Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandare UNESCO: Situl Roșia Montană să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

Publicat

galerie

Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a recomandat ca situl „Minele de aur romane de la Roşia Montană“ să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

„În calitate de președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, salut decizia Centrului Patrimoniului Mondial, cu sediul la Paris, de a recomanda ca situl Roșia Montană să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Decizia, semnată de directorul Centrului, doamna Mechtild Rössler, a fost luată la recomandarea organului consultativ, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS).

Principala justificare care a stat la baza includerii sitului ”Peisajul minier Roșia Montană” în această listă este aceea că <bunul este amenințat de un pericol dovedit, precis și iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică și de semnificație culturală>”, a precizat într-un comunicat de presă deputatul Ionel Palăr, preşedintele al Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Roşia Montană a fost declarată în 2016 sit istoric de categoria A, respectiv de importanţă naţională. Dosarul la UNESCO a fost depus în ianuarie 2017, în ultimele zile ale Guvernului Dacian Cioloş. În perioada februarie-august 2017 a avut loc evaluarea tehnică, iar pentru 26 septembrie 2017 a fost programată o vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat. Misiunea a avut ca scop, conform procedurii ICOMOS, evaluarea în teren a aspectelor privind autenticitatea şi integritatea componentelor sitului, identificate în dosarul de nominalizare ca purtătoare de valoare universală excepţională, precum şi aspecte privind managementul viitor al sitului. Misiunea a cuprins vizitarea în teren a celor mai relevante componente ale sitului – atât la suprafaţă cât şi în subteran – şi verificarea limitelor propuse ale acestuia. De asemenea, în cadrul misiunii au avut loc întâlniri cu autorităţi, instituţii, organizaţii şi experţi implicaţi în protejarea patrimoniului de la Roşia Montană, scrie adevărul.ro.

Analiza în Comitetul Patrimoniului Mondial şi luarea unei decizii finale privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea loc în iulie 2018.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax