Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Război” în instanță între Primaria Avram Iancu și firma care administrează parcul eolian din masivul Curcubăta Mare

Publicat

eoliana

Peste 1 milion de lei este suma pentru care se luptă în instanțele din Alba Iulia, Primăria Comunei Avram Iancu și o societate din Cluj Napoca care administrează parcului eolian amplasat în masivul Curcubăta Mare.

Reprezentanții firmei Energo Proiect SRL din Cluj Napoca, au contestat în instanță o decizie a administrației locale a localității Avram Iancu, prin care obliga societatea comercială la plata sumei de de 1.092.570 lei, formată din: 563.483 lei – „debit 2018” , 471.579 lei – „rămășiță ani anteriori” și 57.508,62 lei – accesorii, către bugetul local.

Societatea comercială susține în contestația formulată în instanță că obligaţia de plată a impozitelor locale pe clădiria fost de cinci ori mai mare decât cea stabilită iniţial pentru anul 2017, fără ca administrația locală  evidenţieze motivele acestei impozitări.

„Astfel, în sarcina societății a fost instituită o obligație de plată a impozitelor locale pe clădiri de 5 ori mai mare decât cea stabilită inițial pentru anul 2017, fără ca în decizia contestată să fie evidențiate motivele acestei impozitări excedentare.

Aceasta cu toate că la data de 28.12.2017, reclamantei i-a fost eliberat Certificatul de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozitele si taxele locale și alte venituri ale bugetului local nr. 3650/28.12.2017, care atesta faptul că nu figurează cu creanțe bugetare scadente către bugetul local.” se arată în minuta ședinței din 9 august.

„De asemenea, impozitul a fost stabilit prin raportare la întreaga valoare a mijloacelor fixe (echipamentelor eoliene), aproximativ 70.000.000 lei, respectiv 16 milioane de euro, fiind impozitate inclus iv echipamentele ș i utilajele din interiorul turbinei . Or, aceste componente ale mijlocului fix nu se încadrează în noțiunea de construcție, astfel cum aceasta este definită în art. 453 alin 1 lit . b NCF , respectiv construcție având ca elementele structurale de bază pereții și acoperișul. De altfel, turbinele eoliene sunt în mod expres încadrate, ca tot unitar, în categoria echipamentelor tehnice, conform Directivei Europene nr. 2006/42/CE2.”

Mai mult „Reprezentanții Primăria Avram Iancu  nu au făcut niciun minim demers pentru a delimita valoarea „clădirilor” (astfel cum le definește Codul Fiscal) de cea a utilajelor si echipamentelor, calculând un impozit exorbitant, la întreaga valoare a echipamentelor, ignorând atât declarația de impunere a reclamant ei , cât și actele normative aplicabile. ”

În răspuns Primăria Avram Iancu afirmă că decizia decizia de impunere, din data de 10 mai 2018, respectă dispoziţiile şi măsurile stabilite de către Camera de Conturi Alba, emisă în urma acţiunii de verificare privind Auditul financiar al contului de execuţie bugetară pentru anul 2016 şi anii anteriori la UATC Avram Iancu.

„În motivarea întâmpinării se arată că îndeplinirea cazului bine justificat trebuie dovedită nu numai prin simplele afirmații ale contestatoarei, dar și prin argumentele juridice prezentate, aparent valabile, de natură a crea o îndoială în ceea ce privește actul contestat.

În speță, Decizia de impunere respectă dispozițiile și măsurile stabilite de către Camera de Conturi Alba prin Decizia nr. 77/2017 , emisă în urma acțiunii de verificare privind Auditul financiar al contului de execuție bugetară pentru anul 2016 și anii anteriori la UATC Avram Iancu.

Conform deciziei menționate organele de control din cadrul Camerei de Conturi Alba  au constatat abateri de la legalitate ș iregularitate privind diminuarea nejustificat ă a veniturilor pârâtei cu suma de 471.667 lei prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare în totalitate a impozitului pe clădiri datorat pe anul 2017 de Energo Proiect SRL pentru clădirile din parcul eol ian aflat pe raza administrativ teritorial a comunei Avram Iancu. Acestea au apreciat că pârâta a încălcat următoarele acte normative: Decizia Comisiei Fiscale C entra le nr. 5/2014 , aprobat ă prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice 1210/2014, art. 249 alin. 5 din Codul fiscal, art. 22, 215, 220, 455, 460, 461 și 490 din Legea 207/2015, HCL 85/2016 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, Legea 273/2006 privind finanțele publice locale.”

„Dispozițiile legale în baza cărora s-a calculat impozitul pe clădiri și s-a emis decizia a cărei suspendare se solicită au fost anulate printr-o hotărâre judecătorească, chiar nedefinitivă, este sufic i entă pentru a crea o îndoială asupra legalității acesteia.

Această concluzie se impune și prin prisma faptului că în ipoteza rămânerii definitive a hotărârii mai sus menționate, aceasta va produce efecte în privința actului administrativ individual emis în temeiul actului normativ anulat care, la data publicării hotărârii judecătorești de anulare, este contestat în fața instanțelor judecătorești.

Ca atare, aparenț a este în favoarea reclamantei, astfel încât, în speță, este îndeplinită condiția cazului bine justificat.

În ceea ce privește celelalte motive invocate în susținerea cazului bine justificat, acestea nu pot fi primite având în vedere următoarele:

Referitor la motivarea actului a cărei suspendare se solicită, Curtea reține că motivarea reprezintă o condiție generală, aplicabilă oricărui act administrativ.

Motivarea urmărește o dublă finalitate: îndeplinește o funcție de transparență a procedurilor administrative în profitul cetățenilor care vor putea astfel să verifice dacă actul este sau nu întemeiat și permite autorității judiciare să exercite controlul de legalitate asupra acestuia.” se arată în minuta ședinței.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis„ cererea  de suspendare formulată de reclamanta ENERGO PROIECT SRL în contradictoriu cu pârâţii PRIMARUL COMUNEI AVRAM IANCU şi UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ COMUNA AVRAM IANCU. Suspendă executarea Deciziei de impunere pentru anul 2018 nr. 3/10.05.2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia.”

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax