Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recalcularea pensiilor: Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică? Precizările Casei Județene de Pensii Alba

Publicat

Recalcularea pensiilor: Pensionarii care în urma procesului de recalculare au obținut o valoare mai mică decât pensia pe care au primit-o în această lună, vor rămâne din septembrie cu pensia mai avantajoasă, adică pensia din luna august. Pensia acestora ar urma să crească odată cu majorarea valorii punctului de referință. 

De asemenea, potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Alba, după recalculare, nici un pensionar nu va primi o pensie mai mică de 1.281 lei. 

Potrivit Casei Județene de Pensii Alba, la data intrării în vigoare a noi legi a pensiilor, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare se recalculează. Recalcularea se face prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută.

Numărul total de puncte realizat se obţine prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate.

Citește și PENSII 2024: Exemple de calcul la stagiul de cotizare pentru care se acordă puncte de stabilitate. Precizări de la Casa de Pensii

Recalcularea pensiilor

În cazul în care, în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta.

În cazul în care, în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plăteşte pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării.

Pensionarii vor rămâne cu această pensie până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă.

Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, nici un pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari

Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:

  • cuantumul rezultat în urma recalculării;
  • ⁠suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei

Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența până la indemnizația socială de 1.281 de lei se va suporta de la bugetul de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate