Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, de 3,20 %, la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Peste 5.300 de persoane, în evidențele AJOFM


Publicat

ajofm alba sediu

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,20%, mai mică cu 0,1% decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2019.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii ianuarie 2020 în judeţul Alba a fost de 5.356 persoane, în creștere cu 138 persoane (+2,6%) comparativ cu luna anterioară și în scădere cu 130 persoane (-2,4%) comparativ cu luna ianuarie 2019. Femeile reprezentau la această dată 45,4% din numărul total al şomerilor. Structura după nivelul de instruire arată că 73,2% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 21,3% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 5,5% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizati a fost de 3.545 persoane (66,2% din total şomeri), mai mic cu 71 persoane (-2,0%) decât în luna decembrie 2019 şi mai mic cu 196 persoane (-5,2%) comparativ cu luna ianuarie 2019. Numărul şomerilor aflați în plată a fost de 1811 persoane (33,8% din numărul total al şomerilor), în creștere cu 209 persoane (+13,1%) faţă de luna anterioară şi cu 66 persoane (+3,8%) faţă de luna corespunzătoare din 2019.

Rata şomajului (determinată prin raportarea numărului şomerilor la populaţia activă civilă la 1.01.2019 a fost în luna ianuarie 2020 de 3,2% (3,1% în decembrie 2019 și 3,3% în ianuarie 2019), peste nivelul înregistrat la nivel național ( 3,0%). În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,1% (3,1% în decembrie 2019 și 3,3% în ianuarie 2019),iar în rândul bărbaţilor de3,2%(3,1% în decembrie 2019 și 3,4% în ianuarie 2019). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna ianuarie 2019 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna ianuarie 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Blaj (388 persoane), Alba Iulia (366 persoane), Sebeș (225 persoane), Aiud (212 persoane), Câmpeni (180 persoane), Zlatna (119 persoane), Ocna Mureș ( 116 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (432 persoane), Cetatea de Baltă (258 persoane), Șona (164 persoane), Scărişoara (137 persoane), Albac (130 persoane), Bucerdea Grânoasă și Ighiu (115 persoane), Roșia Montană (109 persoane) și Unirea (108 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani, la data de 1 ianuarie 2019), în luna ianuarie 2020 a fost de 2,2%. Pe medii de locuit, valoarea indicatorului diferă, de la 1,3% în mediul urban la 3,6% în mediul rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (3,6%), Blaj si Abrud (2,9%), iar cu cele mai mici ponderi în orașul Cugir (0,6%), municipiul Alba Iulia (0,7%) și Teiuș (0,9%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (14,7%), Cetatea de Baltă (13,0%), Jidvei (12,2%), Hopârta (11,1%), Avram Iancu (10,2%), iar cele mai mici valori ( sub 1%), în comunele: Stremț (0,3%), Ciugud și Mihalț (0,7%), Meteș (0,8%), Săliștea și Sântimbru (0,8%), iar în comuna Ceru Băcăinți nu se înregistrează nici un șomer.

Precizări meteodologice

Şomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Rata şomajului reprezintă proporţia numărului de şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în populaţia activă civilă. Populaţia activă civilă se determină prin însumarea populaţiei ocupate civile cu numărul şomerilor înregistraţi.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă incluzând populaţia ocupată şi şomerii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Teiuș. BMW ”șifonat” după impactul cu un alt autoturism

Publicat

Pompierii din Aiud au intervenit, vineri după-amiază, pentru acordarea de prim-ajutor și descarcerare, la un accident rutier produs la intrare în Teiuș, dinspre Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, iar în urma impactului nu au fost persoane încarcerate.

”A fost o victimă de sex feminin, cu răni ușoare, care refuză transportul la spital. Nu au fost scurgeri de carburant”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Reprezentanții IPJ Alba precizează că este vorba despre o tamponare față-spate, în care au fost impicate două autovehicule.

În zona accidentului traficul este îngreunat.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Publicat

Lucian Domșa, din Aiud, s-a infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia, unde era pacient. De acolo, și-a infectat familia, iar ca urmare, mama sa a murit.

Și-a adunat toată durerea și a pus-o într-o povestire, pe care a publicat-o pe contul său de Facebook. Tot acolo, publică periodic pasaje dintr-un roman la care lucrează. La cei 46 de ani ai săi, cele două lucrări sunt primele din viața sa de scriitor.

A acceptat să povestească, experiența prin care a trecut și nu i-a fost deloc ușor.

”M-am infectat la Centrul de Dializă din Bărăbanț (cartier al orașului Alba Iulia n. red.). Habar n-am de la cine, oricum nu are nici o importanță. Am avut temperatură peste 38°, diaree și mi-am pierdut temporar gustul și mirosul. Am fost depistat pozitiv în urma testelor pe care mi le-au făcut la același Centru de Dializă în data de 04.04.2020.

Când am primit informația că am fost infectat cu Coronavirus mă aflam în mașină, cu soția și tatăl meu, mergeam la țară, la fosta casă a bunicilor, vroiam să punem arpagicul în grădină.

Am fost sunat de către un domn comisar de la Poliția Aiud, dânsul mi-a dat vestea. Practic ne-a întors din drum, n-am apucat s-ajungem în sat.

Detalii despre toată povestea mea le puteți găsi și în povestirea „Covidiții„. Am primit vestea cu calm, mă așteptam, având în vedere simptomele ce le-am avut anterior.

Înainte de această boală nu credeam nici eu în acest virus, mai ales că-mi ziceam (ca atâția alții) „n-are cum să mi se-ntâmple tocmai mie…

Uite că, din peste 300 pacienți de la Centrul de Dializă din Bărăbanț, am fost infectați 11 pacienți, 3 sau 4 asistente și un medic, toți din aceeași tură…

Acum cred că e reală și că există, deși am amici care tot nu cred în existența virusului, chiar dacă eu și soția mea suntem exemple vii că există. Însă mintea umană e o mare necunoscută, probabil că, cei care nu cred nu vor crede până nu se vor infecta și ei la rândul lor…”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ ȘTIREA TA: Doi muncitori s-au luat la bătaie, pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda. A fost chemată Poliția

Publicat

O ceartă între doi muncitori care lucrează la construcția lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda s-a transformat, vineri, într-o bătaie în toată regula, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru aplanarea conflictului.

Potrivit cititorului care a trimis la redacție imaginile, conflictul a izbucnit între un șofer de pe o betonieră și un angajat al unei firme subcontractoare care lucrează la turnarea rigolelor de apă.

Referitor la acest incident, IPJ Alba informează că a fost vorba despre un conflict spontan, iar cei doi s-au certat și apoi s-au luat la bătaie din cauza unor neînțelegeri privind modul de executare al unei lucrări.

”Polițiștii din Galda de Jos au intervenit, vineri, pentru aplanarea unui conflict izbucnit între doi muncitori de la lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda. La fața locului au fost trimise și două ambulanțe, însă cei doi nu au suferit leziuni pentru care să aibă nevoie de transport la spital. În cazul acestui incident cercetările continuă în cadrul unui dosar penal de loviri sau alte violențe”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ALDE și-a anunțat candidatul la Primăria Aiud. Ce își propune Ciprian Bogdan, dacă îi va lua locul actualului primar

Publicat

Candidatul la primăria Aiud, din partea formațiunii ALDE este un fost consilier local al orașului, Ciprian Bogdan. 

Bogdan a fost în trecut consilier local în Aiud, din partea USL ( fosta alianță dintre PSD, PNL-PC).

Acum a revenit în Aiud pentru a fi contracandidatul actualului primar Oana Badea și a intrat în cursă alături de partidul condus de Ioan Lazăr.

Acesta a declarat că își propune câștigarea primăriei alături de echipa ALDE. O mare problemă pe care Bogdan o vede în acest moment la nivelul Aiudului este lipsa locurilor de muncă, fapt pe care acesta vrea sa îl repare.

Dacă își va adjudeca rolul de primar, Bogdan Ciprian le promite aiudenilor 400 de locuri de muncă la privat.

Mai mult de atât, Bogdan Ciprian își propune reformarea întregului aparat al primăriei din Aiud.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate