Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Rata creditelor neperformante: firmele din construcţii, cele mai riscante pentru bănci

Publicat

Firmele din domeniul construcțiilor rămân în continuare cu cel mai mare risc de credit. Asta chiar dacă în ultimii doi ani una dintre cele mai consistente ajustări ale ratei creditelor neperformante.

Pe de altă parte, creditele acordate companiilor de utilităţi au cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor BNR.

Rata creditelor neperformante în cazul sectorului construcţii a coborât după nouă luni din 2022 la 9,4%, nivel comparabil cu cel din 2021, dar sub valoarea de la finalul anului 2020, de 13,2%, şi mult sub nivelul din 2019, de 21,5%.

În cazul finanţărilor pentru firmele din sectorul utilităţilor, rata NPL (NPL – nonperforming loans) a scăzut în septembrie 2022 la 1,16%, de la 6,9% în decembrie 2021, 8,5% la final de 2020 şi 11% în 2019.

Expunerea sectorului bancar faţă de piaţa imobiliară comercială se menţine la un nivel ridicat, însă pe un trend descrescător (48% din creditul acordat companiilor în septembrie 2022 versus 55% în 2021).

A doua cea mai mare rată de neperformanță la credite, în industrie

A doua cea mai mare rată de neperformanţă este în industrie.

Creditele acordate companiilor din comerţ şi utilităţi înregistrează cele mai scăzute rate de neperformanţă.

În contextul macroeconomic actual, caracterizat de incertitudini cu privire la evoluţia economiei, pe fondul crizei energetice şi al războiului din Ucraina, probabilitatea medie de nerambursare estimată pentru companiile care au contractat credite de la bănci este aşteptată a se majora semnificativ conform scenariului macroeconomic de bază, atenţionează BNR. Astfel, probabilitatea de nerambursare pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023 este de 4,1% (dublă faţă de valoarea din septembrie 2021 – septembrie 2022).

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax