Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Recensământ 2022: 86 la sută din populația județului Alba s-a recenzat. Cum arată situația la zi. Precizări privind participarea

Publicat

86 la sută din populația județului Alba s-a recenzat în cadrul recensământului. Datele furnizate de către Direcția Regională de Statistică Alba arată care este situația la zi în județ, iar reprezentanții acesteia fac și unele precizări importante privind importanța participării cetățenii la recensământul aflat în faza sa finală de desfășurare. 

La nivelul județului Alba, la sfârșitul zilei de marți, 12 iulie 2022, au fost recenzate un număr de 125.150 persoane, dintr-un total de 169.948 persoane rămase de recenzat în etapa de colectare a datelor din teren (73,6%).

Împreună cu persoanele care s-au auto-recenzat în prima etapă, aduc județul Alba la totalul de 86% (271.941) populație recenzată.

Cele 44.798 persoane rămase de recenzat (26,4% din populația rămasă de recenzat ), ar trebui recenzate până în data de 24 iulie 2022, conform Hotărârii nr.12 a CCRPL2021 de revizuire a termenului de finalizare a recensământului.

La nivel național au fost recenzate un număr de 6.651.494 persoane, dintr-un total de 10.121.938, (34,3% fiind ponderea persoanelor ce ar trebui recenzate).

Recensământ 2022: Cum arată situația la zi, în județul Alba

Până la acest moment mai multe localități din județ (17), au reușit să termine de recenzat întreaga populație și fondul de locuințe, rămânând (la nivelul UJIR Alba) de verificat și validat formularele completate.

Aceste localități sunt: orașul Baia de Arieș, comunele Bistra, Cenade, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Daia Romînă, Întregalde, Livezile, Mihalț, Pianu, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Rîmetea, Sălciua, Scărișoara.

Alte localități sunt foarte aproape de a finaliza activitatea de colectare a datelor din teren: Ocna Mureș (97,5%), Blandiana (95,18%), Bucium(95,3%), Ceru Băcăinți (95,6%),Galda de Jos (98,3%), Gîrda de Sus (96,3%), Ighiu (92,2%), Lupșa (92%), Mogoș (94%), Șibot (99%), Stremț (93%), Șugag (95,3%), Unirea (99,6%), Valea Lungă (92,5%).

La polul opus sunt localitățile unde ritmul de recenzare este mult încetinit, și unde măsura de prelungire cu o săptămână a recensământului este bine-venită, au transmis reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Alba, într-un comunicat.

Este cazul Municipiului Alba Iulia (59,17%), Municipiului Sebeș (55,7%), Municipiului Blaj (61,27%), Orașului Cîmpeni (56,89%), dar și a unor localități din mediul rural: Albac (55,7%), Avram Iancu (55,11%), Ciugud (55,9%),  Fărău (53,91%), Horea (55,0%), Meteș (44,95%), Ponor (18,92%), Săsciori (35,82%), Vidra (48,18%).

Trebuie avut în vedere faptul că recensământul este o cercetare statistică de amploare (exhaustivă), care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Dacă nu doresc sau nu au timp pentru a primi acasă un recenzor, cetățenii județului Alba au la dispoziție și mai multe puncte de recenzare fixe.

Punctele fixe de recenzare au fost deschise în localitățile unde participarea cetățenilor este mai redusă, majoritatea la sediul primăriilor locale sau alte instituții locale.

 

De ce este bine să participi la recensământ

”Efectele unui recensământ de succes vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, în ceea ce privește distribuirea fondurilor bugetare  și elaborarea de proiecte relevante la nivelul comunităților locale.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, care vor beneficia de pe urma rezultatelor recensământului” au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Alba.

Acestea pot fi, de exemplu:

  • politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei)
  • politicile familiale
  • politicile privind migrația
  • politicile de dezvoltare a mediului rural
  • politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban)
  • politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete sunt obligatorii.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Dovada recenzării: Cum știi dacă ai participat la recensământ

Fiecare persoană poate verifica direct pe site-ul recensământului dacă a fost recenzat sau a participat corect la recenzarea online, prin completarea CNP-ul AICI 

Astfel, se poate verifica dacă auto-recenzarea efectuată de o anumită persoană a fost realizată cu succes, sub forma unei dovezi de auto-recenzare.

În caz contrar, se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a chestionarului de recensământ din cauza completării parțiale sau cu erori.

Precizări privind importanța recensământului

România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să efectueze recensământul populației și locuințelor (RPL2021) conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor și a cerințelor regulamentelor de implementare a acestuia.

În consecință, colectarea datelor RPL 2021 trebuie să se realizeze în cursul anului 2022, cu data de referință 1 Decembrie 2021, în caz contrar existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) stabilite României prin regulamentele europene.

Deși apreciem efortul privinfcompletarea chestionarelor în scris, aceasta nu este o metodă de participare la recensământul populației și locuințelor – runda 2021 permisă de legislația în vigoare.

Recensământul populației și al locuințelor trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

În conformitate cu dispozițiile art.25 alin.(3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare, toate întrebările incluse în chestionare au caracter obligatoriu.

Colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei.

Legalitatea prelucrării este reglementată de art.6, alin.(1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD).

Institutul Național de Statistică prelucrează date cu caracter personal, strict în scop statistic,  în temeiul prevederilor de la literele (c) și (e) de mai sus.

Categoriile speciale de date cu caracter personal, INS le prelucrează în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) 2016/679. Prin urmare nu este necesară obținerea consimțământului persoanelor vizate.

Institutul Național de Statistică, în calitate de OPERATOR de date cu caracter personal, protejează și respectă cu strictețe prevederile RGPD.

Toate informațiile primite de la cetățeni sunt confidențiale, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează INS nu sunt divulgate sau transmise nimănui.

Imediat după colectare, datele sunt anonimizate, identificarea ulterioară a persoanelor fiind imposibilă, mai transmit reprezentanții autorităților.

sursa foto: recensamantromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, prins la volan cu permisul suspendat. Unde l-au oprit polițiștii rutieri

Publicat

Un tânăr din Cugir s-a ales cu dosar penal după ce a condus un autoturism, în timp ce avea permisul suspendat. A fost oprit de polițiști, pe o stradă din Sebeș.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 17 august, în jurul orei 17.40, poliţiştii rutieri din Sebeș au depistat un tânăr de 28 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Augustin Bena din Sebeș, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Șofer din Alba, urmărit în trafic de polițiști, aproape 3 kilometri. De ce a încercat să fugă și cum a fost prins

Publicat

politie noaptea

Polițiștii din Blaj au urmărit în trafic, miercuri seara, aproape trei kilometri, o mașină al cărei șofer nu a oprit la semnalul acestora. Bărbatul a abandonat autoturismul pe un câmp și a încercat să fugă.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 17 august, în jurul orei 23.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Mănărade, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism.

Persoana aflată la volanul autoturismului nu a respectat semnalul polițiștilor și și-a continuat drumul spre localitatea Spătac, iar pe raza localității, conducătorul auto a abandonat autoturismul, încercând să scape de controlul polițiștilor.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat, pe un câmp, în apropierea locului în care a fost abandonat autoturismul, pe un bărbat de 34 de ani, din Spătac, care ar fi condus autoturismul și căruia, întrucât emana miros de alcool, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, însă acesta refuzat.

Bărbatul a fost condus la spital, în vederea prelevării mostrelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei, însă a refuzat să se supună prelevării.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz de prelevare a mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumul ”problemă” de la Oașa la Poarta Raiului trece la Primăria Șugag. Romsilva și-a dat avizul. Ce spune primarul comunei

Publicat

Veste bună pentru turismul din Alba. Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor a dat aviz favorabil pentru trecerea drumului forestier din domeniu public al statului și din administrarea instituției, în domeniul public al comunei Șugag. 

Primarul din Șugag, Constantin Jinar, a declarat pentru Alba24 că a primit documentul pe care l-a așteptat cu nerăbdare și spune că pasul următor este o hotărâre de guvern prin care drumul să fie preluat de comună.

Trecerea se va face cu titlu gratuit. În toal este vorba despre 15,4 kilometri.

Potrivit documentelor, este vorba despre Oașa – Poiana Muierii, Valea Mare – Prigoana, Pârâul Canciului I+II toate de la Ocolul Silvic Blaj – Direcția Silvică Alba.

Drumul care duce spre Poarta Raiului este principala problemă în calea dezvoltării celei mai frumoase zone din județul Alba.

Primarul spune că după ce primăria va primi drumul, prioritatea sa va fi obținerea unei finanțări din fonduri europene sau naționale pentru asfaltarea lui.

Constantin Jinar a mai declarat că a fost ajutat în încercarea de a obține drumul la primărie de toți parlamentarii de Alba și de principalele instituții, inclusiv Instituția Prefectului și Armata, care deține o Cabana Șureanu, care apare în acte drept unitate militară de transmisiuni.

De asemenea, Jinar i-a mulțumit directorului Romsilva, George Mierliță, despre care spune că este ”un om de cuvânt”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, spune că instituția pe care o reprezintă se va implica împreună cu Primăria Șugag, pentru găsirea unei soluții de finanțare.

În zonă se află pârtii de schi și unități de cazare, dar turiștii ajung greu din cauza drumului de pământ care ajunge într-o stare proastă după aproape fiecare ploaie.

Inițial, drumul a fost deținut în parte de Consiliul Județean Alba, dar nu a putut fi reparat din cauză că fâșiile de teren de pe marginea drumului erau deținute de Romsilva.

Practic, drumul era prea îngust pentru a putea fi reparat conform standardelor cerute de o investiție.

Romsilva nu a fost la vremea respectivă de acord să cedeze terenul, astfel că CJ Alba a transmis întregul drum către Romsilva.

Nici Romsilva nu l-a reabilita, astfel că acum drumul ajunge la Șugag.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cât vor primi profesorii în plus la salariu, de luna viitoare. Ce prevede propunerea de majorare a salariilor pentru bugetari

Publicat

Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere recent de Guvern prevede majorări salariale pentru mai multe categorii de personal plătit din fonduri publice, inclusiv cadrele didactice.

Prin actul normativ se introduce practice o nouă excepție de la Legea salarizării 153/2017, lege neaplicată în ultimii 3 ani pentru personalul din învățământ, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială conform grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevăzut în grilă și cel din decembrie 2021, potrivit edupedu.ro.

Creșterea este de circa 4% din salariul de bază, fiind similară cu cea din ianuarie 2022. 4% înseamnă aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget.

Ce prevede proiectul de OUG

  • „(41) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
  • (42) Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.”

Cum este motivată majorarea salarială

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide, de creșterea prețurilor la utilități și bunuri de consum.

De asemenea, se amintește că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II „Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea şi că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax