carte la Lancrăm

Publicat

Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Yves Namur, își lansează joi o carte la Lancrăm, la Casa Memorială „Lucian Blaga”.

 

Evenimentul are loc joi, începând cu ora 11. În cadrul său, vor susține alocuțiuni Horia Bădescu și Yves Namur.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Editura Școala Ardeleană.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Metoda inedită de adunare a gunoaielor din lacul Obreja de Căpâlna. Mizeria din apă, curățată cu un utilaj plutitor

Publicat

Aproape opt tone de deșeuri au strâns în doar trei zile, de pe lacul de acumulare de la Obreja de Căpâlna, Ian și Martin cu mica lor barjă de colectat deșeuri, ”Priceless”.

Cei doi fac parte din inițiativa ”Everwave”, o organizație din Aachen, Germania, care strânge deșeurile de plastic și nu numai, de prin apele din Europa, înainte că acestea să ajungă în mări și oceane.

În România și în județul Alba au ajuns printr-un proiect inițiat de Rotary Alba Iulia. Am fost alături de cei doi și de Florin Marginean, guvernator 2022-2023 Rotary District 2241 România și Republica Moldova, pentru a afla povestea inițiativei ”Everwave”, dar și ce înseamnă să colectezi gunoaiele pe care alții le aruncă la întâmplare. 

Însă mai mult de atât am vrut să aflăm ce înseamnă să faci o muncă pe care teoretic, nu ar fi nevoie să o faci, dacă oamenii nu ar mai arunca gunoiul pe unde apucă.

Ian și Martin sunt pentru prima dată în România. Fiecare ieșire cu barja este considerată de ”Everwave” o misiune. O misiune ce face parte din proiectul  ”EndPlasticSoup”, un proiect inițiat de Rotary Clubs of Amsterdam, o asociere a cluburilor Rotary din capitala Olandei.

Prima misiune în România a fost la Barajul Voila de unde au colectat 160 de tone de deșeuri.

Noi i-am găsit la marginea lacului de acumulare de la Obreja de Căpâlna, de pe Valea Sebeșului, unde ”Priceless” era înconjurată de bucăți mari de lemn, cauciucuri, și multe PET-uri verzi de la sticle de bere. Au început de luni, 16 mai și vor lucra până vineri, 20 mai.

Pentru a strânge deșeurile, aceștia pilotează o barjă special construită pentru a colecta gunoaiele ce plutesc pe apă. Barja funcționează pe sistem hidraulic și are un sistem care intră în apă și colectează gunoaiele plutitoare.

Este nevoie de doi operatori: unul care pilotează propriu zis barca, iar altul care se asigură că gunoaiele intră pe banda de colectare și ajung în barjă.

O luptă inegală

Inițiativa de a reduce poluarea apelor și scoaterea PET-urilor până când apele se varsă în ape mai mari, este o luptă inegală pe care activiștii de mediu, din cauza faptului că nu pot colecta în ritmul în care gunoaiele sunt aruncate la întâmplare.

În special misiunile ”Everwave” se desfășoară în regiunea Balcanilor: Bosnia, Serbia, Slovacia și acum în România. Proiectul a început în anul 2020 și în doar doi ani au ajuns și în Cambogia.

Misiunea lor nu poate avea succes dacă nu colaborează cu autoritățile locale în fiecare locație în care ajung cu barja de colectare. Deși pare simplu, colectarea este doar un singur pas. După colectarea de pe apă urmează partea de preluare a deșeurilor și de reciclare. Iar aici intră în joc comunitatea locală: de la persoane care să ridice gunoaiele și până la firmele de colectare selectivă a deșeurilor, toți trebuie să colaboreze pentru ca misiunea lor să aibă succes.

Cum au ajuns în România

Inițiativa a ajuns prin implicarea clubului Rotary Alba Iulia după ce Florin Mărginean a participat la o întâlnire internațională a cluburilor în Austria. După ce Rotary Amsterdam a prezentat acțiunile pe care cei de la ”Everwave” le fac, președintele Rotary România s-a decis să implementeze acțiunea și în țară.

”Noi urmărim să avem apele mai curate, dar să și sensibilizăm și să aducem un impact asupra cetățenilor, prin care să îi sensibilizăm să nu mai arunce PET-urile, în ape și în lacuri. În România ne aflăm pe al doilea lac, pe al doilea baraj, iar tot ce s-a colectat de la barajul de la Voila a ajuns în faza de reciclare și sortare.

Deja în două zile au fost strânse aici aproape opt tone care vor fi sortate și reciclate. La Voila unde deja lacul este curat au fost foarte multe deșeuri de plastic, sticle, dar și parțial lemn: undeva la 70 % plastic și 30 % lemn. Vrem ca acest utilaj să rămână până la începutul lunii decembrie în România pentru a curăța cât mai multe lacuri”, a precizat Florin Mărginean.

Acesta a mai spus că următoarele locații în țară sunt Barajul Lotru – Vâlcea, Barajul Curtea de Argeș, Barajul Lugașu – Bihor, Barajul Izvorul Muntelui – Bistrița și se iau în calcul și Mila 70 și 80 pe Dunăre de la Galați și Brăila.

Proiectul inițiat de Rotary este unul mai amplu aceștia urmăresc să facă și educație în școli, să educe tinerii să colecteze plasticul și să păstreze mediul curat.

Rotary Alba Iulia a organizat de curând un eveniment pentru a strânge fonduri ca și anul viitor utilajele să fie prezente în România pentru a curăța cursurile de ape ale Dunării.

La întoarcerea de pe lacul de acumulare am fost așteptați de mai mulți reprezentanți ai instituțiilor care s-au implicat alături de Rotary Alba Iulia în acțiunea de ecologizare.

Au fost prezenți reprezentanți ai APA CTTA Alba, Garda de Mediu, Hidroelectrica, Primăria Sebeș și cei din clubul Rotary Sebeș.

Proiectul început de Rotary Alba Iulia a atras deja atenția autorităților și a instituțiilor care își doresc să se implice activ în inițiativa începută în acest an de curățare a apelor de PET-urile de plastic aruncate la întâmplare și care automat duc la poluare.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul de Teatru „Povești” de la Alba Iulia. PROGRAMUL de joi: Artiști de renume și spectacole pentru copii și adulți

Publicat

Joi este a cincea zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program variat de evenimente: spectacole de teatru pentru copii și adolescenți, prezentare de carte, dialoguri cu spectatorii și spectacole de teatru pentru cei mari.

Managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, Ioana Bogăţan, a spus căevenimentul aduce în fața publicului din județ peste 70 de evenimente.

Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL

”Sunt multe oraşe care nu beneficiază de un astfel de eveniment. ‘Prichindel’ este singurul teatru pentru copii care organizează un festival şi cu piese destinate adulţilor.

Noi ne-am angajat la un festival mai mare pentru a suplini lipsa unui teatru dramatic şi a unei stagiuni (la Alba Iulia – n.r.). De asta am intervenit şi cu această secţiune pentru adulţi”, a explicat Ioana Bogăţan.

Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI”- joi, 19 mai

11:00 Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, regia Viorel Vârlan

Teatrul pentru Copii Arlechino Brașov

Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Casa de Cultură a Studenților / 50 min

11:00 Ținutul de vis al lui Kabuki

Kabaré Púpala Marionetas, Germania

Spectacol non-verbal pentru copii / 3+

Liceul German Sebeș / 40 min.

11:00 De vorbă cu Nora Iuga

Întâlnire-dialog și prezentare de carte

Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia / 50 min

12:00 Se(di)ntiment, regia Biatrice Cozmolici

Universitatea de Arte Târgu Mureș
Spectacol de teatru pentru adolescenți/ 16 +
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 35 min

12.00 Cafeaua cu tâlc

Conferinţă de presă

Art Cafe

18:00 – 20:00 Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

Foaier Casa de Cultură a Studenților

18:00 Pe o pânză de păianjen, regia Vlad Zamfirescu

Cortina AG București

Spectacol de teatru / 16+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 40 min.

20:00 Tom și Jerry 2.0, regia Florin Piersic jr.

Teatrul Național Radu Stanca Sibiu

Proiecție de film / 16+

Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 1h 40 min.

21:40 Dialoguri

Florin Piersic jr. și Marius Turdeanu în dialog cu spectatorii

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Speranță pentru tratamentul glaucomului: specialiștii au dezvoltat o lentilă care eliberează un medicament. Cum funcționează

Publicat

O lentilă de contact care poate elibera un medicament în cazul în care detectează o presiune ridicată în interiorul ochiului a fost creată de oamenii de ştiinţă. Ar putea ajuta la tratarea glaucomului, iar metoda inovatoare ar putea fi aplicată și pentru alte afecțiuni oculare.

Potrivit organizaţiei caritabile Glaucoma UK, cea mai frecventă formă a bolii, cunoscută sub numele de glaucom primar cu unghi deschis, se crede că afectează aproape 10% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani.

Această formă este cauzată, în general, de creşterea presiunii în interiorul ochiului, de obicei ca urmare a acumulării de lichid.

Cercetătorii din China au dezvăluit că au dezvoltat o lentilă de contact care poate detecta o creştere a presiunii în interiorul ochiului şi poate elibera un medicament împotriva glaucomului în cazul în care presiunea depăşeşte un anumit nivel, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

În revista Nature Communications, echipa descrie modul în care a creat dispozitivul folosind o lentilă superioară şi una inferioară, cu un senzor de presiune în formă de fulg de zăpadă şi un dispozitiv de transfer de energie fără fir intercalat între ele în jurul marginii lentilelor.

Aranjamentul pare să dea impresia că purtătorul are irisuri aurii, iar echipa spune că designul permite includerea componentelor necesare în dispozitiv fără a bloca vederea purtătorului sau a irita ochiul.

Cum funcționează lentila – tratament

Atunci când presiunea din interiorul ochiului creşte, spaţiul dintre lentilele superioare şi inferioare scade.

Acest lucru este detectat de senzorul de presiune cu ajutorul unui cantilever.

Senzorul trimite un semnal către sistemul fără fir care declanşează ulterior eliberarea unui medicament antiglaucom, dintr-un hidrogel ataşat la un electrod, şi îi permite acestuia să traverseze corneea ochiului.

Medicamentul, brimonidina, acţionează pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului.

Studiul arată că lentilele de contact au fost testate până în prezent pe ochi de porc şi pe ochi de iepuri vii, deşi cu lentile de dimensiuni mai mici, deşi încă nu au fost efectuate teste la oameni.

Cercetătorii notează că lentilele nu numai că sunt moi şi minim invazive, dar sunt şi fără baterii, adăugând că abordarea ar putea fi extinsă pentru a ajuta la combaterea altor boli oculare.

Profesorul Zubair Ahmed de la Institutul de Inflamaţie şi Îmbătrânire de la Universitatea din Birmingham, care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că cercetarea este potenţial foarte interesantă, adăugând că o creştere a presiunii în interiorul ochiului este o problemă semnificativă pentru majoritatea persoanelor cu glaucom.

„Aici, cercetătorii au dezvoltat o lentilă de contact minim invazivă care poate detecta aceste modificări ale presiunii în interiorul ochiului pentru a oferi o monitorizare în timp real, dar lentila de contact poate, de asemenea, să răspundă permiţând livrarea de medicamente la cerere direct în ochi”, a spus el.

Acesta a adăugat că există potenţial pentru a dezvolta tehnologia în continuare.

„Ne putem imagina acum că o persoană care suferă de glaucom şi care poartă aceste lentile de contact nu numai că va primi informaţii în timp real despre presiunea din interiorul ochiului, deoarece lentila de contact are capacitate wireless încorporată şi poate comunica cu uşurinţă cu o aplicaţie de pe smartphone, dar va primi, de exemplu, medicamente pentru ameliorarea presiunii atunci când este necesar”.

„Materialele necesare pentru a crea astfel de lentile de contact sunt ieftine şi în curând ar putea fi produse în masă”, a adăugat el.

sursa: Mediafax; sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax