Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RECHIZITORIU: Amănuntele teribile din dosarul crimelor de la Caracal. Mecanismul ororilor, pus în funcțiune în ”casa groazei”


Publicat

Amănunte teribile ies la iveală odată cu trimiterea în judecată a lui Gheorghe Dincă, suspectat de a fi criminal în serie. Potrivit rechizitoriului și unui raport al FBI, acesta ar fi fost capabil de violență extremă, fiind total lipsit de compasiune și autocontrol. Casa sa a fost transformată într-o închisoare. Patul metalic, sudat în perete, avea bucle pentru prinderea unui lanț cu care își lega victimele. Totuși, anchetatorii nu au reușit să afle dacă Dincă nu mai are la activ și alte crime în trecutul său.

Rechizitoriul are 400 de pagini și cuprinde detaliile unor crime care au îngrozit România. 

Gheorghe Dincă, trimis în judecată miercuri pentru uciderera Alexandrei și Luizei, își transformase casa într-o adevărată închisoare, cu geamurile astupate cu BCA, iar în dormitor avea un pat cu un cadru din fier beton, sudat în perete, potrivit procurorilor DIICOT.

Ei mai spun, în rechizitoriul consultat de HotNews.ro, că sub cadrul metalic al patului era montată o bucată de fier beton, iar la capătul acesteia erau bucle de prindere a unui lanț metalic folosit la imobilizarea victimelor.

În rechizitoriu este descris în detaliu modul în care Dincă le-a răpit și ucis pe cele două fete de 15 ani și 18 ani și cum le-a ars cadavrele.

Procurorii vorbesc despre „o violență extremă”, Dincă fiind „lipsit total de autocontrol și compasiune”, și spun că aceste aspecte rezultă nu doar din declarațiile inculpatului, ci și din conversațiile purtate în mediu ambiental în camera de arest.

De altfel, în rechizitoiu sunt redate și dialogurile lui Dincă cu colegul de celulă, căruia îi povestește în detaliu despre victimele sale.

Procurorii notează în rechizitoriul de peste 400 de pagini, că Dincă (66 de ani) avea „o sexualitate exacerbată pentru vârsta sa (constatată cu ocazia expertizei psihiatrice și a analizei comportamentale)”, fiind „preocupat până la obsesie de propria virilitate” și că pierduse orice respect pentru femeie ca individ, aceasta devenind, în mentalul său, un simplu obiect de satisfacere a plăcerilor sexuale”.

 • „În momentele de relaxare bahică cu prietenii, discuțiile inițiate de inculpat se refereau preponderent la sexul opus, povestirile cu tentă erotico-pornografică consolidând geneza planului final al inculpatului de satisfacere sexuală conform propriului scenariu, în condițiile și termenii doriți, în care femeia să fie incapabilă să îl refuze ori să se opună”, notează procurorii.

”Casa groazei” își merită numele

Ei mai spun că, trecând de la scenariu la punerea în practică a acestuia, Dincă și-a transformat și curtea într-un loc de depozitare de-a valma a unei cantități impresionante de deșeuri (fiare, plastic, haine și obiecte vechi, etc.), iar propria locuință într-o adevărată închisoare asupra căreia deținea controlul absolut și din care nimeni nu ar fi putut scăpa fără voia sa.

„Toate geamurile locuinței (o construcție nefinalizată aferentă vechii case părintești a inculpatului) au fost astupate cu cărămizi tip BCA şi bucăţi de OSB și Polistiren expandat, iar spațiile rămase au fost astupate cu spumă poliuretanică.

În camera amenajată ca dormitor, aflată la parterul imobilului, Dincă și-a confecționat, la o înălțime adecvată, un pat cu un cadru din fier beton, pe care apoi l-a sudat în perete, astfel încât să nu poată fi mișcat/dislocat și care să îi permită întreținerea raportului sexual cu victima prin utilizarea unei perne așezate sub posteriorul acesteia.

La jumătatea acestui pat, pe sub cadrul metalic, a montat o bucată de fier beton și a executat la capetele acestei bucăți două bucle, concepute pentru a servi drept suport de prindere a unui lanț metalic de circa 130 cm lungime, folosit la imobilizarea victimei.

Dormitorul inculpatului era prevăzut cu o ușă de acces înspre curte, confecționată din lemn, cu 9 ochiuri de geam opace, dintre acestea unul singur, situat pe centru, din sticlă transparentă. Pe peretele opus acestei uși mai exista o ușă confecționată din OSB care dădea spre o altă încăpere a casei.

Inculpatul și-a transformat și autoturismul într-o veritabilă “capcană” din care, odată urcată pe bancheta din spate, victima nu mai avea vreo posibilitate să scape ori să ceară ajutor: blocarea portierelor era la dispoziția exclusivă a șoferului prin acționarea unui buton aflat în partea din față a autovehiculului, iar sistemul de deschidere a geamurilor acestora fusese anihilat în mod deliberat de către inculpat.

Totodată, (excluzând ca neverosimilă explicația construirii unui adăpost antiatomic sub locuință, în lipsa oricăror altor indicii ale unui asemenea adăpost – sursă de iluminat, spațiu de depozitare, provizii, etc.), prin modificarea rampei fostului atelier auto, inculpatul și-a creat un gen de „temniță“, prevăzută cu un butoi din material plastic, îngropat și zidit în ciment, ce pare a avea destinația de toaletă, o podea din lemn pe care s-au descoperit resturile vechi ale unei pilote cu destinația posibilă de loc de dormit și 3 belciuge de fier, sudate în zidul beciului, două aferente unei bare metalice sudate de o parte și de alta a capătului patului improvizat (podeaua de lemn) și un al treilea (mai mare) în apropierea butoiului de plastic”, arată anchetatorii.

Dincă împărțea anunțuri matrimoniale prin țară

Potrivit procurorilor, Dincă trăia, așadar, aproape izolat în propria curte și le impusese celor apropiați un cod de comunicare care să îi permită de la distanță să știe cine îl caută, fără a fi nevoit să se deplaseze până la poartă. Mai exact, el le spunea apropiaților să bată de trei ori la rând în porțile metalice.

Dincă avea un atelier auto în curte, după ce anterior muncise în străinătate, respectiv în Vicenza – Italia, începând cu anul 2002. După încetarea contractului de muncă în Italia, Dincă a revenit în ţară şi a locuit singur în casa părinţilor săi din Caracal, unde se ocupa în principal cu colectarea, prelucrarea şi vânzarea de materiale feroase şi neferoase, reparaţii şi vânzare de piese auto, pe care le comercializa în târgurile de vechituri din Olt şi Dolj.

Relaţia cu copiii şi nepoţii săi nu a fost una apropiată, soţia îl vizita sporadic, circa o lună pe an, doar în concediu, de cele mai multe ori în preajma sărbătorilor, însă îi trimitea bani regulat pentru întreţinere.

Procurorii notează că Dincă solicita femei să îl ajute în gospodărie, dar a ajuns să le plătească pentru a întreţine cu el relaţii sexuale.

„De altfel, cercul relaţional al inculpatului era unul restrâns, acesta primind în curtea locuinţei sale (în special) doar pentru prestarea de munci gospodăreşti diverse persoane, vecini, cunoscuţi, majoritatea sub condiţia sa socială, cu care împărţea înclinaţia spre consumul exagerat de alcool, unul dintre aceştia fiind inculpatul Risipiţeanu Ştefan, zis ‘Fănică’. În casa şi locuinţa sa au avut acces femei de diferite condiţii sociale şi diferite vârste, pe care le solicita iniţial pentru prestarea contra cost de muncă în gospodărie şi cu care finalmente a întreţinut relaţii sexuale, pentru aceste relaţii inculpatul Dincă Gheorghe plătind sume modice de bani”, spun procurorii.

Anchetatorii notează că, în anii 2017 – 2019, Dincă a început să îşi materializeze dorinţa de a schimba acest mod de existenţă şi a luat hotărârea să vândă casa şi să se stabilească în altă zonă a ţării, „devenind din ce în ce mai interesat de ideea găsirii unei femei de vârstă apropiată cu care să îşi refacă viaţa, departe de Caracal„.

Astfel, în luna octombrie 2017, el şi-a achiziţionat un autoturism Renault Megane și, fără ca ceilalţi membri ai familei sale să ştie, a postat un anunţ de vânzare a casei, şi-a achiziţionat un laptop pe care a făcut căutări privind vânzarea de terenuri, construcţia de case simple şi bordeie şi a apelat la o firmă specializată pentru confecţionarea unor anunţuri matrimoniale – de tip flyer – pe care le-a postat în deplasările sale prin ţară, în vederea găsirii persoanei potrivite.

 • „Doresc să cunosc o persoană de sex feminin serioasă şi fără obligaţii, să locuiască cu mine şi să ne mutăm la munte. Sunt pensionat de curând şi doresc să-mi petrec restul vieţii lângă o doamnă gospodină. Deţin autoturism şi mi-ar place să călătorim prin ţară. Locuiesc la casă, în Caracal – tel (…)”, era anunţul postat de Dincă.

„Încercările sale de a stabili o relaţie de concubinaj au avut la bază tot premisa cumpărării cu bani a afecţiunii, aşa cum reiese şi din însemnările olografe identificate în locuinţa inculpatului din care reiese modul cum acesta încerca să stabilească o legătură cu o femeie (persoană rămasă neidentificată), prin oferirea sumei de 150 euro, destinată achiziţionării de haine fetiţei preşcolare a acesteia, instruind mama unde şi cum să se vadă, iar apoi cum să rupă mărunt bileţelul respectiv, pentru că nu doreşte să îi facă probleme în familie”, mai spun procurorii.

Despre Dincă:

„Era obișnuit ca oamenii să îi satisfacă dorințele/cerințele” Conform raportului FBI:

 • Dincă are concepții tradiționale în ceea ce privește rolul femeii în casă și „nu îi place să facă lucrurile pe care ar trebui să le facă soția sa în casă”. În plus, el a menționat că partenera preferată de sex este o „femeie tânără”.
 • Dincă a vorbit despre câteva incidente petrecute de-a lungul vieții sale, în care a folosit violența fizică pentru a soluționa conflictele: într-o situație, s-a bătut cu angajatorul său, ca să fie plătit pentru munca prestată, iar altă dată, a bătut un bărbat care i-a promis o slujbă bună când a plecat în Italia.
 • Dincă a declarat că, atunci când este mințit sau furat de cineva, „nu pot să explic… explodez și trebuie să rezolv problema în acel moment”.
 • În tinerețe, el a practicat boxul pentru o perioadă scurtă de timp şi spune că atunci „îi întindea la pământ, dacă dădea cineva în el”.
 • Analizând declarațiile și acțiunile lui Dincă, este evident faptul că acesta era obișnuit ca oamenii să îi satisfacă dorințele/cerințele. Atunci când a fost întrebat dacă soția sa mai venea să îl viziteze la Caracal, în ciuda incidentelor referitoare la violența domestică, el a răspuns: „normal că venea. «Nu» nu este o opțiune.” Dincă și-a descris soția ca fiind o persoană care „asculta de mine”.
 • Este posibil ca Dincă să fi manifestat preferințe sexuale sadice, există probe care sugerează faptul că el are astfel de tendințe.
 • Despre arderea cadavrelor: „E puțin probabil ca victimele să fi fost în stare de constiență atunci” Conform celor relatate de Dincă, ambele victime decedaseră înainte de a fi arse, notează cei de la FBI care adaugă că „dat fiind faptul că rămășițele corporale nu au o dimensiune suficient de mare pentru o analiză ulterioară, nu există nicio modalitate prin care să poată fi stabilite nivele de carboxihemoglobină ale victimelor”.

Surse: Hotnews.ro libertatea.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  EVENIMENT

  În ce țări mai pot merge românii FĂRĂ test COVID-19. Lista actualizată a statelor care impun restricții de călătorie

  Publicat

  Vremea încă este bună pentru vacanţe şi plimbări pentru cei care mai vor o ultimă ieșire cu soare și eventual plajă, înainte ca toamna să pună stăpânire pe toată Europa. Biletele de avion pot avea preţuri tentante, dar la destinaţie, e posibil să rămâneţi blocaţi în hotel.

  Multe ţări sunt în alertă, iar accesul turiştilor români e restricţionat în cea mai mare parte a Europei din cauza numărului mare de infectări informează tvr.ro

  Unde putem merge fără test SARS-COV2.

  Mai multe țări europene și-au deschis granițele în totalitate și românii sunt bineveniți. În FRANȚA, SPANIA, CROAȚIA, SUEDIA sau BULGARIA puteți merge fără să prezentați vreun test SARS-COV2 sau alte documente.

  Atenție, însă! Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe , secţiunea Condiţii de Călătorie.  Regulile se pot schimba de la o zi la alta.

  Dacă vreți să ajungeți în Spania, de exemplu, la Madrid, de luni, 37 de zone au mai multe interdicții. Locuitorii vor avea voie să iasă din case doar pentru cumpărături esențiale, să meargă la serviciu sau la doctor.

  Barurile și restaurantele se închid la ora 22:00. Așadar, evitați aceste zone dacă ajungeți în Madrid.

  Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze:

  • UN CHESTIONAR PRIVIND STAREA DE SĂNĂTATE (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19 sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) la intrarea pe cale aeriană în Spania:
  • Începând cu data de 1 iulie 2020, înaintea efectuării deplasării, este obligatoriu ca toate persoanele (indiferent de naționalitate sau vârstă) care călătoresc în Regatul Spaniei pe cale aeriană, să completeze și să semneze un formular. Acest formular este disponibil pe website-ul https://spth.gob.es/ sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). În perioada 1 -31 iulie 2020, formularul putea fi completat pe suport de hârtie la bordul aeronavei înainte de aterizarea în Spania. Începând cu 1 august 2020, formularul va fi disponibil NUMAI online la link-ul menționat anterior.
  • Acest formular trebuie completat de fiecare dintre pasageri, aceștia fiind responsabili pentru a se asigura că informațiile furnizate sunt adevărate și corecte. În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.
  • Ulterior semnării formularului (ATENȚIE! întrebările privind starea de sănătate vor putea fi completate cu maxim 2 zile înaintea datei deplasării), se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (pe suport hârtie sau digital) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, pe lângă primirea unui e-mail, care poate fi imprimat.
  • Pentru mai multe informații privind procedura care trebuie urmată în cazul unei călătorii de cale aeriană în Regatul Spaniei în această perioadă, acestea sunt disponibile la link-ul https://spth.gob.es/faq.

  FIȘĂ PRIVIND DOMICILIUL/ REȘEDINȚA/ HOTELUL la care poate fi găsit în Spania precum și un număr de telefon.

  La sosirea pe aeroport se controlează temperatura tuturor pasagerilor. Cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport care va decide dacă persoana în cauză este suspectă de COVID-19 și dacă este nevoie să i se facă un test molecular tip PCR.

  Măsuri în vigoare, IMPUSE DE AUTORITĂȚILE REGIONALE DIN SPANIA  

  Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor web/ rețelele de socializare ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole.

  GALICIA

  Urmare a creșterii cazurilor de COVID-19, Departamentul de Sănătate din cadrul Guvernului din Galicia a emis un Ordin la data de 27 iulie 2020[1], care prevede că toți turiștii care provin din peste 100 de țări (inclusiv România) și 5 Comunități Autonome spaniole – Aragón, Catalonia, Navarra, País Vasco și Madrid- sunt obligați să-și comunice sosirea în Galicia, în termen de 24 de ore. Comunicarea se poate face online la următoarea adresă de internet: https://coronavirus.sergas.gal/viaxeiros sau apelând numărul de telefon: 881 00 20 21.

  Lista cu țările și Comunitățile Autonome spaniole la care se face referire în ordinul menționat se actualizează la fiecare 15 zile și poate fi accesată la următoarea adresă de internet: https://www.sergas.es/A-nosa-organizacion/Benvida-viaxeirxs

  REGIUNEA MURCIA

  Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de contaminări cu coronavirus în Municipiul Totana și a apariției unui nou focar de infectare, Guvernul Regional Murcia a decis la 23 iulie 2020 reîntoarcerea Municipiului Totana la faza I. 

  Reîntoarcerea la faza I presupune luarea unei serii de măsuri restrictive, cum ar fi:

  • interzicerii intrării și ieșirii din municipiu, persoanele vor putea ieși din municipiu doar pentru a merge la serviciu și în cazuri justificate;
  • au fost închise centrele pentru sprijinul persoanelor în vârstă și au fost restrânse vizitele la căminele de bătrâni;
  • au fost închise 2 unități sanitare, urmând ca acestea să-și concentreze activitatea pe diagnosticarea pacienților suspecți de Covid-19 și primire urgențe;
  • a fost suspendată activitatea, în interior a restaurantelor, barurilor, cantinelor, discotecilor, precum și a altor locuri de distracție, acestea putându-și desfășura activitatea doar pe terase sau alte spații aflate în aer liber;
  • gradul de ocupare  în orice unitate nu poate depăși 50% din capacitate.

  ASTURIAS, CANTABRIA, NAVARRA, LA RIOJA și ȚARA BASCILOR

  Măsuri adoptate:

  • Utilizarea permanentă a măștilor sanitare de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, inclusiv pe drumurile publice sau spațiile exterioare; utilizarea măștilor devine obligatorie cu ocazia plimbărilor în zonele de plaje și piscineprecum și în baruri și restaurante, cu excepția momentului consumului de băuturi sau alimente.
  • Se elimină restricțiile cu privire la capacitatea restaurantele, barurilor și societăților gastronomice, cu condiția de grupare la mese la un maxim de 10 persoane și respectarea unei distanțe între mese de 1,5 m; se permite organizarea de celebrări/evenimente în grupuri de maxim 25 de persoane, cu menținerea distanțării sociale;
  • Se interzic toate activitățile în zonele pentru tineret și localurile cu caracteristici similare;
  • Persoanele care prezintă simptome de infectare cu COVID-19 trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să anunțe imediat autoritățile sanitare spaniole;
  • Tipul de mască folosit este cel fără supapă de exhalare, cu excepția utilizărilor profesionale pentru care măștile cu supape sunt recomandate.

  CATALONIA și INSULELE BALEARE

  Recomandările, precum și restricțiile sunt valabile în următoarele  zone:

  • Zona metropolitană a orașului Barcelona – Provincia Barcelona
  • Zona (comarca) La Noguera – provincia  Lerida
  • Zona (comarca) El Segrià – provincia Lerida
  • Figueres y Vilafant – provincia Girona

  În categoria măsurilor obligatorii intră:

  • utilizarea măștilor de protecție de către populație (începând cu vârsta de 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de menținerea distanței sociale;
  • interzicerea reuniunilor cu mai mult de 10 persoane, atât în mediul privat, cât și în cel public, cu excepția activităților de serviciu sau a transportului în comun;
  • suspendarea organizării activităților culturale, spectacolelor publice, recreative, discotecilor, etc.;
  • limitarea numărului de persoane din interiorul restaurantelor și barurilor la 50% din capacitatea maximă a localului, cu menținerea a 2 metri de distanță între mesele aflate în exterior (terase);
  • limitarea numărului de persoane în spațiile comune ale hotelurilor și a spațiilor de cazare turistice la 50% din capacitatea maximă a zonelor comune;
  • limitarea numărului de persoane din magazine la 50% din capacitatea maximă a localului.

  În continuare se recomandă evitarea deplasărilor în afara domiciliului, cu următoarele excepții:

  • în interes de serviciu, pentru deplasări la medic sau pentru a oferi îngrijire persoanelor dependente;
  • la entități financiare, pentru cumpărături de alimente sau alte produse de primă necesitate, cumpărături pe bază de programare prealabilă;
  • pentru solicitarea de documente sau îndeplinirea procedurilor administrative care nu pot fi amânate sau pentru a participa la examene sau teste oficiale;
  • alte situații de forță majoră.

  Începând cu 31 iulie, în Insulele Baleare au fost impuse următoarele măsuri obligatorii:

  • utilizarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul privat și în comun, precum și în spațiile publice deschise atunci când nu se poate respecta distanța socială de 1,5 metri.
  • Ca normă generală se limitează numărul de persoane din interiorul spațiilor publice (ex.magazine, piețe, restaurante, baruri, etc.) la 75% din capacitatea maximă a localului, cu grupuri de maxim 30 de persoane în aer liber și 15 în interior.

  CASTILLA-LA MANCHA

  • Începând cu 22 iulie 2020, Guvernul Regional impune măsura obligativității de a purta mască de protecție pe întreg teritoriul comunității autonome în toate locurile publice, atât în aer liber, cât și în spațiile închise destinate publicului. Abaterea nejustificată de la această măsură se sancționează cu suma de 100 euro. Minorii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la această regulă.
  • Folosirea vizierelor de protecție nu scutesc cetățenii de la obligativitatea purtării măștii.
  • Măsura nu se aplică persoanelor care practică sport, atât individual cât și colectiv, în caz de forță majoră sau dacă natura locului de muncă o impune, în baruri, restaurante și la terase pe parcursul consumului de alimente sau băuturi, precum și la piscine pe durata scăldatului. De asemenea, persoanele cu probleme respiratorii sau dizabilități, pentru care nu se recomandă purtarea măștii de protecție nu vor fi obligate să aplice această măsură, indiferent dacă se află sau nu în posesia unui certificat medical care să ateste afecțiunea. În lipsa unui astfel de document, cetățeanul în cauză poate prezenta o declarație pe propria răspundere.

  EXTREMADURA 

  Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.  

  Se recomandă folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța de securitate de 1.5 metri.

  Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă  în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranță de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de securitate de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea de activități de formă individuală.

  Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată în conformitate cu normativa aplicabilă în materie de sănătate publică.

  MELILLA

  Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.

  Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

  COMUNITATEA VALENCIANĂ

  Au fost adoptate o serie de măsuri preventive:

  • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise (cu unele mici excepții). Masca de protecție devine obligatorie și atunci când persoanele se află la restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care acestea consumă alimente sau băuturi.
  • Utilizarea măștii nu va fi obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină; în aer liber (în natură), în afara centrelor urbane, condiția fiind ca afluxul de oameni să permită menținerea distanței interpersonale de 1,5 metri; în timpul practicării de activității fizice sau a oricărei alte activități cu care utilizarea măștii este incompatibilă; activități de petrecere a timpului liber de către copii și tineret, doar dacă aceste activități au loc în prezența unor membri de familie sau a altor persoane cu care minorii locuiesc; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte dificultăți de acest tip, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii.

  În ceea ce privește capacitatea de ocupare a localurilor de servire (terase, restaurante, baruri, cluburi), în cazul teraselor aflate în aer liber, capacitatea de ocupare va fi de până la 100%, cu condiția să se asigure menținerea distanței fizice corespunzătoare de 1,5 metri între mese sau, după caz, grupuri de mese (ocuparea maximă va fi de 20 de persoane la o masă sau grupuri de mese). În spațiile închise, capacitatea de ocupare a localurilor se menține la 30% din capacitatea totală. În plus, dacă aceste spații au și terase exterioare, capacitatea va fi de până la 75% din total, cu condiția să poată fi asigurată distanța impusă de lege.

  ARAGON

  Guvernul Regional din Aragon a adoptat noi măsuri cu caracter preventiv, aplicate pe întreg teritoriul comunității autonome, pentru a controla transmiterea comunitară a bolii, în special în spațiile de agrement:

  • Limitarea programului localurilor de agrement nocturn, care vor închide înainte de ora 1:00;
  • Evitarea formării grupurilor mai mari de 10 persoane în spațiile publice și private;
  • Interzicerea petrecerilor cu consum de băuturi alcoolice în zonele publice;
  • Interdicția întrunirii diverselor tipuri de colectivități.

   Zaragoza și provinciile Bajo Cinca, Bajo Aragon-Caspe, Central și Monegros au revenit la „faza a 2-a rigidă”.

  Purtarea măștilor sanitare de protecție de către populație a devenit obligatorie în Aragon, atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, iar din 16 iulie 2020 se recomandă rezidenților din Zaragoza să evite toate deplasările care nu sunt strict necesare.

  ANDALUZIA

  Începând cu data de 15 iulie 2020 utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1,5 metri între cetățeni. 

   Masca de protecție este obligatorie în următoarele cazuri: în restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care se consumă alimente sau băuturi; pentru plimbările pe plajă; în mijloacele de transport în comun (tren, autobuz, avion, barcă) cât și în mașină în cazul în care persoanele care se află în autoturism nu fac parte din aceeași familie.

  Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranţă 1.5 metri; în timpul practicării de activității fizice individuale în aer liber pentru care utilizarea măștii este incompatibilă; în mașină dacă șoferul și pasagerii fac parte din aceeași familie; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte boli, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii; pentru persoanele cu dizabilități care nu pot folosi masca singuri.

  Persoanele care sunt considerate ca fiind suspecte de Covid-19 și persoanele care au intrat în contact cu acestea vor trebui să respecte condițiile de carantină indicate de către autoritățile sanitare, neputând să părăsească domiciliul sau locul unde își desfășoară perioada de carantină fără o autorizație din partea serviciului sanitar, pentru motive temeinic justificate.

  Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

  Sunt și țări care permit accesul românilor, însă în anumite condiții. AUSTRIA, GERMANIA, SERBIA, GRECIA și DANEMARCA cer documente. În primul rând, un test SARS COV2 negativ, nu mai vechi de 48 sau 72 de ore, în funcție de țară.

  Germania a inclus mai multe județe din România în zona roșie. Cetățenii care vin din aceste județe trebuie să stea în izolare 14 zile. Dacă au însă un test SARS-COV2 negativ, atunci nu se mai aplică regula.

  RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

  • Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 16 septembrie 2020.

  Ca urmare a acestei actualizări, județele Neamț și Caraș-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce județele Argeș și Dâmbovița au fost retrase de pe listă.

  Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 11 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

  Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).

  Recomandări de călătorie

  Multe țări au luat însă măsuri drastice, iar românii sunt obligați să stea în izolare. 10 sau 14 zile. Nu vă luați biletul de avion până nu vedeți condițiile. E posibil să nu intrați, chiar dacă respectați cerințele.

  Ungaria, de exemplu, nu permite șederea cetățenilor străini, indiferent dacă vin din spațiul UE sau din alt loc. Finlanda, Republica Moldova și Ucraina au luat aceleași măsuri.

  RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

  Măsuri aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020, ora 00.00

  Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

  • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
  • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome;
  • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
  • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
  • de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
  • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
  • pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria;
  • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
  • pentru alte motive justificate.

  Dacă vă gândiți la puțin soare, plajă și mâncare bună, doar Turcia este mai permisivă. Nu aveți nevoie de teste sau alte documente. Sunt controale atât la graniță, cât și în aeroporturi, iar dacă e cineva cu simptome specifice COVID va fi testat gratuit.

  În Israel nu puteți face plaja și nici nu puteți vizita Orașul Sfânt. Granițele sunt închise temporar pentru străini. Aceeași situație și în Tailanda. Țara din Asia de Sud-Est permite doar accesul avionelor care îi repatriază pe cetățenii tailandezi.

  Ar mai fi o variantă să mergeți în Maldive. Sunt peste 30 de grade, vreme perfectă de plajă. Dar ca să intrați în țara din Oceanul Indian, trebuie să prezentați un test SARS-COV 2 nu mai vechi de 72 de ore și să completați online o declarație de sănătate.

  Aveți grijă și la restricțiile impuse de autoritățile din țara noastră. La sosirea în România, este posibil să stați în carantină. De exemplu, dacă vă întoarceți din unele regiuni din Spania trebuie să vă autoizolați 14 zile.

  Informaţii actualizate COVID-19

  Ghiduri călătorie pentru turiști

                     Grecia

                     Bulgaria

                     Croația

                     Turcia

  Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții  pentru cetățenii care vin din România sunt:

  Austria 
  Bosnia Herțegovina 
  Cipru 
  Danemarca 
  Federația Rusă 
  Germania 
  Irlanda 
  Italia 
  Principatul Liechtenstein 
  Muntenegru 
  Regatul Țărilor de Jos 
  Republica Moldova 
  Slovacia 
  Ucraina 
  Belgia
  Cehia
  Confederaţia Elveţiană
  Estonia
  Finlanda
  Grecia
  Islanda
  Letonia
  Lituania
  Norvegia
  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  Serbia
  Slovenia
  Ungaria

  Citeste mai mult
  Publicitate

  ACTUALITATE

  Unul din șapte voluntari care testează vaccinul rusesc pentru COVID-19, prezintă efecte adverse

  Publicat

  Peste 300 dintre cei 40.000 de voluntari înscriși pentru testarea vaccinului rusesc pentru COVID-19 au fost deja vaccinați. Potrivit ministrului sănătății din Rusia citat de Moscow Times, unul din șapte voluntari s-a plâns că acesta ar avea efecte secundare. 

  Efectele secundare ar consta în stări de slăbiciune și dureri musculare. 

  Studiile clinice finale ale vaccinului rusesc denumit „Sputnik V” au început la în această lună, la Moscova, existând însă incertitudini cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia pe termen lung.

  Mihail Murașko, ministrul sănătății din Rusia, a spus că au fost vaccinați până acum peste 300 dintre cei 40.000 de voluntari înscriși.

  „Aproximativ 14% au avut mici efecte secundare de slăbiciune, dureri musculare pentru 24 de ore și ocazionale creșteri ale temperaturii”, a spus ministrul citat de agenția TASS, adăugând că aceste simptome au dispărut a doua zi.

  „Complicațiile sunt detaliate în instrucțiunile de utilizare, fiind previzibile”, a adăugat Murașko.

  Potrivit sursei citate, voluntarilor li se va administra o a doua doză de vaccin într-un interval de 21 de zile de la prima injecție.

  De asemenea, mai mulți oficiali guvernamentali și membri de partid ar participa la această testare. Ministrul sănătății a precizat că populația din Rusia va putea fi testată la finalul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie.

  Duminică, Rusia a raportat 6.148 de noi cazuri de coronavirus, a doua zi când numărul de cazuri de îmbolnăviri depășește 6.000. De asemenea, 79 de persoane au murit din cauza infecţiei cu COVID în ultimele 24 de ore ceea ce duce numărul deceselor la 19.418.

  Autoritățile de la Moscova anunță că numărul total de infecţii a ajuns la 1.103.399.

  sursă: digi24.ro.

  Citeste mai mult
  Publicitate

  ACTUALITATE

  Comunicat de presă Altomi Gabriel, ALDE Alba: Duminica viitoare mergem la Vot! Nimic de vânzare pe taraba cu voturi!

  Publicat

  Vă rog pe toți cei pe care v-am întâlnit și pe cei pe care nu v-am întâlnit încă: bucurați-vă de un drept câștigat prin sângele unor tineri care astăzi ar fi avut vârsta noastră! În calitate de cetățeni ai municipiului Alba Iulia, pe 27 septembrie aveți dreptul de a vota.

  Alba Iulia are nevoie de un primar ales de MAJORITATEA ALBAIULIENILOR, nu de o minoritate. Prezența la vot, spun „ei”, va fi de 35-40 la sută.

  CINE DECIDE PENTRU RESTUL? Nimic nu e decis dinainte. Votul vostru va decide cine va fi primar sau cine va intra în Consiliul Local aici la Alba Iulia!

  Cei care ne-au condus de 30 de ani încoace au acea mentalitate inspirată de traiul sub bocancul comunist că trebuie să facă totul pentru ca lor să le fie bine. Iar acum au tupeul să candideze din nou…

  Alba Iulia nu este doar orașul nostru, ci sperăm că va fi și orașul în care copiii noștri să își dorească să trăiască! Iar copiii noștri sunt de fapt nepoții Dumneavoastră pe care sunt convins că îi vreți alături! Vreți să îi vedeți crescând aici, ACASĂ, sub ochii Dvs.!

  Orașul are acum o ALTERNATIVĂ! Aveți cu cine vota! Sfătuiți-vă cu prietenii, cu vecinii, cu colegii!

  Dați o șansă tinerilor care au curajul să facă CEEA CE TREBUIE făcut! Noi suntem cei care vrem să schimbăm cu adevărat viitorul nostru, al copiilor și nepoților noștri!

  Noi suntem COPIII REVOLUȚIEI!! Și nouă ne-a ajuns! Nu vrem să mai pierdem încă 4 ani! Ajung ultimii 30 de ani pierduți de noi toți!

  NU NE SACRIFICAȚI TINEREȚEA! NU NE SACRIFICAȚI VIITORUL!

  ÎMPREUNĂ PUTEM CONSTRUI UN VIITOR MAI BUN!

  #NoiSuntemAlbaIulia
  #NoiSuntemSchimbarea
  #FiiALDfEl
  #Pe27SeptembrieVotămALDE
  #SuntemALDErnativa
  #DeParteaTa

  Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților- Organizația Județeană Alba , cod mandatar 21200063

  Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  VREMEA în ALBA, 21-27 septembrie: Temperaturi în creștere, dar și câteva furtuni. Prognoza meteo pe zile și localități

  Publicat

  meteo

  Vremea se mai încălzește în următoarele zile în județul Alba și se anunță a fi frumoasă.

  Vor fi temperaturi maxime de 26-29 de grade, în zonele mai joase.

  De la mijlocul săptămânii este posibil să fie ploi și furtuni, iar, în weekend, temperaturile să scadă brusc.

  La munte, maximele vor varia între 10 și 17 grade Celsius la Oașa și  12-20 grade la Arieșeni.

  Vă prezentăm condiții meteo în săptămâna 21-27 septembrie, în localități din județul Alba:

  Luni, 21 septembrie

  Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; însorit

  Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; însorit

  Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; soare

  Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; soare

  Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; însorit

  Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; însorit

  Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; însorit

  Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; însorit

  Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

  Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

  Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; soare

  Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; însorit

  Marți, 22 septembrie

  Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

  Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

  Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

  Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant însorit

  Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

  Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; însorit spre parțial noros

  Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; însorit spre parțial noros

  Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant însorit

  Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

  Miercuri, 23 septembrie

  Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit

  Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

  Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

  Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

  Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

  Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

  Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

  Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit

  Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

  Joi, 24 septembrie

  Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună, izolat

  Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună, izolat

  Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o furtună, izolat

  Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; o furtună, izolat

  Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună, izolat

  Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună, izolat

  Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună, izolat

  Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună, izolat

  Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună, izolat

  Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună, izolat

  Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună, izolat

  Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

  Vineri, 25 septembrie

  Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

  Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

  Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare

  Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; o furtună, izolat

  Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

  Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

  Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

  Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

  Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună, izolat

  Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună, izolat

  Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o furtună, izolat

  Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare

  Sâmbătă, 26 septembrie

  Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; câteva furtuni

  Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună

  Șugag: minime de 1 grad Celsius, maxime de 14 grade Celsius; mai răcoros

  Oaşa: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai frig

  Aiud: minime 6 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună

  Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună

  Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; mai răcoros

  Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai răcoros

  Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; mai răcoros

  Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; mai răcoros

  Arieşeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; mai răcoros

  Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o furtună

  Duminică, 27 septembrie

  Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit

  Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit

  Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; mai cald

  Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

  Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant însorit

  Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant însorit

  Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant însorit

  Zlatna: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; mai cald

  Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

  Cîmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

  Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; mai cald

  Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit

  sursa: accuweather.com

   

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate