Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RATA ŞOMAJULUI în ALBA, de 5,71% în OCTOMBRIE. Peste 10.000 de persoane fără loc de muncă în evidenţele AJOFM

Publicat

someri2Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a trimis datele privind şomajul pentru luna octombrie 2014. Un număr total 10.380 persoane figurau în evidenţele Agenţiei, dintre care 3.465 şomeri indemnizaţi, iar 6.915 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fără a beneficia de drepturi băneşti. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii octombrie este de 5,71 %.

Citeşte şi În septembrie, șomajul a scăzut faţă de luna august, cu 1,18%. Din 10.000 de şomeri înregistraţi la AJOFM Alba, peste 50% nu mai primesc indemnizaţie

Numărul persoanelor care au fost cuprinse la măsurile active în luna octombrie a fost de 3.164. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 412 persoane, din care 215 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 197 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii – 199 persoane.

În luna octombrie, 1.659 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională în vederea găsirii unui post de muncă. Serviciile de informare şi consiliere profesională au fost acordate gratuit, iar monitorizarea  acestor servicii s-a efectuat pe categorii de vârstă şi studii.

Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat încadrarea în muncă a 44 persoane.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 64 absolvenţi, din care 23 prin subvenţionarea locului de muncă.

Din cei 64 absolvenţi încadraţi, 6 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

De asemenea, în luna octombrie au beneficiat de aceste stimulente financiare 3 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului. Aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalării.

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30%  pentru un număr de 47 şomeri, din care 23 sunt femei, respectiv 100% pentru 4 absolvenţi  care s-au  încadrat în muncă  înaintea perioadei de indemnizare.

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel:

– 5  persoane cu vârsta mai mică de 25 ani;

– 2  persoane au vârsta cuprinsă între 25-35 ani;

-12 persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani;

-28 persoane au vârsta de peste 45 ani.

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna octombrie 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 215 şomeri din care 54 cu subvenţionarea locului de muncă.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din această categorie se structurează astfel:

-137 persoane din mediul urban

– 78 persoane din mediu rural

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (54) se structurează astfel:

– 41 şomeri neindemnizaţi

– 13 şomeri indemnizaţi.

Pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă, a 2 persoane fără subvenţionarea locului de muncă.

Prin rețeaua EURES, au solicitat locuri de muncă 17 persoane, majoritatea în Germania.

În octombrie, Agenţia  Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă:

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională  –  11.983 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 32.843 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă  – 304.708 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 2.227 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei de pensionare  – 6.500 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă -78.423 lei;

–  încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 76/2002 – 15.328 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea angajatorilor care angajează elevi şi studenţi, în baza Legii 72/2007 –  880 lei.

Plăţi:

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii  – 1.601.153 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 588.769 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ocneanul

    luni, 17.11.2014 at 20:44

    Traiasca noul sivechiul PNL!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax