Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RCA pentru câini: proprietarii, obligați să facă asigurări pentru animalele agresive. Cât costă

Publicat

RCA pentru câini: proprietarii de câini ce aparțin unor rase considerate periculoase sunt obligați, potrivit legii, nu doar să înregistreze patrupedele la poliție ci și să încheie o asigurare de răspundere civilă. Vizați sunt proprietarii de câini din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. 

Nerespectarea încheierii unei asigurări de răspundere civilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei. 

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia.

Care sunt câinii considerați periculoși

Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:

 • categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul:
  • Pit Bull
  • Boerbull
  • Bandog
  • metișii acestora
 • categoria II – câinii din rasele:
  • Staffordshire Bull Terrier
  • American Staffordshire Terrier
  • Tosa
  • Rottweiller
  • Dog Argentinian
  • Mastino Napolitano
  • Fila Brazileiro
  • Mastiff
  • Ciobanesc Caucazian
  • Cane Corso
  • metișii acestora

Prin câini agresivi se înţelege:

 • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
 • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria cainilor agresivi:

 • orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
 • orice câine folosit de unităţile de poliție, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

RCA pentru câini: obligaţiile deţinătorilor de câini periculoși şi condiţiile deţinerii acestora

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși au următoarele obligaţii:

 • să aibă vârsta minima de 18 ani;
 • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
 • să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi au obligaţia sa înregistreze câinii la Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologica Internațională.

De asemenea, aceștia trebuie să inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

 • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
 • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
 • efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I;
 • existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

RCA pentru câini Accesul câinilor periculoși

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

De asemenea, accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniță și sunt ţinuți în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Staţionarea câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în părţile comune ale imobilelor este interzisă.

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2, precum şi al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaș şi metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniță şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2 este permis fără botniță şi fără lesă.

Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân și ai câinilor care circulă liberi, fără însoțitor, în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale și au obligația de a captura și escorta acești câini, prin intermediul personalului calificat.

Proprietarii câinilor periculoși riscă pedepse cu închisoarea pentru anumite fapte

Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta a produs urmări prevăzute de Codul penal, maximul special al pedepselor se majorează cu 2 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din rasele prevăzute în categoria 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nu constituie infracțiune dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenția câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deținătorului temporar, victimă iminentă a unei infracțiuni de violență săvârșite împotriva sa.

Amenzi prevăzute pentru proprietarii de câini agresivi

Potrivit legii constituie contravenții:

 • neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al cainelui, dacă fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic – amendă de la 100 la 500 de lei
 • neanunțarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor periculoși, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare – amendă de la 100 la 500 de lei
 • nerespectarea obligațiilor prevăzute pentru proprietarii câinilor periculoși, inclusiv aceea de a încheia o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animale – amendă de la 500 la 1.500 de lei
 • nerespectarea obligațiilor privind accesul câinilor, organizarea de lupte între câini sau antrenarea acestora în acest scop, importul și comercializarea câinilor periculoși din categoria 1, precum și abandonarea acestora – amendă de la 1.500 la 3.000 de lei

RCA pentru câini: cât costă o asigurare pentru un câine

Obiectul poliței de asigurare pentru un câine din rasele considerate periculoase – categoria 1, îl constituie acoperirea daunelor cauzate terților de fapta animalului.

Riscurile asigurate printr-o astfel de poliță sunt:

 • deces sau vătămare corporală a persoanelor;
 • rănirea sau uciderea altor animale;
 • daune materiale cauzate bunurilor terţilor.

Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 euro şi 100.000 euro.

Prima anuală variază astfel în funcție de acoperire, respectiv limita de răspundere.

Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală – adică prețul asigurării – este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu trece de 100 de euro, potrivit studiifinanciare.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. vasi

  luni, 04.09.2023 at 18:10

  ba ce le debiteaza capul, de unde naiba le tot scot asemenea aberatii, in primul rand autoritatile sa-si faca treaba si sa aplice legea actuala amendind pe cei ce iasa la plimbare cu cainele fara botnita.
  daca n-o poarta cainele sa o poarte macar stapinul

 2. LeHo

  marți, 05.09.2023 at 09:23

  Mi-am propus sa plec din mizeria Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax