Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Raportul MAI în cazul de la Caracal. Toate greșelile polițiștilor și operatorilor 112 prezentate în CSAT

Publicat


Noi detalii din raportul MAI prezentat în CSAT pot conduce la unele concluzii privind cine sau ce a greșit în gestionarea cazului Alexandra, de la Caracal. Ar fi fost încălcate mai multe proceduri, atât de operatorii 112, cât şi de poliţiştii din teren.

Din documentul citat, reiese că tatăl Alexandrei a anunţat dispariţia fetei, miercuri, 24 iulie, la 20.30, însă poliţistul a raportat situaţia abia a doua zi dimineaţă, la 8:30, potrivit digi24.ro.

Apoi, șeful Poliţiei Caracal, deşi a aflat de dispariţie la ora 8:30, iar la 11:45 și despre apelul dat de Alexandra la 112, abia la ora 12:15 a apelat pe reţeaua internă MAI pe adjunctul şefului IPJ Olt, însă secretara i-a transmis că acesta este plecat la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti.

Adjunctul şefului IPJ Olt a aflat de situaţie, de la un alt agent de poliţie, în jurul orei 11:44. Însă a continuat să participe la bilanţul Poliţiei Oraşului Potcoava între 11:00 şi 13:00 şi mai apoi la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti între 13:00 şi 16:00.

Au fost luate măsuri abia la ora 20:00.

Au rezultat deficienţe în actul managerial al conducerii IPJ Olt care denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine.

Documentele de planificare a activităţii poliţiştilor din subordinea IPJ Olt au fost făcute după metoda copy-paste din anii anteriori.

Capacitate restrânsă a operatorilor 112 de a obţine de la victime date, precum şi oferirea unor indicaţii privind comportamentul acestora şi folosirea mijloacelor aflate la îndemână.

Cu ocazia discuţiei telefonice cu Alexandra, deşi aceasta dădea semne de teamă şi pericol, încercând totodată să ofere detalii, operatorul 112 prezintă un interes scăzut pentru aflarea acestora, cerându-i Alexandrei să lase linia liberă.

Poliţistul nu manifestă un rol activ în sensul de a o conduce cu întrebări pentru a afla amănunte care să ducă la identificarea locului unde se află Alexandra şi nu îi oferă sfaturi pentru a o scoate din zonă şi a o pune la adăpost de infractor.

Aceeaşi atitudine arogantă, superioară şi autosuficientă a avut-o poliţistul şi în momentul în care o vecină a criminalului a sunat la 112 pentru că a sesizat pe stradă două maşini suspecte.

Poliţistul care a răspuns la apelul 112, de la IPJ Olt, îşi desfăşoară activitatea singur pe o tură de 24 de ore, ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diverse situaţii de risc, indicate de potenţiale victime.

Vezi integral pe digi24.ro

În CSAT, au fost prezentate următoarele măsuri:

– cursuri de pregătire, inclusiv prin exersarea unor scenarii pe situaţii prestabilite, pentru operatorii 112

– dotarea cu mijloace de comunicaţii şi tehnică din domeniul IT

– analiză care să evalueze obiectiv dimensiunea structurilor operative precum şi necesarul de pregătire

– pregătirea personalului theoretic și practic, pentru: cunoaşterea zonei de competenţă, intervenţia pe scenarii prestabilite, situaţia operativă, etc.

– constituirea unui grup de lucru care să identifice dotările necesare pentru operaţionalizarea unui punct de comandă în vederea situaţilor de criză şi a intervenţiei operative în situaţii limită.

sursa: digi24.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

Cât va costa iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă, la Blaj. Achiziție de noi elemente și decorațiuni. Cum vor arăta

Publicat

Autoritățile din Blaj se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Primăria va investi anul acesta peste 800.000 de lei pentru achiziția de noi elemente de iluminat festiv și pentru montarea respectiv demontarea celor existente. Printre elementele decorative noi se numără doi brazi de Crăciun, din metal, împodobiți cu instalații luminoase, cu o înălțime de 9,3 respectiv […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Juniori din Alba și din țară au participat la Sebeș, la turneul de tenis de câmp ”Cupa Muhlbach”. LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

Publicat

tenis sebes

În perioada 12-15 octombrie 2019, Municipiul Sebeș a fost gazda competiției “Cupa Muhlbach” la tenis de câmp, rezervată copiilor și juniorilor, la categoriile de vârstă 10, 12, 14, 16 ani, băieți și fete. La competiție au participat sportivi legitimați din Sebeș, Alba Iulia, Cugir, dar și din mai multe orașe din țară precum: Petroșani, Sibiu, Hunedoara, Zalău, Târgu-Mureș, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO-Razie în 11 județe: Grupare de proxeneți și traficanți de minori, destructurată cu ajutorul ofițerilor DIICOT Alba

Publicat

politie mascati

Ofițerii DIICOT Alba au participat la o serie de percheziții domiciliare în mai multe județe din țară, pentru a destructura un grup infracțional organizat, specializat în trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism. Potrivit publicației observator.tv, mai multe persoane vizate în dosar ar avea legătură cu bătaia din Piața Constituției, din noaptea de 29 spre […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea incredibilă a unei șpăgi de 100 de lei la Casa de Pensii Alba. Flagrant la un pensionar care își primea mita înapoi

Publicat

casa de pensii alba

Un pensionar, un funcționar al Casei Județeane de Pensii Alba, 100 de lei șpagă, un denunț, o supraveghere audio-video timp de 48 de ore și un flagrant în care funcționarul a înapoiat banii către bătrân, sunt ”ingredientele” dosarului unei mite oferite de un vârstnic, pentru un bilet de tratament, instrumentat de ofițerii Serviciului Județean Anticorupție […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate