Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Recensământ 2022: 86 la sută din populația județului Alba s-a recenzat. Cum arată situația la zi. Precizări privind participarea

Publicat

86 la sută din populația județului Alba s-a recenzat în cadrul recensământului. Datele furnizate de către Direcția Regională de Statistică Alba arată care este situația la zi în județ, iar reprezentanții acesteia fac și unele precizări importante privind importanța participării cetățenii la recensământul aflat în faza sa finală de desfășurare. 

La nivelul județului Alba, la sfârșitul zilei de marți, 12 iulie 2022, au fost recenzate un număr de 125.150 persoane, dintr-un total de 169.948 persoane rămase de recenzat în etapa de colectare a datelor din teren (73,6%).

Împreună cu persoanele care s-au auto-recenzat în prima etapă, aduc județul Alba la totalul de 86% (271.941) populație recenzată.

Cele 44.798 persoane rămase de recenzat (26,4% din populația rămasă de recenzat ), ar trebui recenzate până în data de 24 iulie 2022, conform Hotărârii nr.12 a CCRPL2021 de revizuire a termenului de finalizare a recensământului.

La nivel național au fost recenzate un număr de 6.651.494 persoane, dintr-un total de 10.121.938, (34,3% fiind ponderea persoanelor ce ar trebui recenzate).

Recensământ 2022: Cum arată situația la zi, în județul Alba

Până la acest moment mai multe localități din județ (17), au reușit să termine de recenzat întreaga populație și fondul de locuințe, rămânând (la nivelul UJIR Alba) de verificat și validat formularele completate.

Aceste localități sunt: orașul Baia de Arieș, comunele Bistra, Cenade, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Daia Romînă, Întregalde, Livezile, Mihalț, Pianu, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Rîmetea, Sălciua, Scărișoara.

Alte localități sunt foarte aproape de a finaliza activitatea de colectare a datelor din teren: Ocna Mureș (97,5%), Blandiana (95,18%), Bucium(95,3%), Ceru Băcăinți (95,6%),Galda de Jos (98,3%), Gîrda de Sus (96,3%), Ighiu (92,2%), Lupșa (92%), Mogoș (94%), Șibot (99%), Stremț (93%), Șugag (95,3%), Unirea (99,6%), Valea Lungă (92,5%).

La polul opus sunt localitățile unde ritmul de recenzare este mult încetinit, și unde măsura de prelungire cu o săptămână a recensământului este bine-venită, au transmis reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Alba, într-un comunicat.

Este cazul Municipiului Alba Iulia (59,17%), Municipiului Sebeș (55,7%), Municipiului Blaj (61,27%), Orașului Cîmpeni (56,89%), dar și a unor localități din mediul rural: Albac (55,7%), Avram Iancu (55,11%), Ciugud (55,9%),  Fărău (53,91%), Horea (55,0%), Meteș (44,95%), Ponor (18,92%), Săsciori (35,82%), Vidra (48,18%).

Trebuie avut în vedere faptul că recensământul este o cercetare statistică de amploare (exhaustivă), care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Dacă nu doresc sau nu au timp pentru a primi acasă un recenzor, cetățenii județului Alba au la dispoziție și mai multe puncte de recenzare fixe.

Punctele fixe de recenzare au fost deschise în localitățile unde participarea cetățenilor este mai redusă, majoritatea la sediul primăriilor locale sau alte instituții locale.

 

De ce este bine să participi la recensământ

”Efectele unui recensământ de succes vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, în ceea ce privește distribuirea fondurilor bugetare  și elaborarea de proiecte relevante la nivelul comunităților locale.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, care vor beneficia de pe urma rezultatelor recensământului” au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Alba.

Acestea pot fi, de exemplu:

  • politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei)
  • politicile familiale
  • politicile privind migrația
  • politicile de dezvoltare a mediului rural
  • politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban)
  • politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete sunt obligatorii.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Dovada recenzării: Cum știi dacă ai participat la recensământ

Fiecare persoană poate verifica direct pe site-ul recensământului dacă a fost recenzat sau a participat corect la recenzarea online, prin completarea CNP-ul AICI 

Astfel, se poate verifica dacă auto-recenzarea efectuată de o anumită persoană a fost realizată cu succes, sub forma unei dovezi de auto-recenzare.

În caz contrar, se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a chestionarului de recensământ din cauza completării parțiale sau cu erori.

Precizări privind importanța recensământului

România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să efectueze recensământul populației și locuințelor (RPL2021) conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor și a cerințelor regulamentelor de implementare a acestuia.

În consecință, colectarea datelor RPL 2021 trebuie să se realizeze în cursul anului 2022, cu data de referință 1 Decembrie 2021, în caz contrar existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) stabilite României prin regulamentele europene.

Deși apreciem efortul privinfcompletarea chestionarelor în scris, aceasta nu este o metodă de participare la recensământul populației și locuințelor – runda 2021 permisă de legislația în vigoare.

Recensământul populației și al locuințelor trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

În conformitate cu dispozițiile art.25 alin.(3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare, toate întrebările incluse în chestionare au caracter obligatoriu.

Colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei.

Legalitatea prelucrării este reglementată de art.6, alin.(1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD).

Institutul Național de Statistică prelucrează date cu caracter personal, strict în scop statistic,  în temeiul prevederilor de la literele (c) și (e) de mai sus.

Categoriile speciale de date cu caracter personal, INS le prelucrează în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) 2016/679. Prin urmare nu este necesară obținerea consimțământului persoanelor vizate.

Institutul Național de Statistică, în calitate de OPERATOR de date cu caracter personal, protejează și respectă cu strictețe prevederile RGPD.

Toate informațiile primite de la cetățeni sunt confidențiale, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează INS nu sunt divulgate sau transmise nimănui.

Imediat după colectare, datele sunt anonimizate, identificarea ulterioară a persoanelor fiind imposibilă, mai transmit reprezentanții autorităților.

sursa foto: recensamantromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax