Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recoltă bogată în acest an pe cele 2500 de hectare de vie din podgoria Jidvei. Cum se pot face comenzi pentru MUST de calitate


Publicat

Compania Jidvei anunță că în acest an recolta de struguri va fi mai bogată decât anul trecut. În cele 2500 de hectare de vie de pe valea Târnavelor strugurii se apropie de faza de pârgă, etapă importantă pentru acumularea zaharurilor. Ploile și-au făcut treaba, iar soarele ajută ca și în acest an în cea mai renumită podgorie din România, să fie recoltați struguri pentru un vin de excepție ca în anii în care souvignon-ul de Jidvei a cucerit medalii de aur la mondialele din Franța, Belgia sau Italia. 

Compania estimează că anul acesta va fi o producție de 10 tone/hectar, iar culesul viei va începe din data de 5 septembrie cu strugurii din soiul Fetească Regală. În același timp va începe și campania ”Must de Jidvei”, prin care gospodarii din 15 județe își pot achiziționa must de calitate pentru a-și produce propriul vin. Cum se pot face comenzile pentru must și condițiile de livrare, în comunicatul de mai jos:

”Luna august aduce cu ea struguri în pârgă și noi lucrări specifice în vie.

În viile noastre, care se întind pe o suprafață de 2.500 de hectare, strugurii se apropie de faza de pârgă, o etapă extrem de importantă pentru acumularea zaharurilor.

Potrivit estimărilor specialiștilor noștri privind producția, anul acesta ne vom bucura de o recoltă mai bogată decât cea de anul trecut. Au contribuit la acest lucru ploile venite la timp, dar și grija pentru lucrările specifice efectuate în vie, programate de la începutul anului până la cules.

„Ne pregătim pentru o etapă foarte importantă a ciclului culturii viței-de-vie, faza de pârgă. În această perioadă ne bucurăm, după cum se poate observa, de mult soare, care ajută la acumularea zaharurilor în bobul de strugure. Avem struguri sănătoși, iar din punctul de vedere al recoltei și al randamentului viei, anul acesta este mai bun decât cel precedent”, a declarat ing. Marin Cucură, director tehnic Jidvei.

Când începe recoltatul?

Perioada care urmează este esențială în stabilirea datei la care va începe recoltatul. Specialiștii Jidvei monitorizează în permanență nivelul de zahăr și aciditate acumulate în struguri, iar când acestea ating pragul optim de calitate, procesul de recoltare poate începe. După analizele efectuate în permanență, se va putea stabili cu exactitate ziua în care va începe campania de recoltare a acestui an.

Conform estimărilor, anul acesta se va recolta o medie de 10 tone la hectar, iar culesul va începe după 5 septembrie.

Recoltarea va începe cu Feteasca Regală, un soi autohton care acoperă o suprafață de peste 700 de hectare din plantațiile de viță-de-vie ale Jidvei. Peste 1.000 de oameni sunt implicați în fiecare an în campania de recoltare, munca lor fiind completată de operațiuni care se efectuează mecanizat cu mașini de recoltat de ultimă generație.

Mustul de Jidvei – un produs local, accesibil în 15 județe din țară și în București

Imediat după cules, mustul proaspăt este pregătit pentru a fi livrat persoanelor care au plasat comanda în cadrul campaniei „Must de la Jidvei”, aflată deja în cel de-al șaselea an de implementare. Mustul comandat este livrat în județele vizate, oferindu-le gospodarilor posibilitatea de a-și produce propriul vin de casă din sortimentele: Fetească Regală cu Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Roze.

Având în vedere contextul actual, toate comenzile vor fi preluate din puncte fixe de distribuție din localitățile vizate, în timp ce comenzile de 1.000 de kg vor fi livrate, la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă.

Mustul de Jidvei este un produs local apreciat de o comunitate de peste 8.000 de persoane. Cei care comandă mustul de la Jidvei beneficiază de anumite bonificații menționate pe mustdejidvei.ro, precum și de sfaturi de vinificație oferite de specialiștii Jidvei.

Anul acesta, mustul de Jidvei este livrat în localitățile din județele Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna, Prahova (până la Câmpina), Gorj, Dâmbovița, Neamț și București.

Prețul unui kilogram de must Fetească Regală cu Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc este de 4,5 lei (TVA inclus), iar mustul roze poate fi achiziționat la prețul de 5 lei kilogramul (TVA inclus).

Comenzile pentru must se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro sau telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal).”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pregătirile pentru deschiderea Târgului de Crăciun la Alba Iulia. Cum va fi atmosfera de sărbători în Cetate

Publicat

La Alba Iulia, în acest weekend, se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea Târgului de Crăciun. A fost montat bradul în șanțurile de pe Latura de Vest a Cetății, au fost aduse căsuțele.

De asemenea, în Piața Cetății a fost adus bradul artificial și cupola de lumini.

Târgul de Crăciun din acest an se deschide la Alba Iulia luni, 6 decembrie. Tot atunci va fi pornit și iluminatul festiv din zona Cetății.

La patinoar, programul va fi de luni până duminică, de la ora 12.00 la 21.00, cu ultima intrare la 20.00. Intrarea va fi gratuită de luni până vineri, de la ora 12.00 la 14.00. Tariful va fi de 15 lei/oră. Închirierea patinelor va costa 10 lei, iar ursulețul ajutător – 15 lei.

Tot în șanțurile Cetății, vizitatorii vor putea cumpăra produse de sezon de la șase căsuțe și trei trăsuri.

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic până la ora 21.00.

sursă foto: Facebook (Alexandru Andrei Micu)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România. Precizări de la minister

Publicat

Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, la doi pacienți veniți din Africa de Sud.

Este vorba despre persoane care au sosit în România cu avionul, în 30 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Un nou pas pentru construirea unui heliport, la Blaj. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba

Publicat

Primăria Blaj a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru construirea unui heliport în municipiu. Acesta urmează să fie folosit în principal pentru aterizarea/decolarea elicopterelor SMURD, dar și pentru cele utilizate în situații de urgență. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 2 decembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul  „Construire heliport în municipiul Blaj”.

Potrivit memoriului de prezentare, investiția presupune construirea heliportului pentru aterizarea și decolarea elicopterelor, care execută misiuni aeromedicale – SMURD, dar și pentru elicopterele care sunt utilizate în situații de urgență, misiuni de transport personal și materiale, sprijinul acțiunilor de intervenție și situații de urgență, evacuare medicală, căutare – salvare, cercetare și supraveghere aeriană prin observare vizuală, stingerea incendiilor etc., având caracteristicile necesare deservirii unui trafic aerian pentru zbor de zi și zbor de noapte, după reguli de zbor la vedere.

Soluția constructivă a heliportului:

Platforma heliportului este de formă pătrată, cu dimensiunile de 22 m x 22 m și suprafața de 441 mp, iar structura rutieră este de tip rigid, cu îmbrăcămintea rutieră alcătuită din dale de beton de ciment BcR 5.0.

Platforma este racordată la rețeaua de drumuri publice printr-un drum de acces cu lungimea totală de 130.48 m alcătuit tot din structură rutieră rigidă.

Scurgerea apelor provenite din precipitații se realizează prin intermediul modelării naturale a suprafeței terenului existent, sensul de curgere urmând pantele existente. Platforma a fost dimensionată la încărcările elicopterului critic de proiectare, MI-17, cu greutatea maximă la decolare de 13.000 kg. Totodată, sistemul rutier al platformei a fost dimensionat astfel încât să se îndeplinească condiția de asigurare împotriva fenomenului de îngheț – dezgheț.

Pentru desfășurarea operațiunilor aeronautice conform reglementărilor în domeniu și în condiții de deplină siguranță, vor fi amplasate două containere metalice, cu următoarele funcțiuni:

  • un container pentru personalul de heliport și instalația electrică de balizaj;
  • un container metalic pentru adăpostirea unității mobile de stins incendiu, pentru a fi protejată în cazul temperaturilor de îngheț.

Heliportul va fi împrejmuit.

De asemenea, pe heliport nu se va efectua alimentarea elicopterelor cu carburant, neexitând o instalație de stocare-transvazare a carburantului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șeful DSU: Valul 5, după sărbători. Noile măsuri, anunțate pentru săptămâna viitoare

Publicat

Șeful DSU, Raed Arafat, consideră că valul 5 al pandemiei se va manifesta în România cel mai probabil imediat după sărbători, din ianuarie. În opinia sa, va fi cel puțin unul „amestecat”, respectiv tulpina nouă Omicron și cea predominantă în prezent, Delta.

Noi măsuri în contextul pandemiei vor fi discutate săptămâna viitoare de autorități.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Măsuri analizate săptămâna viitoare

„Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Se va lua în considerare că noua tulpină este mai infecțioasă, mai contagioasă și că se răspândește mai repede. Luarea unor eventuale restricții suplimentare depinde însă de mai multe aspecte, care pot fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare. Din nou, aici, las să văd cu ce o să vină colegii de la INSP”, a spus șeful DSU.

Arafat spune că noua tulpină Omicron va ajunge și în România, așa cum a ajuns și tulpina Delta și că este mult mai contagioasă.

”Toate măsurile pe care le iau țările europene, țările lumii în general, sunt măsuri de întârziere”, a explicat acesta.

Specialiștii verifică dacă vaccinurile actuale mai au efect

Specialiștii încească să înțeleagă impactul Omicron și să vadă dacă actualele vaccinuri mai au efect. Dacă nu, se va trece la îmbunătățirea lor, a precizat Raed Arafat.

„Mai e nevoie de ceva timp, o săptămână-două, până vom înțelege exact efectul vaccinurilor, gravitatea bolii asupra celor vaccinați, gravitatea bolii asupra celor nevaccinați”, a spus șeful DSU.

Deocamdată, se pare că persoanele vaccinate nu fac o formă gravă de boală

„La acest moment, pare că persoanele vaccinate totuși nu fac formă gravă. Nu știm însă toate aceste detalii în amănunt și pe cifre mari. Așteptăm să vină detalii suplimentare. Au fost diferențe de opinie. Pfizer a venit cu opinia că vaccinurile au efect și protejează împotriva formelor grave, Moderna nu era convinsă de acest lucru, dar pe toate liniile se lucrează pe adaptarea vaccinurilor la această variantă”, a mai spus Arafat.

sursă: digi24.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate