Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Reabilitarea Sălii Unirii din Alba Iulia, oprită de deputații PSD și ALDE. A fost respinsă alocarea sumei de 16,7 milioane lei pentru lucrări

Publicat

degradare sala unirii 2 Lucrările de restaurare a Sălii Unirii din Alba Iulia rămân în stand by după ce deputații PSD și ALDE au respins amendamentul privind alocarea sumei de 16.750 mii lei Consiliului Județean Alba pentru conservarea, restaurarea și reorganizarea clădirii-monument istoric din Capitala Marii Uniri, dar şi pentru repararea capitală la Muzeul Național al Unirii.

De mai bine de un an se vorbește despre restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.

Pentru demararea lucrărilor, deputatul PNL Alba, Dan Simedru și senatorul Alexandu Pereș au propus un amendament prin care solicitau Ministerului Culturii alocarea sumei de 16,7 milioane lei pentru acestă investiție.

sala uniriiÎn expunerea de motive se arată că „Sala Unirii va trebui să fie complet reorganizată, având nevoie de proiectarea și executarea lucrărilor de reparații capitale, reorganizare și amenajare expozițională, astfel încât să se identifice la cel mai înalt nivel cu locul de naștere al României Mari”.

Prezent în cadrul unei conferițe de presă, deputatul Dan Simedru a declarat vineri că, deși acest amendament a primit aviz favorabil, deputații PSD s-au opus proiectului. Acesta a precizat că deputații PSD din Alba Iulia, Ioan Dîrzu și Călin Potor, nu au fost prezenți la vot.

Reamintim că licitația pentru proiectare a fost câștigată de o firmă din Cluj şi urmează procedura pentru atribuirea lucrărilor.

„Toată sala va fi renovată. În primul rând va fi reabilitată, pentru că acoperișul nu este în condiții bune, va avea probabil centrală propire, se va reface expoziția, va fi o altă tematică și se vor refuncționaliza anumite spații. Probabil se va și mansarda, iar spațiul expozițional pe care îl avem noi acum în aripa de nord și la subsol va avea o altă tematică. Vom renunța la etnografie și vom face una legată de lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România, un memorial an unirii”, declara în luna septembrie, pentru Alba24.ro, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

De renovarea și reabilitarea clădirii se ocupă Consiliul Județean Alba, ei fiind proprietarii edificiului.

Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900 este locul în care în anul 1918 s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, având valoarea unui simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.
Pe lângă importanţa de nivel naţional, Sala Unirii este în acelaşi timp un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar accesul este gratuit, persoanele interesate să o viziteze fiind scutite de plata unui tarif.

Reamintim că, în urmă cu un an, Consiliul Județean Alba solicita alocarea a 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. În această sumă intră și reorganizarea expoziției având ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și de formare a statului național, unitar și indivizibil România.
Anul trecut, CJ Alba a demarat un parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii.  Ideea este ca această clădire să fie complet renovată până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.

În cadrul acestui parteneriat, Consiliul Județean Alba va asigura resursele financiare din bugetul propriu şi din alte surse atrase pentru realizarea studiilor, expertizelor, avizelor, acordurilor, DALI, proiectul tehnic precum şi execuţia lucrărilor la obiectivul „Conservare, restaurare şi reorganizare Sala Unirii din Alba Iulia”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihai

    joi, 24.12.2015 at 17:11

    Un cuvant: RUSINE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax