Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata şomajului în Alba a ajuns la 8,03% în octombrie, în creştere faţă de luna precedentă. Peste 14.000 de persoane fără loc de muncă, în evidenţele AJOFM

Publicat

În judeţul Alba, la sfârşitul lunii octombrie, în evidenţele AJOFM sunt înregistrate 14.313 de persoane fără loc de muncă. Rata şomajului a ajuns la 8,03%, în creştere cu aproximativ două procente faţă de luna anterioară. Din totalul şomerilor, 4.325 persoane sunt indemnizaţi,  iar 9.988 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă fără a beneficia de drepturi băneşti. Comparativ, la sfârşitul lunii septembrie 2013, un număr de 10.006 persoane figurau în evidenţele AJOFM. Din cele 10.006 persoane înregistrate, 3.993 persoane erau şomeri indemnizaţi, iar 6.013 nu beneficiau de drepturi băneşti. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii septembrie 2013 era de 5,84%, în scădere comparativ cu luna august, când procentul era de 5,95%, cu un număr de 10.199 persoane înregistrate la AJOFM.

Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în luna octombrie 2013 a fost de 6.691. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 469 persoane, din care 293 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 176  persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. După prima mediere a muncii au fost încadrate în muncă 135 de persoane.

În octombrie, 2.774 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională acordate gratuit, iar 89 dintre acestea şi-au găsit loc de muncă.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, s-au organizat 11 programe de formare la care au fost cuprinse 241  persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în următoarele ocupaţii: lucrator în comert, operator la maşini unelte cu comandă numerică, cofetar-patiser, ospătar (chelner), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, agent securitate, operator introducere, validare şi prelucrare date.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învatământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 76  absolvenţi, din care 10 prin subvenţionarea locului de muncă. Din aceştia, 11 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege (500 lei).

În luna octombrie  2013 au beneficiat de aceste stimulente financiare patru persoane care s-au încadrat  în altă localitate, cu schimbarea definitivă a domiciliului. Aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei) şi o persoană s-a încadrat într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de domiciliul stabil, primind o primă de instalare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă).

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii de 30%  pentru un număr de 56  şomeri, respectiv 100% pentru cinci absolvenţi care s-au  încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.

La categoria persoane cu vârsta de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani până la vârsta de pensionare, AJOFM a înregistrat angajarea a 266 de şomeri, din care 112 cu subvenţionarea locului de muncă.

De asemenea, au fost încadrate în muncă două persoane cu handicap, fără subvenţionarea locului de muncă.

În luna octombrie,  s-au încheiat două contracte de solidaritate, prin care au fost încadrate în muncă persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 ani.

Prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru  un număr de 28 de persoane, din care 11 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de agricultor, sudor, lăcătuş şi inginer mecanic.

Agenţia  Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit în octombrie 15.500 lei pentru organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională, 42.646 .lei pentru ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj; 221.896  lei pentru încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă;  4.364 lei pentru încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap; 2.851 lei pentru încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare; 82.479  lei pentru încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă; 17.812 lei pentru încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002.

De asemenea, a făcut plăţi compensatorii şi a achitat indemnizaţii de şomaj în valoare totală de 1.821.658 lei. Contribuţiile aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor au fost în sumă de 792.498 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Rata şomajului în Alba este de 9,69%. Peste 2,7 milioane de lei plătiţi în noiembrie pentru indemnizaţii şi CAS | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax