Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata şomajului în Alba a scăzut la 5,54% în luna iunie. AJOFM Alba a plătit peste 1,7 milioane lei indemnizaţii

Publicat

La sfârşitul lunii iunie, rata şomajului în judeţul Alba a ajuns la 5,54%, în scădere faţă de luna anterioară cu 0,3% şi cu aproape 2% faţă de aprilie. Ponderile din martie au fost de 9,30% şi februarie 10,39%. Potrivit AJOFM Alba, un număr total 9.871 persoane figurau în evidenţele de şomaj, în iunie, dintre care 3.292 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 6.579 nu primesc drepturi băneşti.

Un număr de 1655 de persoane au beneficiat de măsuri active, iar 435 dintre acestea şi-au găsit locuri de muncă (248 pe perioada nedeterminată, 187 determinată). După prima mediere a muncii, au fost anagajţi 126 de şomeri.

În perioada 1-30 iunie, 757 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, gratuit. Dintre acestea, 65 s-au şi angajat.

La categoria tineri absolvenţi, au fost 10 angajări, din care 5 prin subvenţionarea locului de muncă şi 4 cu prima de încadrare de 500 de lei.

În luna iunie 2014 au beneficiat de stimulente financiare şapte persoane care s-au încadrat  în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului  – primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei). Două persoane s-au încadrat într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de  domiciliul stabil (primă de instalare de două ori valoarea indicatorului social de referinţă).

Înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30%  pentru un număr de 43 şomeri, din care 19 sunt femei.

De asemenea, au fost încadraţi în muncă 211 de persoane cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, respectiv 58 dintre aceştia cu subvenţionarea locului de muncă.

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă a patru  persoane din care două cu subvenţionare.

De contracte de solidaritate au beneficiat trei tineri cu vârsta cuprinsă între 16-25 ani.

Contractele de solidaritate s-au încheiat  pentru  persoane  apaţinând  altor categorii de tineri  aflaţi  în dificultate.

Angajări în străinătate

Prin compartimentul EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 19 persoane, din care 5 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania. Ocupaţiile vizate au fost cele de electrician, inginer mecanic, economist, agricultor, operator date, zidar. În luna iunie 2014, şase persoane au comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate, în Germania, ca zidar.

Bugetul asigurărilor de şomaj

În iunie 2014, Agenţia  Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba  a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă:

–           organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională:  8.440 lei;

–           ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj: 30.031  lei

–           încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă: 275.683  lei;

–           încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap: 2.000 lei;

–           încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare: 6.976 lei

–           încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă: 89.045 lei;

–  încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002: 19.527 lei;

Măsuri passive:

–           indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii: 1.703.928 lei

–           contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor: 625.183 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax