Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reclamele la alimente nesănătoase vor fi interzise în timpul programelor pentru copii. Ce produse sunt vizate

Publicat

Reclamele la alimente nesănătoase vor fi interzise pe timpul difuzării programelor pentru copii. Un proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost depus la Parlament.

”Este interzis ca în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate și teleshopping

  • având ca obiect produsele alimentare și băuturile cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății
  • ca acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari
  • al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) și art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, prevede proiectul de completare a Legii audiovizualului, potrivit Agerpres.

Interdicția se referă și la publicitate și teleshopping care prezintă minori consumând produse alimentare și băuturi

  • cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății (acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentar)
  • al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global.

Reclamele în care se promovează astfel de produse vor avertiza publicul printr-un insert scris și/sau sonor că produsul nu se adresează minorilor.

Se vor încheia cu avertismentul sonor și vizual:

  • „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății”, potrivit proiectului.

Propunerea legislativă inițiată de parlamentari PSD, PNL, UDMR și din grupul minorităților naționale.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată. Camera Deputaților este forul decizional.

De verificarea respectării acestor reguli se va ocupa Consiliul Național al Audiovizualului și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

România, pe primul loc din Uniunea Europeană, la obezitate infantilă

Potrivit inițiatorilor, România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă.

Un consum al acestui gen de alimente și băuturi duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine, dar și boli cronice pe termen lung.

”O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici”, subliniază inițiatorii.

Copiii petrec mai mult timp în fața televizoarelor, dar și în mediul online. Prin urmare, inițiatorii proiectului consideră că este important să se acționeze pentru a-i proteja de publicitatea nesănătoasă.

Reglementare mai strictă

Mai multe state europene au reglementat strict reclamele la produsele fast-food în timpul programelor pentru copii și tineri, spun sursele citate.

Parlamentarii susțin că, în lipsa adoptării unei reglementări în materie, există un risc crescut de creștere a obezității în rândul copiilor și tinerilor din România.

Potrivit unui studiu național, 31,4% dintre adulții din țara noastră cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate.

Dintre aceștia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II și 2,7% suferă de obezitate morbidă.

În ceea ce privește supraponderea, 34,6% sunt afectați. Așadar, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

Numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la aproximativ 124 de milioane, se mai precizează în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax