Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata anuală a inflației a înregistrat scăderi, dar rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Publicat

bani

Rata anuală a inflației din România care măsoră evoluția prețurilor de consum a scăzut ușor în ultima perioadă. Cu toate acestea, rămâne în continuare la cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică.

Miercuri, 11 iulie  Institutul Național de Statistică a publicat o serie de date, din care reiese că rata anuală a inflației din România care măsoara evoluția prețurilor la produsele de consum, a scăzut ușor în ultima perioadă de timp.

Alături de datele făcute publice INS a făcut și o radiografie a inflației și cum afectează ea produsele de bază.

În mai, rata anuală a inflației a crescut la 5,41%.

În iunie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 2,58%.

Față de decembrie 2017, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în iunie, la legume și conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) și transportul aerian (10,22%).

Prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, în iunie față de decembrie, cu 6,18%.

În schimb, prețul ouălor a scăzut cu 27,12% în iunie fața de decembrie.

Banca Națională a Romaniei (BNR) a anunțat, în 4 iulie, ca decizia privind menținerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în condițiile în care cele mai noi evaluari au reconfirmat perspectiva plafonarii ratei anuale a inflației pe parcursul urmatoarelor luni.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Sursă:Ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax