Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata şomajului în Alba a ajuns la 6,83% în luna iunie, în scădere faţă de perioada anterioară. 26 de absolvenţi au fost încadraţi pe piaţa muncii

Publicat

Potrivit datelor statistice ale AJOFM Alba, la sfârşitul lunii iunie, un număr total de 11.708 persoane au fost înregistrate în evidenţe, fără loc de muncă. Din total, 3.881 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 7.827 nu primesc indemnizaţie. În judeţul Alba, la sfârşitul lunii iunie s-a înregistrat o scădere a ratei şomajului faţă de perioada precedentă. Astfel că, de la 7,63% cât era rata şomajului în luna mai, în iunie a scăzut până la 6,83%.

Directorul AJOFM Alba, Andrea Katona, a declarat pentru Alba24 că scăderea ratei se datorează numărului mare de persoane, 1129, care nu şi-au mai reînnoit cererile de şomaj. Aceasta a precizat că luna viitoare rata şomajului ar putea să crească, dacă aceste persoane vor fi din nou înregistrate în evidenţele AJOFM Alba, ca şomeri care nu beneficiază de indemnizaţie.

În luna iunie, 12 persoane au beneficiat de stimulente financiare şi s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului. Aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de 500 de lei.

Beneficiarii acestei măsuri active au fost: două persoane cu vârsta sub 25 de ani, trei persoane cu vârsta cuprinsă între 25 si 35 ani, patru persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 ani, trei persoane cu vârsta peste 45 ani.

În scopul prevenirii şomajului şi stimulării şomerilor,  înainte de expirarea perioadei de indemnizare, AJOFM Alba a acordat alocaţii pentru un număr de 48 şomeri, cu vârste cuprinse între 25 şi peste 45 de ani, din care 16 sunt femei.

În urma serviciilor de consiliere şi orientare profesională, 26 absolvenţi au fost încadraţi pe piaţa muncii,  din care 22 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 26 absolvenţi încadraţi, trei au beneficiat de prima de încadrare prevazută de lege, prima egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

Pentru un număr de 58 de persoane, din care 36 femei, s-au procesat solicitări pentru locuri de muncă în spaţiul european, prin intermediul consilierului EURES. Ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de lucrător în agricultură.

Cele mai mari scăderi ale ratei şomajului în luna iunie s-au înregistrat în judeţele: Alba (cu 0,80%), Bistriţa Năsăud (cu 0,35), Caraş Severin (0,30), Constanţa (0,28), Vâlcea (cu 0,27) şi Mehedinţi (cu 0,22).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax