Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Rate mai mari pentru cei care au credite în lei, în următoarea perioadă. Ce spun economiștii despre majorarea făcută de BNR

Publicat

Ratele pentru cei care au credite în lei vor fi mai mari, în următoarele luni. Ratele vor fi mai mari după ce BNR a majorat dobânda de referință la 3,75%, pentru a patra oară în 2022.

Pentru a motiva creșterea ratelor, economiștii au venit și cu o explicație. Aceștia spun că măsura a fost una necesară pentru a tempera creșterea accelerată a inflației și se așteaptă la noi majorări ale dobânzii cheie în vară. 

Decizia prin care BNR a majorat dobândă de referință la 3,75% înseamnă împrumuturi mai scumpe pentru bănci, dar și costuri mai mari pentru românii care au credite în lei, mai ales că și indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Astăzi a urcat din nou la 5,21%.

De exemplu, rata unui credit ipotecar pe 30 de ani de 250.000 de lei e acum mai mare cu 377 de lei față de începutul anului, potrivit știri tvr.ro.

Economiștii spun că majorarea dobânzii de referință era de așteptat, în contextul în care, în martie, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar tendința e de creștere.

A fost a patra majorare a dobânzii-cheie de la începutul anului.

„Stăpânirea inflaţiei, stimularea economisirii şi stimularea creşterii economice reprezintă esenţa pachetului de decizii de astăzi ale Băncii centrale”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală să crească și mai mult dobândă cheie în perioada următoare.

Ionuț Dumitru, economistul șef al unei bănci comerciale: „Când ai o inflație de două cifre, este absolut clar că dobânzile nu au cum să rămână la 3-4%. (…) Noi vedem o dobândă de politică monetară undeva la 5% la finalul anului acesta, începutul anului viitor”.

Dragoș Cabat, analist financiar: „Riscul este al unei încetiniri a economiei şi mai puternice, deci să ne apropiem de o creştere economică de 0,5%, poate maxim 1%, sau chiar de o stagnare a economiei. Nu mai este posibil să ţii inflaţia decât cu creşterea dobânzii de politică monetară”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    miercuri, 11.05.2022 at 13:46

    Bravo, acum credite pentru vacanțe, apoi mai vedem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax