Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Recalcularea pensiilor: Când vor primi unii pensionari bani în plus și care este modul de calcul

Publicat

Preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut precizări despre recalcularea pensiilor și care este stadiul de evaluare a dosarelor. O parte dintre pensionari vor primi bani în plus, după finalizarea acesteia.

Procesul de evaluare a dosarelor de pensii care se face în baza Legii 127, articolul 157 aliniatul 2, completat prin ordinul de ministru 487/2021, intrat în vigoare din 18 iunie, potrivit sursei citate.

”În principal, această procedură urmărește ca stagiile de cotizare ale fiecărui pensionar să fie foarte clar evidențiate, și anume în stagii de cotizare contributive, stații de cotizare asimilate și stagii de cotizare necontributive”, a precizat Baciu, pentru Antena3.

Deocamdată, aproape 70% dintre cele 4,7 milioane de dosare sunt digitalizate.

”Dacă avem această bază de date cu evidențierea foarte clară a acestor stagii de cotizare, putem efectiv să aplicăm noua lege a pensiilor”, a spus acesta.

Inechitățile la calculul pensiilor

Baciu s-a referit la inechități adunate în ultimii 20 de ani.

”Avem pensionari în plată care au ieșit la pensii pe legislații diferite la momentele respective și avem pensionari cu cuantumuri diferite în plată și, având aceeași stagiu de cotizare care e, de fapt, cea mai importantă inechitate”, a spus acesta.

De ce sunt cuantumuri diferite. Modul de calcul

Președintele Casei de Pensii a amintit de raportarea la stagii de cotizare diferite:

  • Legea 3/1977 – stagiu de cotizare de 25 de ani
  • Legea 19/2000 – stagiu de cotizare de 30 de ani
  • Legea 263/2010 (în vigoare) – stagiu de cotizare 35 de ani

”Calculul punctajului mediu anual s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident în vigoare la vremea respectivă. (…). Dacă ne raportăm la un stagiu de cotizare de 25 de ani față de un pensionar care a ieșit luna trecută unde se raportează la un stagiu de cotizare de 35 de ani (…), gândiți-vă că același număr de puncte, când îl împarți la 25, același număr de puncte împarți la 35, evident că reiese un punctaj mediu anual diferit”, a spus președintele Casei de Pensii.

Pensiile nu au fost calculate greșit

Baciu a subliniat că pensiile nu au fost calculate greșit.

”S-au calculat corect, dar la momentul respectiv, când era legislaţia în vigoare. Tocmai din acest motiv se impune o nouă lege a pensiilor care să rezolve aceste inechități acumulate în timp”.

După recalculare, pensiile care se aliniază aceluiași număr de puncte vor fi aduse la același cuantum. Adică o parte din pensionari vor primi în plus la pensie, în funcție de data ieșirii la pensie.

Când vor fi plătite pensiile majorate

Baciu a mai spus că este necesar ca procesul de evaluare să fie încheiat în decembrie.

”Undeva la până la sfârșitul acestei luni trebuie să avem aceste valori (noua valoare a punctului de pensie în sistem – n.r.), pentru a putea să le implementăm, astfel încât chiar cu 1 ianuarie să reușim să plătim pensiile majorate”, a precizat acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax