Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recensământ 2022: Biserica Ortodoxă Română, în declin. Numărul foarte mare de enoriași pierdut în ultimii ani

Publicat

Numărul credincioșilor ortodocși din România a scăzut de la 16,3 milioane de locuitori la 13,9 milioane, potrivit INS. Asta înseamnă o scădere de 2,3 milioane.

Scăderea totală a populației României este de 1,1 milioane de locuitori.

Scăderea numărului de credincioși ortodocși ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru BOR, care ar trebui să își pună propriile întrebări legate de motivele pentru care se întâmplă acest lucru.

În intervalul menționat, BOR s-a implicat în politică (sprijinind fățiș formațiuni precum AUR), alteori a fost alături de facțiuni radicale (cum a fost referendumul pentru familia tradițională – un eșec pentru biserică și pentru inițiatorii ei).

Nu este de neglijat nici comportamentul ei în timpul pandemiei, când mulți dintre preoți s-au declarat împotriva vaccinării sau au purtat teorii ale conspirației.

Acestea ar putea reprezenta doar o parte din explicațiile declinului BOR.

Structura confesională a fost declarată de 16.397,3 mii persoane din totalul populației rezidente și arată că 85,3% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă, în scădere de la 86,5% la recensământul precedent din 2011.

Informațiile provin din rezultatele parțiale ale recensământului, făcute publice vineri de INS.

4,5% din populație s-a declarat de religie romano-catolică (ușoară scădere de la 4,6%), 3% de religie reformată (ușoară scădere de la 3.2%).

Recensământ 2022: Județul Alba a pierdut un număr de locuitori egal cu al orașelor din Apuseni. Scădere dramatică în toată țara

Se remarcă creșterea procentului de credincioși penticostali, ajunși la 2,5% din populație, în creștere de la 1,9% în urmă cu un deceniu.

În cifre absolute, numărul penticostalilor a crescut de la 362.314 la 404.307.

Ponderi între 0,4% – 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,7%), baptistă (0,6%), iar adventistă de ziua a șaptea și musulmană câte 0,4%.

La recensământ s-au declarat „fără religie” sau atei sau agnostici un procent de 0,9% din totalul populației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax