Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Răsturnare de situaţie în fruntea clasamentului la Openul Internaţional al României la şah de la Alba Iulia


Publicat

Răsturnare de situaţie în fruntea clasamentului la Openul Internaţional al României la şah după o rundă a 4-a în care 4 dintre partidele jucate la primele 6 mese au fost decise. La prima masă, marele maestru international Alexei Fedorov (Belarus), un jucător care participă pentru a treia oară consecutiv la turneul desfășurat la Alba Iulia, a câştigat clar cu piesele albe împotriva liderului Misa Pap (Serbia), după un joc pe care l-a controlat permanent. Un scenariu similar a avut şi partida de la masa a 2-a, acolo unde marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia) l-a învins pe proaspătul maestru international Moksh Amit Doshi (India) în urma unui atac condus impecabil. Harutjunyan şi Fedorov au 3,5 puncte şi se vor întâlni în runda a 5-a într-o partidă care poate desemna un favorit clar la câştigarea turneului.

Cei doi lideri sunt urmaţi în clasament de Misa Pap (Serbia), Marius Manolache (România), care a revenit spectaculos după înfrângerea din runda inaugural, Artem Omelja (Ucraina), Alexandru Banzea (România), Vadim Shishkin (Ucraina) şi Akash Ganesan (India), toţi cu 3 puncte din 4 jocuri.

În secţiunea B lupta în partea superioară a clasamentului este una extrem de echilibrată. După 4 runde doar Constantin Turlea (CSU Ploieşti) a reuşit să obţină 4 puncte, însă acesta a uzat de dreptul de a nu juca şi a primi o remiză în prima dintre cele două runde programate joi, astfel că probabil va fi prins din urmă de unul sau mai mulţi dintre cei 5 jucători cu 3,5 puncte aflaţi în plutonul urmăritor Sorin Levay (CSU Arad), Valentina Verbin (Moldova – 17 ani), Bohdan Lozynskyi (Ucraina – 14 ani), Sebastian Sarighioleanu (ACS Logic Delta Tulcea – 15 ani) şi Ovidiu Crăciun (CSO Cugir). De notat şi evoluţia excelentă de până acum a campionului naţional de juniori sub 10 ani, Alexandru Butolo (CSU Bucureşti), care are 3 victorii în primele 4 runde şi a câştigat deja 96 puncte rating! Şi alţi juniori din România, Moldova şi Ucraina se menţin în partea superioară a clasamentului în secţiunea B, în care încă este departe de a se contura un favorit la câştigarea turneului.

În dimineaţa zilei de miercuri organizatorii au oferit participanţilor la turneu un tur al cetăţii Alba Carolina, ghidajul fiind asigurat de Marius Cristea de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, partener al competiţiei. De asemena un alt partener al competiţiei, Centrul de Cultură Augustin Bena a oferit un moment muzical, cu melodii populare din zona munţilor Apuseni în interpretarea unor tineri instrumentişti locali pregătiţi de profesorul Nicolae Vancu, în deschiderea rundei a 4-a.

Joi sunt programate două runde, începând cu orele 9 şi 16, accesul spectatorilor în cele două săli de conferinţe ale Hotelului Transilvania care găzduiesc întrecerile fiind liber.

Openul Internaţional al României la şah este o competiţie organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Dotări noi la Liceul Corneliu Medrea din Zlatna: Licitație pentru table interactive, bănci, scaune și mese de laborator

Publicat

Liceul Corneliu Medrea din Zlatna cumpără dotări pentru sălile de clasă în valoare de peste 180.000 de lei. Vor fi achiziționate table inteligente / interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre. 

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a lansat vineri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru dotarea unității de învățământ. Valoarea totală estimată a contractului este de 181.542,7 lei, fără TVA.

Clădirea liceului este situată în orașul Zlatna, pe strada Tudor Vladimirescu la nr. 14. Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin PNDL pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului având în vedere că în ultimii 30 de ani construcția nu a suferit nici o reparație capitală majoră, timpul punându-și amprenta asupra finisajelor interioare, exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului imobilului. Instalațiile erau ineficiente din punct de vedere energetic, cu consumuri mari anuale, instalațiile electrice erau învechite, cu conductor de aluminiu, iar instalațiile sanitare nu existau din cauza faptului că în corpul de clădire nu existau grupuri sanitare.

De asemenea, dotările necesare desfășurării activității cadrelor didactice și a elevilor existente sunt foarte uzate moral și degradate fizic.

„Având în vedere cele mai sus prezentate și a faptului că lucrările de reabilitare a clădirii se apropie de sfârșit este necesară achiziția dotărilor pentru Liceul Corneliu Medrea Zlatna”, se precizează în caietul de sarcini.

Listă dotări necesare a fi furnizate:

 • Catedra cu chiuvetă – 2 bucăți
 • Scaune laborator Fizică – 32 bucăți
 • Scaun laborator Chimie – 32 bucăți
 • Bec de gaz – Arzător Bunsen – 2 bucăți
 • Masă școlara individuală + scaun – 240 bucăți
 • Catedră școlară – 6 bucăți
 • Scaun catedră – 6 bucăți
 • Cuier pentru săli clasă – 16 bucăți
 • Cuier birou – 4 bucăți
 • Cuier cu picior – 5 bucăți
 • Flipchart – 4 bucăți
 • Panou de plută – 4 bucăți
 • Avizier plută – 4 bucăți
 • Masă laborator chimie – 8 bucăți
 • Masă laborator fizică – 16 bucăți
 • Tablă de scris – 7 bucăți
 • Tablă inteligentă – 7 bucăți

Tablele interactive vor avea 170 cm lungime și 120 cm înălțime. Fiecare va fi dotată cu videoproiector și software în limba română.

Foto: Facebook, Tudor Ponoran

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în prima lună de vară. Perioadele cu temperaturi mai mari și cele cu furtuni. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni, până în 22 iunie. Vremea începe să se încălzească abia din 1 iunie. În primele trei săptămâni de vară vor fi maxime de 26 grade Celsius, în Alba.

Săptămâna viitoare vor fi averse sau furtuni aproape în fiecare zi, apoi se mai înseninează, după 30 mai. Condiții de instabilitate atmosferică vor fi însă și în luna iunie.

Săptămâna 25-31 mai

Valorile termice estimate pentru această săptămână vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice și local în cele sudice și centrale, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare.

Săptămâna 1-7 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Săptămâna 8-15 iunie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sudice și sud-estice, unde local cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare.

Săptămâna 16-22 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ferrari făcut praf în ACCIDENT la Șugag. Două mașini, implicate în evenimentul rutier

Publicat

Un accident s-a petrecut duminică după-amiaza în Șugag, în evenimentul rutier fiind implicate, din primele date, două autoturisme.

Ambele mașini au fost serios avariate.

Potrivit unor martori, autoturismul Ford era staționat în momentul producerii accidentului.

În urma impactului, autoturismul de lux a ajuns în gardul unei grădini.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite în accident.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

UPDATE: Tânăr electrocutat pe malul bălții Șibot. Cum s-a produs incidentul

Publicat

Un tânăr de aproximativ 19 ani, din Cugir s-a electrocutat duminică, în jurul orei 18.40, în zona bălții Șibot.

Momentan modul în care s-a produs incidentul nu este cunoscut. La fața locului intervine un echipaj SMURD Cugir. 

UPDATE: Potrivit ISU Alba,victima este stabilă hemodinamic și prezintă la nivelul corpului, intrarea curentului prin membrul superior drept și ieșirea prin membrul inferior drept.

Acestuia i se acorda primul ajutor la fața locului de către echipajul SMURD.

Victima va fi transportată la UPU Alba, iar în tranzit spre spital va fi preluată de către un echipaj SAJ cu medic.

Victima se afla la pescuit, aceasta ar fi atins cu undița firele de tensiune ce tranzitează calea ferata din zonă.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate