Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandare pentru cei care călătoresc în Grecia de la MAE: Românii să aibă asupra lor suficienţi bani lichizi

Publicat

greciaRomânilor care călătoresc în Grecia li se recomandă să aibă asupra lor suficienți bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare în această țară. Informarea a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul atenționează asupra duratelor mari de așteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

„Ambasada României la Atena si Consulatul General de la Salonic împreună cu Centrala MAE monitorizează îndeaproape evoluțiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra serviciilor turistice în actualul context economic din Grecia”, se precizează în comunicatul MAE publicat duminică seara.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, încercând astfel să evite colapsul sistemului financiar.

Într-un discurs televizat adresat națiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și aplicarea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrala Europeană a decis, duminică, să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești.

Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea să nu fie suficient.

Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacții ce nu respectă restricțiile impuse mișcărilor de capital.

Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analiștii se așteaptă la limitarea sumelor de bani ce pot fi transferate în afara țării.

Analiștii se așteaptă ca aceste restricții să adâncească recesiunea din Grecia și să o aducă mai aproape de ieșirea din zona euro (Grexit). Băncile vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax