Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Recensământul nu colectează date fiscale, consumul de gaze, energie și nu constituie probă în justiție. Precizări DRS Alba

Publicat

Ca răspuns la informațiile eronate apărute în presă, în spațiul public și pe rețelele sociale, Direcția Regională de Statistică Alba vine cu mai multe precizări, într-un comunicat de presă.

Recensământul populației are un scop strict statistic și științific, nu colectează date fiscale, date privind consumul de gaze și kw, și nu constituie probe în justiție. 

Citește și RECENSĂMÂNT 2022: Autorecenzare online, până în 15 mai. Situația în Alba și ce amenzi riscă persoanele care nu participă

Recensământul populaţiei şi locuințelor runda 2021 (RPL2021), care se desfășoară în aceste zile în România, face parte dintr-o rundă de recensăminte desfășurate la nivel european.

Momentul de referință al recensământului este 1 decembrie 2021 ora 00:00, însă din cauza situației pandemice din ultimii doi ani, România a fost nevoită să mute colectarea datelor în acest an.

Rezultatele recensământului vor fi diseminate agregat, astfel încât identificarea persoanelor fizice este imposibilă. Recensământul NU colectează date în scop fiscal, de taxare a proprietăților sau în scopul creării unor baze de date individuale cu cetățenii României.

Recensământul NU colectează date legate de consumul de metri cubi de gaze naturale, de gigacalorii sau de kilowați, ci date legate de puterea instalată a energiei regenerabile, în vederea formulării programelor pentru obținerea de subvenții, după cum precizează directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică, Ciprian Alin David.

Care sunt beneficiile recensământului

Obiectivul recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale.

Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local.

La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene.

Ca și precedentele douăsprezece recensăminte naționale efectuate în România până în prezent, actualul recensământ colectează în mare măsură aceleași  variabile statistice.

Colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei, iar recensământul nu aduce atingere inviolabilității domiciliului.

Dispozițiile OUG nr. 19/2020 nu fac trimitere la obligativitatea accesului în domiciliul/reședința persoanei, ci doar la asigurarea/permiterea accesului personalului de recensământ în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparținând cultelor religioase în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului.

Recensământul  garantează  protecția  și  confidențialitatea  datelor  colectate,  în conformitate cu Regulamentul General Privind Protecția Datelor (GDPR).

Astfel, CNP-ul introdus pentru completarea chestionarului online se transformă automat și ireversibil într-un identificator statistic unic atunci când chestionarul este finalizat.

În felul acesta, se elimină complet posibilitatea identificării persoanelor recenzate.

Despre Recensamântul Populației și al Locuințelor 2021 (RPL2021)

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în formal digital. Prima etapă, de autorecenzare online, a început pe 14 martie și durează până pe 15 mai.

În această perioadă, persoanele pot completa chestionarul de recenzare accesând pagina https://www.recensamantromania.ro, de pe orice dispozitiv electronic.

Cei care au nevoie de îndrumare pentru completarea online pot beneficia de sprijinul unui recenzor online asistată, disponibilă în toate localitățile din țară, în spații special amenajate.

Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Începând de pe 16 mai și până pe 17 iulie, va avea loc recenzarea persoanelor care nu s-au autorecenzat în prima etapă, prin colectarea datelor în interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Recensământul este organizat și desfășurat de Institutul Național de Statistică, cu sprijin tehnic, logistic și informațional din partea primăriilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax