Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reclamaţie de la Asociaţia Pacienţilor Alba, la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Motivul: diferenţe majore la alocările CNAS pentru asiguraţi din ţară

Publicat

radiologie spital 1 Asociaţia Pacienţilor din Alba reclamă o situaţie de discriminare între contribuabilii la fondul de stat de sănătate din judeţ şi cei din Bucureşti sau alte zone din ţară. Potrivit asociaţiei, un asigurat din Alba primeşte de şapte ori mai puţin bani alocaţi de CNAS, pentru investigaţii paraclinice, faţă de unul din Bucureşti, în condiţiile în care plătesc CASS la fel, de 5,5%. În acest sens, au transmis o adresă Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Asociaţia Pacienţilor Alba precizează că situaţia se menţine în ultimii ani, inclusiv în urma alocării bugetare pentru trimestrul I al anului 2016.

Potrivit datelor comunicate de asociaţie, „în anul 2014 Casei de Asigurări de Sănătate Alba i s-a alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe domeniul “paraclinic” un buget în valoare de 5.660.116 lei, iar numărul asiguraţilor este la finele anului în discuţie de 306.284. În concluzie, suma de bani alocată pentru investigaţii paraclinice (analize de laborator, radiologie, probe funcţionale) pentru fiecare contribuabil (asigurat) al judeţului Alba este pentru investigaţii paraclinice de 18,48 lei.

În acelaşi an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti (CASMB) un buget în valoare de 208.267.520 lei, iar numărul contribuabililor (asiguraţilor) aflaţi în evidenţa respectivei instituţii la finele anului 2014 a fost de 1.600.310 persoane. În concluzie, suma de bani alocată statistic fiecărui asigurat al CASMB este de 130,14 lei„.

Asociaţia subliniază că fiecare asigurat la bugetul FNUAS contribuie în mod egal, prin plata contribuţiei unei sume lunare în echivalentul a 5,5% din venitul brut, astfel că pacienţii-asigurati din judeţul Alba se află într-o situaţie de discriminare.

„Dacă comparăm suma de bani alocată fiecărui contribuabil, se poate observa că aceasta diferă în funcţie de judeţul în care are stabilit domiciliul, chiar dacă se contribuie în mod egal la nivelul întregii ţări.

Situaţia de discriminare pe care înţelegem să o reclamăm constă în faptul că pentru fiecare contribuabil–asigurat din Bucureşti suma alocată este mult mai mare decât suma alocată pentru un contribuabil-asigurat din judeţul Alba, raportat strict la faptul că, prin politica de distribuire a resurselor, Casa Naţională de Sănătate a alocat pe baza unor criterii injuste şi discriminatorii sume nejustificat de mari pentru acest domeniu bugetar pentru Bucureşti şi ridicol de mici pentru judeţul Alba, în condiţiile în care se contribuie în ambele unităţi administrative cu acelaşi procent de 5,5% din venit”, se mai arată în adresa Asociaţiei Pacienţilor Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax