Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în județul Alba a fost de 5,87% în luna mai. Peste 10.000 de persoane figurau în evidența AJOFM

Publicat

La sfârşitul lunii mai 2014, un număr total 10.460 de persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba dintre care 4.403 femei. Din cele 10.460 persoane înregistrate 3.449 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 7.011 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii mai 2014 este de 5,87%.

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna mai 2014 a fost de 932. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 548 persoane, din care 303 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 245 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii – 162 persoane.

 Informare şi consiliere profesională

În perioada 01 – 31 mai un număr total de 1.489 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au fost acordate gratuit iar monitorizarea acestor servicii s-a efectuat pe:

a) categorii de vârsta astfel :

– 517 persoane sub 25 de ani

– 243 persoane cu vârsta intre 25 – 34 ani

– 320 persoane cu vârsta intre 35 – 45 ani

– 409 persoane cu vârsta mai mare de 45 ani

b) studii :

– 213 persoane cu şcoala generală incompletă

– 332 persoane absolvenţi de şcoală generală

– 400 persoane absolvenţi de şcoli profesionale, arte şi meserii

– 398 persoane absolvenţi de liceu

– 12 persoane absolvenţi ai şcolilor postliceale

– 134 persoane absolvenţi de studii superioare

Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat :

– încadrarea în muncă a 93 persoane

Stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 21 absolvenţi, din care 12 prin subvenţionarea locului de muncă.

Din cei 21 absolvenţi încadraţi, 6 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

Încadrarea în muncă prin stimularea mobilităţii forţei de muncă

În luna mai 2014 au beneficiat de aceste stimulente financiare 3 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalãrii si 2 persoane s-au încadrat într-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km fata de domiciliul stabil (aceste persoane au primit o prima de instalare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinţă).

Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 53 şomeri, din care 26 sunt femei.

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna mai 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 264 şomeri din care 44 cu subvenţionarea locului de muncă.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din această categorie se structurează astfel:

– 147 persoane din mediul urban

– 117 persoane din mediu rural

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (44) se structurează astfel :

– 29 şomeri neindemnizaţi

– 15 şomeri indemnizaţi.

BUGETUL ASIGURĂRILOR PENTRU ŞOMAJ

În perioada 1 – 31 mai, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă :

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 25.716 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 26.382 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 250.323 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 1.976 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 7.000 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă –92.421 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002 – 22.274 lei;

În timp ce pentru măsurile pasive s-au facut plăţi astfel :

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii – 1.888.002 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 766.920 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax